sos do jajek - 5296 przepisów (strona:127/354)

Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 153

założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne TAK ;)  to te także bardzo nam smakowały. Szczególnie zadowolona byłam z tego z jakim apetytem je moja Córcia, która(...)pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Kolorowy Przepisownik
Mus - nie mus... ? Chocolate Chantilly, Hervé This. 149

kilku książek, w których wyjaśnia naukową stronę kuchennych technik i sposobów gotowania.  Opracował idealną temperaturę gotowana jajka (65 C, przy której ścina się białko ale nie żółtko), obliczył, że można wyprodukować 24 litry majonezu przy użyciu tylko jednego żółtka, w sosie Bearnaise zamienił masło na stopioną czekoladę. Pokazał, że z jednego białka, jest w stanie ubić metr sześcienny piany

KUCHARNIA
Pieczone pomidory. 208

Składniki na 6 - 8  średnich pomidorów. 0,5 kg szynka wieprzowa 1 jajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę(...)całe jajko, kwaśną śmietanę  i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce. Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą  i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 196

praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy do smażenia - 2 łyżki mleka - 1 łyżka jogurtu - kmin zmielony(...)łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Ananasy z sosem truskawowym 187

sól, truskawki, cukier puder Przygotowanie : Mleko, mąki i jajko dokładnie rozmieszać lub zmiksować Dodać sezam, sól i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć Dobrze osączone plastry ananasa, a nawet osuszone na ręczniku papierowym, obtoczyć lekko w mące, a potem maczać w cieście naleśnikowym, truskawki zmiksować z cukrem Smażyć na gorącym oleju, polać sosem truskawkowym.             Pomysł

Proste Potrawy
Placki z kaszy jaglanej 214

się, że będą aż takie pyszne. Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują z sosem - ja podałam je z pieczarkowym. Smakowały całej rodzince - na pewno będę je robić częściej. SKŁADNIKI: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej  2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duża marchew 1-2 ząbki czosnku sól pieprz(...)cebuli, podlać wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.  4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy

Kto ugości moich gości?
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 346

miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. PRZYGOTOWANIE sałatki: W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku

kulinarnyJa
Szparagowy sezon 121

osolonej wodzie przez 6 minut, nastepnie przelewamy zimna woda i odcedzamy. W czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia.  Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy je do cieplego masla razem z posiekana pietruszka i szczypiorkiem. Doprawiamy

Przysmaki Karolki
Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA 187

Norwegia, Rosja itp.. Marynowany śledź rozpływający się w ustach Sztuka mięsa wołowego podana z bulionem. Mięciutkie mięso z łagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku W karcie win ciekawe pozycje w przystępnych cenach, do których można zamówić np. pstrąga z hotelowej

SzczyptaSmaQ
Babeczki ziemniaczane 259

ziemniaków 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Po 5 minutach odcisnąć. Dodać mąkę, jajo, doprawić do smaku. Formę do babeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem. Piec około 50-60 minut - do zrumienienia. Podawać z sosem koperkowym: pęczek koperku 1 szkl. sosu tatarskiego OCETIX(...)filet z kurczaka Mięso kroimy w grubsze paski. Zalewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego, 1 łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego.  Odstawiamy na 15 minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka. Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę  układamy panierowane kawałki kurczaka, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pasta z wędzonej makreli i jajek 166

Składniki: 1 wędzona makrela 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Usuwamy ości z makreli i dzielimy ją

IMPRESJA SMAKU
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 175

danie jest uwielbiane), to najmłodsze muszą zjeść porządny obiad i przy okazji my też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode(...)marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę i groszek i razem gotować jeszcze 10 minut. Wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową, nie odlewając bulionu. Rozprowadzić śmietaną mąkę, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji. Dodać do bulionu, tak, żeby powstał sos. Do sosu dodać warzywa i pulpety

dom-agi.pl
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 173

pół. Składniki  na 1 duży lub 2 małe słoiki 170 g szynki 70 g słoniny bez skóry 180 g cielęciny 1 średnia cebula 1 sucha kajzerka 2 jajka połowa liścia laurowego 1 ziarno ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Słoninę kroimy na małą kostkę i smażymy na dużej patelni na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Maksymalnie zwiększamy(...)czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości

Marder&Marder Manufacture
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 186

Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety  500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki(...)pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor z każdej strony, odrzucamy do innego naczynia.  sos na tłuszczyku, który pozostał na patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną

Niezły Młynek
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 570

białej orkiszowej, bez dodatku modyfikowanej pszenicy... Składniki: - 2 średnie cukinie (każda po ok.400g) - ok.1/4 bakłażana - 1 duże jajko lub 2 małe - 1/2 pęczka koperku - 2 zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżeczka soli - ok.60g mąki orkiszowej białej - ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   Składniki sosu: - ok.300g jogurtu naturalnego - 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku - 1 łyżka dobrego majonezu (można pominąć) - 1/2 pęczka koperku - sól(...)osuszyć papierowym ręcznikiem i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać warzywa  1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać. Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed smażeniem. Gdy masa postoi trochę dłużej może puścić sok, który najlepiej odlać lub dodać więcej

Smaczne Zdrowe