sos do jajek - 5296 przepisów (strona:133/354)

MENU WIELKANOCNE 189

indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez   sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta z kurkami + film 108

Smaczna przekąska jak również danie główne to prosta i szybka w przygotowaniu tarta z kurkami. Polana sosem jajeczno- serowym tworzy pyszną kompozycję smakową. Polecam wypróbowanie przepisu. składniki na formę do tarty                       kruche ciasto  1,5 szklanki mąki pszennej(...)czarnym pieprzem , od czasu do czasu mieszamy. Na podpieczonym cieście układamy podsmażone kurki z cebulą. Do miski wlewamy rozbite jajka, dodajemy śmietanę oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, całość dokładnie mieszamy , doprawiamy sola i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy tartę i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym

Smakowite Dania
Domowe nuggetsy + film 155

płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 4 garście płatków kukurydzianych olej do smażenia 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane po węgiersku 143

zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa 305

minut Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w paski Do śledzi dodać cebulę, paprykę wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajka Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą  Sałatkę polać sosem, posypać pietruszką

Kuchnia Beaty
Placuszki z soczewicy i leśnych grzybów z sosem pieczarkowym 138

smażenia placuszków (np. Rapso) Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem Na talerzu układamy usmażone

IMPRESJA SMAKU
Andrzejkowe szybkie przysmaki 224

gorąco: Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik z wątróbką drobiową 234

boki foremki,18 cm, Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać przyprawami, teraz wątróbka i następnie sałata, sól, pieprz. Nakryć drugim krążkiem. Posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temp.200 stop. 20 minut. Torcik doskonale smakuje z sosem grzybowym lub jogurtowo-ziołowym

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym 156

razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany około 2 kabanosów szczypta cukru olej do smażenia sól

Oryginalny smak
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, papryką, kukurydzą 6511

tłusczu. Do ostudzonego makaronu dodajemy podsmażoną  pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami. 131

pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość  przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem,  bez sosu jest również bardzo smaczny

Kulinarny karnet Christophera
Kwitnące jajeczka. 129

białko. Na końce patyczków z obu stron nałożyć recepturki. Zostawić na 1h lub więcej ,aby uformowały się płatki kwiatka-wgłębienia w białku. Jajko przekroić na połówki lub na plasterki. Ułożyć w kieliszkach lub dekoracyjnie na sałacie, sosach majonezowych

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczykiem 2 408

Jest to wersja bardzo uproszczona, ale BARDZO SZYBKA do wykonania, a równie smaczna jak ta z jajkami ( u mnie pod nazwą -" błyskawiczna sałatka z tuńczyka ") Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy  1 cebula  2-3 łyżki majonezu ewentualnie pieprz i sól Przygotowanie: Tuńczyka wymieszać z olejem  Kukurydzę odsączyć na sicie lub ugotować mrożoną

Proste Potrawy
Bułeczki / kluski na parze, knedliczki, pampuchy, paruchy, buchty, parowańce, czyli pyzy wielkopolskie 315

Post Bułeczki / kluski na parze, knedliczki, pampuchy, paruchy, buchty, parowańce, czyli pyzy wielkopolskie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 186

szklanki * mleko – 350 ml * przecier pomidorowy – 125 ml * jajko – 2 szt * olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta FARSZ: * mięso mielone ( łopatka ) – 300 g * czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g * fasola Borlotti – 150 g * kukurydza(...)żółta papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * olej rzepakowy – 100 ml * sól * pieprz * chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy. Doprawiamy solą i szczyptą papryki. Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „. Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. Ostawiamy

Ostra na Słodko
Kluski z kaszy kuskus 227

delikatne. Ja dodałam do nich ziół prowansalskich, czym zyskały na smaku. Świetnie sprawdzą się do każdego rodzaju gulaszu czy ciemnego sosu. Kluski z kaszy kuskus idealne do gulaszu: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kasza kuskus Kupiec - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąka ziemniaczana - szczypta soli - zioła prowansalskie w młynku Kotanyi Przygotowanie: Kaszę kuskus wsypujemy do plastikowej miski(...)dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy, a gdy kasza zmięknie, mieszamy ją widelcem. Gdy kasza kuskus przestygnie dodajemy 2 jajka, mieszamy, dodajemy oba rodzaje mąki, zioła prowansalskie do smaku. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli. Przy pomocy łyżeczki formujemy owalne kluski, układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette 280

Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Naleśniki z pomarańczami w sosie suzette Składniki na naleśniki na 4 osoby (po 2 naleśniki na os): 1,5 szkl mąki przennej 1 jajko szczypta soli ok. 3/4 szkl mleka Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto musi być delikatnie lejące (ewentualnie można dolać mleka). Pieczenie: Naleśniki pieczemy na patelni do naleśników wylewając

Anielskie Smaki
Naleśniki z twarożkiem kokosowym i sosem malinowym 136

Walentynkowe naleśniki biało-czerwone :) Niezawodne ciasto, przepyszny twarożek kokosowy i sos malinowy z nutką wanilii to idealna propozycja na szybki obiad lub drugie śniadanie :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Twarożek : 4 łyżki twarogu 2 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jajkiem 351

osób) 2 garście roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju* 1/2 awokado 8 pomidorków koktajlowych 2 wiejskie jajka ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek czarny sezam *Używam tuńczyka w oleju, mimo, iż jest bardziej kaloryczny od tego w sosie własnym, ponieważ zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak tego pierwszego. WYKONANIE Na talerzu rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół pomidorki

OstryKęs
Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym 137

jajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1  mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku Sos(...)pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać  cieniutko pokrojony boczek  i smażyć

Gosia gotuje
Klopsy w sosie pieczarkowym 162

dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szpinak z jajkiem w cieście francuskim 170

zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI:  ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku  łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek

MarciochaKucharzy
Jajko w bułce. 131

potrzebowałam czegoś ciepłego i z nutką ostrości, najlepiej z jajkiem w składzie. Tak powstało dzisiejsze śniadanie. Składniki: bułka jajko troszkę masła podsmażona wędlina kurki pomidory z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu Odkrawamy "wieczko" bułki i wydrążamy środek. Na dno położyłam sos pomidorowo-paprykowo-czosnkowy, który został mi z wcześniej przygotowanej pizzy co nadało fajnej ostrości. Następnie dodałam podsmażone kawałki

Brzuszki Łakomczuszki
Warzywne placuszki 193

dały delikatny smak, który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza tym te placuszki są   bardzo syte. Składniki na ok. 10 sztuk: 1 nieduża cukinia ½ marchewki lub 1nieduża Pół małej cebuli 1 nieduży pomidor 1 jajko 4 łyżki mąki Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia(...)też zetrzeć. Małą cebulę pokroić w kostkę. Pomidora obrać, pozbyć się nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać jajko, mąkę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą włoską. Składniki połączyć ze sobą. Placuszki smażyć na odrobinie oleju. Podawać   z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 132

Takiego długiego spaghetti nie jadłam:)  Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt  pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)tarty parmezan- obowiązkowo Bazylię posiekać  i  dodać do mięsa. Następnie dodać  łyżeczkę musztardy, doprawić  pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę. Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz. Cebule i czosnek drobno

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania