sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:114/135)

Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 216

przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany(...)biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. 5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku i 1/2 szklanki wody). Następnie posmarować kremem ganache. Później położyć

Ugotować
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 82

groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka(...)następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 o C przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Quiche przed zalaniem sosem: Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika): Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie

Programista w kuchni
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, CEBULOWO- SZYNKOWA + FILMIK 125

Zapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik.       SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz(...)przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników. Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy. Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 97

opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy(...)następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 o C przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Quiche przed zalaniem sosem: Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika): Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie

Programista w kuchni
Tarta z kiełbasą 226

główne, ale także pasują na śniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników".  Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać(...)kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę.  Piec ok. 35-40minut w temp. 190st

Z miłości do słodkości
Do chleba, panie szparag! 126

kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych  afrodyzjaków. " http://www.poradnikzdrowie.pl Bardzo kobiece to warzywko! :D Sezon na smukłe piękności króciutki. Przeważnie znane z półmisków jako szanowne warzywa pod sosem holenderskim, lub w innym wykwintnym wydaniu. Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie. W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo(...)Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć. 5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę. 6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem. 7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
10 PRZEPISÓW NA PROSTE I SMACZNE DESERY 163

przepis tutaj Pyszny deser z owocami, który zarówno smakiem jak i wyglądem zachwyci każdego. Beza Pavlova, bo o niej mowa, jednak dziś w wersji mini. Chrupiąca beza pełna kremu śmietanowego, owoców a na wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe, wiosenne dni.  NAJPROSTSZY DESER Z RICOTTY I BORÓWEK- TYLKO 4 SKŁADNIKI-  przepis tutaj Uwielbiam szybkie(...)Łatwy i szybki do zrobienia. Polecam :) DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI-  przepis tutaj Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika

Zrób to smacznie
Lody ciasteczkowe 70

się grudki, musisz zacząć wszystko od nowa. Do ubitej śmietany dodaj słodzone mleko skondensowane, następnie szybko wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły, a masa była jednolita. Do masy śmietanowej rozkrusz ciasteczka. Kawałki nie powinny być zbyt małe – w gotowych lodach muszą być wyczuwalne i widoczne. Wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tak aby ciasteczka był równomiernie rozprowadzone po całej(...)Tarta z rabarbarem Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia Potrójnie czekoladowy deser Zobacz też najnowsze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Lody ciasteczkowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli 157

powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać(...)Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć

Czerwień i błękit
Panna cotta z granatem 152

Panna cotta to bardzo delikatny deser, który rozpływa się w ustach. Śmietanowa masa z kwaśnym granatem - jak dla mnie połączenie idealne! Warto dodać, iż granat uważany jest za naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido i poprawia samopoczucie. Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 nieduży granat 4 łyżeczki(...)foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). 5.  Talerz obsypać ziarenkami granatu i polać sosem (tj. 3/4 ziarenek zmiksować za pomocą blendera). Od razu podawać

Ugotować
CIASTO JAPOŃSKIE 133

Ciasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej(...)piec w temp 180 st C przez 35 minut. Wiśnię podgrzewać przez 10 minut. Dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny. Gotować wszystko przez 10 minut. Odlać 1/2 szklanki sosu i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i dolać z powrotem do sosu. Zagotować i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Dolać żelatynę

Kuchnia w oparach
Panna cotta z rabarbarem 227

przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam przepis do moich domowych warunków i tak powstał ten smaczny śmietanowy deser z kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego(...)Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i redukujemy do pojemności 1/3 szklanki (80ml). Żelatynę (4g) rozpuszczamy w wodzie. Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści

W kuchni wieczorem
Wegański quiche brokułowy 152

Quiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche(...)łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody

Lamarida.pl
Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek 471

Jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo sycąca. Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem zapiec. Duża ilość ziemniaków, pieczarek i cebuli. Ser żółty plus pysznie zapieczona masa jajeczno śmietanowa. Nam bardzo smakowała ta zapiekanka. Przygotujcie koniecznie. Warto :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 50 dag pieczarek sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia(...)Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. 7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil. 8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
Pigwowiec z galaretką z pigwy 215

ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek galaretki z pigwy galaretka z pigwy: skórki po obraniu pigwy gniazda z pestkami 1 pigwa cała 1 szklanka cukru trzcinowego(...)przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były przykryte i gotuję około 40 minut.Po tym czasie, przekładam na sitko które wykładam gazą i mocno odciskam z soku, miąższu. Sos który powstał przekładam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny. Podczas gotowania zgęstnieje, zmieni barwę na ciemną. Dodajemy 1/2 szklanki cukru na 1 szklankę musu

wesoła kuchnia