sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:109/135)

Naleśniki bazyliowe z warzywami i mozzarellą 163

szklanki mąki szczypta soli spora garść liści bazylii Farsz: opakowanie warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex 200 ml śmietany kremówki 2 jajka sól, pieprz 1 kulka mozzarelli Sos jogurtowo-koperkowy: 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka majonezu 1 ząbek czosnku mały pęczek koperku sól, pieprz, cukier Naleśniki : Do miski wbić jaja, roztrzepać je i wlać mleko oraz wodę. Wsypać(...)napełnić warzywami i zalać masą jajeczno-śmietanową tak, aby warzywa były zakryte a masa z nich nie wypływała. Mozzarellę porwać palcami na kawałki i dołożyć do każdego naleśnika. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut aż wierzch ładnie się zezłoci a naleśniki będą chrupiące. Podawać ciepłe z sosem. Sos : Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez

My simple kitchen
Sernik Pina Colada (Ananas i kokos) 200

puszkę z ananasem, którą jakiś czas temu kupiłam z myślą o ananasowym sosie. No cóż jak widać kompletnie o niej zapomniałam i pomyślałam, że wykorzystam ją do mojego sernika. Przyznam się wam, że wielkim fanem ananasa nie jestem, bo przeważnie kojarzy mi się z mozolnie ciężkimi tortami śmietanowymi przekładanymi właśnie tym owocem. Wpadłam więc na to by wykorzystać całość zawartości

vaniliowoczekoladowa
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 232

sezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis

Życie zamknięte w smaku
TORT SNICKERS 288

biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 batony Snickers Składniki na warstwę karmelową: 400g masy karmelowej 200g niesolonych orzeszków ziemnych Składniki do nasączenia: 2 łyżki(...)rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 szklanka wrzątku Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.  Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do okrągłej formy (24cm) pieczemy 50 minut

Słodki Zakątek
Tarta z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi 235

wymieszać. Na podpieczony spód do tarty wylać masę jajeczno-śmietanową, ułożyć łososia, połówki pomidorków koktajlowym, a sam wierzch posypać koperkiem. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w 195°C (ciasto musi się zarumienić, a masa - ściąć). Upieczoną tartę podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.  Moja hodowla pomidorków koktajlowym na balkonie

Ugotować
Śmietankowe placuszki z sosem czekoladowo-truskawkowym 177

kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej. 2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia. 4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy

Kuchnia w czekoladzie
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 397

użyłam własny karmel na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego (to właśnie na potrzeby tego ciasta powstał ten przepyszny kajmak). Oczywiście kto nie chce się bawić w przygotowywanie karmelowego sosu, może użyć gotową masę krówkową. Ciasto wyszło tak pyszne, że na drugi dzień musiałam przygotowywać je po raz drugi. Moje miało baaardzo, ale to  baaaaardzo maślany, cudowny smak. Było(...)ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję) - orzechy

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 157

szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.  Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę

Słodki Zakątek
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 155

szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.  Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę

Słodki Zakątek
Zupa-Krem bananowo-brokułowy 214

koniec gotowania dodać brokuł, sos sojowy,wódkę. Gotować do momentu rozgotowania się brokuła 4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie. 6. Do ostudzonej zupy dodać masę śmietanową i dokładnie wymieszać 7. Zblendować zupę na gładką masę

KreatywnePiny
Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami 251

zestaw garnków ma grube dno, które przydaje się przy przygotowywaniu różnych dań dobrze rozprowadzając ciepło. Z przygotowaniem karmelu nie było żadnych problemów, nic się nie przypalało i przywierało, a sos karmelowy wyszedł absolutnie przepyszny! KONKURS!!!!! Pamiętacie, że trwa konkurs i możecie wziąć w nim udział!? Jeśli wejdziecie na   FB Tefal   znajdziecie tam już dwa albumy ze zdjęciami(...)następnie wykładamy resztę masy śmietanowej i wykańczamy całość warstwą ciasteczek korzennych. Przykrywamy lekko folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na minimum 4-5 godzin, choć u nas na całą noc. Przed podaniem wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić chwilę w temperaturze pokojowej, aby łatwiej móc pokroić na kawałki. Semifreddo podajemy na talerzykach lub w miseczkach polane sosem karmelowym i posypane resztą

Plate of Joy
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2455

Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc dzisiaj

Smaczna Pyza
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 135

masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy

Calzonella.com
Do czego pić wina wzmacniane? 84

niezwykle mocno pachnące wina o pięknym bursztynowym kolorze możemy z powodzeniem podać z pieczonym drobiem (kurczak, indyk) oraz dzikim ptactwem (przepiórka, bażant). Dodatkowym atutem będą tu dodatki i sosy przygotowane na bazie suszonych czy kandyzowanych owoców (figi, śliwki, morele lub daktyle). Ze względu na specyficzny posmak wina te bardzo dobrze łączą się z wegańskimi daniami na bazie pieczonych orzechów(...)sherry pale cream, madera boal, porto white) Te stosunkowo rzadziej spotykane odmiany win wzmacnianych możemy traktować jak spokojne  słodkie wina  i łączyć je z deserami na bazie śmietanowych i karmelowych kremów. Są to świetne wina do klasycznych serników – krakowskich lub wiedeńskich. Dobrze będą się też komponowały z serami z niebieską pleśnią (gorgonzola, roquefort, lazur). Słodkie mocno utlenione wina

jakszef.pl
Wyniki konkursu: Zmiksowaliśmy razem dużo dobrego! 139

mojego bloga. Maja pokusiła się nawet o napisanie Ody do kuchmistrzowskiego "kwadratu" , którą pozwoliłem się z Wami poniżej podzielić. Wiersz dotyczy "oszukanych" Pulpetów z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym z sałatką z buraczków , których zdjęcie możecie zobaczyć poniżej. Historia to taka, mam z urodzenia zapał górniczy i wszystko palę podając zwęglone dania a każda patelnia jest co "wyciepania"! Więc(...)kuchni smogu...) Zabrałam się ja do mordowania buraka za pomocą obieraka. Następnie mój zapał klęknie- nie mam do buraka wegańskiej omasty! A na pohybel! Będzie zwykłej "12tki Krasnegostawu"-śmietanowej  pasty:) Boć to i ja nie w pełni wegańskie jestem nasienie, chociaż jadam z łąki obiady  to jeszcze zasłużenie... zdarza mi się jeść kuraka, a dla mojego organizmu

Food Square