zimno. Składniki: (ok. 10 pizzerinek) 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób
Słodka Stronaziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek ugotowanych na twardo 2 -3 łyżki mąki 100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka koperku Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela(...)umyty szczaw. Gdy wszystkie składniki zupy już się ugotują rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy, zabielamy śmietana i ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem. Cztery jajka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do zupy, dwa pozostałe kroimy w plasterki lub ćwiarteczki i dekorujemy nimi talerze z zupą, posypujemy koperkiem i gotowe
Rozpustne gotowanieSchabowe w innej wersji. Wystarczy kilka składników aby wyczarować tak pyszny obiad. Idealnie smakują z sosem, ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. 1 kg schabu 300 g pieczarek 3 cebule 100 g sera feta 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej Piątnica ( (kupisz tutaj) 1 łyżeczka mąki pszennej + 50 ml wody Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)płasko farsz oraz kawałki sera feta. Zwijamy w rulon. Mięso panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu. Z reszty pozostałego farszu możemy przygotować sos. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy ok. 300 ml wody. Dokładamy farsz i gotujemy. Zaciągamy mąką rozmieszaną w wodą. Polewamy roladki. Zapraszam wszystkich do sklepu Piątnica
VioletoweKucharzeniedanie, od dawna, takie serwuje się we Francji i w krajach Beneluksu, a jego nazwę wywodzi się od łacińskiego tartarus ( dno piekła), co miało odnosić się do pikantnego sosu z jakim befsztyk początkowo był podawany. Na koniec tylko krótkie podsumowanie. Jeżeli mamy potrzebę wiary we wschodni, dziki rodowód tatara, to dobrze. Jeżeli zaś, bardziej pasuje nam wersja rodowodu(...)półmiska. Mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy w porcje i układamy na środku półmiska. Jeżeli lubimy tatara z żółtkiem jajka ( ma tylu samych zwolenników co przeciwników), podajemy je oddzielnie na stołowej łyżce lub miseczce do sosów
Miód i pieprz40dkg sera białego półtłustego cukier waniliowy jogurt naturalny Przygotowanie ciasta na naleśniki : Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli : mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut. Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie(...)cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową masę cienko smaruję gotowe naleśniki i zwijam w rulony. Do tych naleśników polecam jeszcze sos pomarańczowy
Mechanik w kuchniwieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D Gryczanki z pomidorowym sosem Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 1 cebula 1 łyżka masła sklarowanego 1 jajko sól pieprz bułka tarta – tylko do obtaczania olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Cebulę obrałam, drobno posiekałam(...)razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną kaszą gryczaną. Do masy dodałam jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej. Kuleczki usmażyłam na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy
Kuchenne zapiski Edytywarzywa, zaczynając od najtwardszych. Smażyć krótko (w sumie ok. 3 minut), cały czas mieszając, żeby warzywa pozostały chrupiące. Dodać jajko i ryż wymieszać razem. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć jeszcze chwilę, żeby się ugrzał. Na koniec wciąż mieszając, dodać pozostały sos sojowy, olej sezamowy i pokrojony szczypiorek. Jeżeli trzeba, doprawić do smaku pieprzem lub solą. Smacznego
Pełny talerzsycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny(...)Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki
W kuchni Karmel-itkipieprz biały do smaku 3 łyżki kaparów Składniki na domowy makaron: 2 czubate szklanki mąki pszennej (przesianej) 1 jajko 2 żółtka 3 – 4 łyżki letniej wody Ryby: Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: (Robimy podobnie jak beszamelowy). Na rozgrzanym maśle podsmaż na złoty kolor mąkę, wlej mleko i energicznie mieszaj. Gotuj
Bon Appetit MałgorzatySkładniki 1 brokuł- 2 szkl.posiekanego 1 pierś z kurczaka -opcjonalnie 3 marchewki 1/3 płatków jaglanych 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 startego sera c heddar 1 cebula czerwona posiekana drobno 3 ząbki czosnku dodatkowo sos pomidorowy tutaj wymieszany z kremówka Wykonanie Zagotować wodę i wrzucić na wrzątek obrane,umyte i pokrojone w paski marchewkę.Blanszować 3 minuty.Do
w mojej kuchniwięc postanowiłam zrobić też z brokuła. Takie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko (ale nie rozgotować) we wodzie z dodatkiem
Monia miesza i gotujepóźniej nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie w rulon. Kroimy na dość grube plastry. Maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj z Rumcajsemdoprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki. Stężone galaretki, wyjmujemy z form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO
Smaki Ewymałą kostkę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję bułkę i podsmażam na rumiano. 3. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję jajka, grzanki, ogórka oraz pomidory. Delikatnie mieszam. 4. Majonez mieszam z olejem i przyprawami. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rzepakowy z Wielkopolski , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . Olej ten jest tłoczony
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki na ok. 5 dużych naleśników: 150 g mąki 300 ml mleka 1 jajko 25 g rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru pudru Dodatki: ulubiony dżem sos czekoladowy płatki migdałowe Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i usmażyć na minimalnie natłuszczonej patelni. Przełożyć ulubionym dżemem, konfiturą, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO
Moja Galeria Smaku