mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 jajko 2-4 łyżki mąki gryczanej łyżeczka suszonej kolendry olej do smażenia gulasz: Dynię, ziemniaki, marchew obieram i kroję w miarę(...)gotujących się warzyw dodaję całą puszeczkę mleka kokosowego. Zmniejszam płomień i duszę całość pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaję paprykę słodką, pieprz cayenne oraz sos sojowy do smaku. Podaję z pulpecikami. pulpeciki: Kaszę płuczę na sicie. Zagotowuję 1,5 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki – cukier – 0,5 łyżeczki – oliwa – 1 łyżeczka – ciepła woda – ok.90 ml Dodatkowo : - pesto bazyliowe – 100 g – roztrzepane jajko do posmarowania – 1 szt – oliwki – 10 szt Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki(...)Rozcinamy na paski o szerokości mniej więcej 6-7 cm i długości ok. 9-10cm Każdy z pasków smarujemy przygotowanym sosem pesto ( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny ( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkofasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP kumin natka pietruszki 1 jajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód(...)dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła. Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą, pieprzem i zalewamy kilkoma łyżkami sosu teriyaki. Tak przygotowane zabezpieczone folią wstawiamy na godzinę do lodówki. Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie
Malinowe Pocałunkiokresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki sok z połowy cytryny 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina soli oliwa do smażenia Na sos : 300 ml jogurtu naturalnego garść malin kawałek startej gorzkiej czekolady (można dodać mlecznej) łyżka cukru pudru Przygotowuję najpierw sos mieszając jogurt
UgotujmyTo.plmięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera
Mania Gotowaniamielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki(...)content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca) 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo mielony pieprz 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka
Poezja smakufrancuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżka majonezu – 0.5 puszki kukurydzy – 0.5 awokado – sól, pieprz – kilka pomidorków koktajlowych Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką: – 2 jajka ugotowane na twardo – posiekana natka pietruszki – kilka plastrów szynki pokrojonej w drobną kostkę(...)Babeczkę składamy następująco: na dół kółko pełne, smarujemy rozbełtanym jajkiem, na to jedno kółko z pustym środkiem, smarujemy jajkiem i drugie kółko z pustym środkiem. I też smarujemy jajkiem. Warstwy powinny być upieczone równo. Przygotowujemy tak (na przykład) 32 babeczki. Do piekarnika rozgrzanego do 220-240 stopni, wstawiamy przygotowane babeczki na 10-12 minut (babeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem
Pociąg Do Kuchnichodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją(...)przedziurawiłam ciasto paznokciami, ale to akurat nie wpłynęło na smak dania ;)). Tak przygotowane pierogi można jeszcze posmarować delikatnie oliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego! PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg
Ratunku obiadzamówienie córki :) Chciała, żeby kupić, ale stwierdziłam, że zrobię sama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała. Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella(...)minut Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie dodajemy małe jajko(...)jajek formujemy kluski. Każde kopytko :) kładziemy na krajarce, delikatnie spłaszczamy, a teraz odwijamy jeden brzeg placuszka, i formujemy podłużną kluskę. Tak postępujemy z każdą kluską. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i wrzucamy na nią uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI
Rozpustne gotowanieWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy(...)Dodajemy jajko do mięsa. Mieszamy. Formujemy małe kulki. 3. Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, dodajemy dostkę rosołową. Bedą smaczniejsze;) gotujemy ok 20 min. 4. W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego, szklankę mleka i pół dużej śmietany oraz serek topiony. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy
Kuchnia Pełna Pasjisosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko(...)łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem jogurt, mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko
Rozpustne gotowaniewkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt z jednej i drugiej strony
W kuchennym oknie EwyNaleśniki: · mąka pszenna 2 szkl · mleko 1 szkl · woda gazowana 1 szkl · jajka 3 szt · sól FARSZ: · twaróg 400 g · cukier waniliowy · smietana 18% · cukier SOS: · czekolada mleczna 1/2 tabl · czekolada deserowa 1/2 tabl · masło 2 łyżki · woda 2 łyżki Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni
Camilla w kuchniinspiracji, a dzisiaj powstała kolejna: Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Knedle ze śliwkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowy sos Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Składniki: 300 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego
Moja smaczna kuchniasezon na te pyszne owoce się skończy. Upały przed nami, więc na dzisiaj przygotowałam lekki, chłodny posiłek z wykorzystaniem truskawek. Składniki: Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos: Truskawki Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i śmietanę. Całość mieszamy ( nie podaję ilości składników, bo wszystko uzależnione jest
Smaki Ewymówić BYLE DO PIĄTKU ! ;) Składniki (około 4 porcje): naleśniki (3 naleśniki): 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli farsz: około 700g mrożonego szpinaku sól, pieprz, czosnek do smaku sos (prawie;p) beszamelowy: szklanka mleka spora łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtarce o grubych oczkach żółty ser. Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać wszystkie boki do środka w kwadrat. Gotowe obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Przed spożyciem polać sosem czosnkowym, bądź ketchupem. Podawać z frytkami, bądź jako dodatek do barszczyku
Kuchenne aromatyczasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera. Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw. * ziemniaki- 600 g * jajko- 2 szt. * ser żółty- 20 g * mąka ziemniaczana * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz * bułka tarta- do obtoczenia * olej- do smażenia Ziemniaki ugotować
Kraina Miodem PłynącaSięgam wtedy po szybkie przepisy, na które nie muszę poświęcić więcej niż 30 minut. Może to być gulasz warzywny z ryżem lub jajkiem sadzonym , szybkie placuszki , ale bardzo często przygotowuje wtedy danie z makaronu . Wiele sosów można zrobić nawet w czasie gotowania długich nitek, choćby pesto bazyliowe lub sos tuńczykowy . Zazwyczaj obiad przygotowuję od razu na dwa dni, bo prawda
Chilli Czosnek i Oliwamówi się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy na grubą kostkę, podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy drobno pokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę
Czerwona PorzeczkaMajonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona fasolka-ser żółty-sos majonezowy-żółtka jaj-szczypiorek
Domowy Smak Jedzeniasosem. Ja podałam do gulaszu wieprzowego. Poza tym dziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet solo :) Można podawać również z sosami: pieczarkowym lub innym ulubionym. Wyszło 17 sztuk. Składniki: 1/2 kg mąki 2 jajka 30 gramów drożdży 1 szklanka mleka 2-3 łyżki roztopionej margaryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Drożdże połączyć z cukrem, kilkoma
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłopatki 1 czerstwa bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 jajko sól pieprz 1 łyżka koncentratu grzybowego (opcjonalnie) mąka olej do smażenia na sos 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szkl wody 1/2 szkl mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano
Kuchnia w opałachSałatka z pora Przystawka z serem korycińskim i gruszką Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym Sałatka makaronowa Sałatka warzywna z tortelini Rukola z gruszką i granatem Jajka z farszem z bobu Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka
Ala piecze i gotujetuńczykiem. Jeśli ktoś go lubi to zapraszam. Jest szybka w wykonaniu i jakże smaczna. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju (bądź w sosie własnym) kapusta pekińska 1 czerwona papryka czerwona cebula 5 ogórków konserwowych 4 jajka majonez, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kroimy kapustę pekińską, tuńczyka odsączamy z zalewy, a jajka gotujemy na twardo, które potem kroimy w małą kosteczkę. Paprykę
upichcicmiski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu chilli Na oleju przesmażyć
Kulinarny karnet ChristopheraNawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka
More food, love and dreamsWykonanie: Do ostudzonego ryżu dodajemy, pora pokrojonego w piórka i sparzonego. Ogórki pokrojone w kostkę. Cebula w kostkę, łosoś -średnie kawałki. Jajka pokrojone w kostkę.Wszystko łączymy. dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy sos ( ketchup, jogurt, majonez) dodajemy do składników- mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewysól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki, maczać w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju. Podawać wedle uznania - z sosami lub same. Ja podałam z sosem z leśnych grzybów i surówką z kapusty włoskiej. Smacznego
kolorowotorcikowoskładników wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia. Składniki(...)jajka * łyżeczka musztardy * łyżka soku z cytryny * sól , pieprz do smaku * szklanka oleju Przygotowanie : Do słoiczka wbijamy jajka, przyprawiamy , dodajemy musztardę oraz sok z cytryny. Wlewamy olej - ja wybrałam rzepakowy. Blenderem mieszamy w górę i w dół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy
Magiczne Życie Marty