szczypcie). Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz, ser i zawijać (jak knedle). Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia. Podawać z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronakasza gryczana, to i twaróg pasuje jak ulał. Bez zbędnych słów, zachęcam do spróbowania! Dodatkowo smak może wyostrzyć czosnkowo-jogurtowy sos. Polecam :) naleśniki: ½ - ¾ szklanki rozdrobnionego szpinaku (rozmrożonego) * 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę(...)rozdrobniony twaróg i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy. Do naleśników idealnie będzie pasował sos czosnkowo-jogurtowy (tj. 1 ząbek czosnku, jogurt naturalny - ewentualnie pół na pół ze śmietaną lub majonezem, sól, pieprz, szczypta cukru). Smacznego
bistro mamaszklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy: jogurt naturalny pęczek koperku sól pieprz kolorowy świeżo mielony Kotleciki mielone z pęczakiem(...)niewielką kostkę, natkę pietruszki drobno poszatkować. Mięso mielone połączyć z pokrojoną papryką, cebulą, natką oraz przestudzonym pęczakiem. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, czarnuszką i przyprawą typu vegeta. Dodać jajko oraz bułkę tartą oraz 1 łyżkę zimnej wody. Dokładnie wymieszać rękoma, by składniki się połączyły. Ręce moczyć pod zimną wodą, odrywać po kawałku przygotowanej masy, formować placuszki, spłaszczyć. Przygotowane kotleciki smażyć
Moje QulinariaSmak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g
Kolorowy Przepisownikdzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy. Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory w kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji"- z moimi zmianami
Pobite gary BarbarySałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie. Składniki: Tuńczyk z puszki w sosie własnym 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej Szczypiorek ( ½ pęczka ) Kilka gałązek koperku 4 jajka ugotowane na twardo Kilka marynowanych pieczarek 2 plastry mozzarelli Sól Pieprz czarny chili ( w oliwie lub suszone mielone ) Majonez Wykonanie: Tuńczyka
Smaki Ewywykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz
Corner With RecipesSłynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka 4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia
Atlas SmakówKluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie
Kuchnia Beatyugotować (przez 15-20 minut) i odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka
Tradycyjna Kuchniadodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki orzechów włoskich dwa pomidory Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pieprz i sól "do smaku" Wykonanie: Jogurt mieszamy z oliwą i musztardą
Lubczyk i Waniliaczłowiek żyje ... :)) A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia
Walijskie Pichcenierasy zielononóżki postanowiłam nie kombinować, tylko przygotować go według starego przepisu. Sięgnęłam do Kucharki Litewskiej Wincenty Zawadzkiej. Kapłon z sosem jałowcowym. 1 kapłon, farsz: 1/2 łyżeczki jagód jałowca, 2 łyżki masła, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki jałowca, 2 łyżki masła, sól Kapłona oczyścić, odciąć głowę, nogi, końcówki skrzydełek, umyć, osuszyć. Jałowiec utłuc i zmieszać z bułką
królestwo garówmoim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam i wymyśliłam. Kotlety ryżowe są ciekawym pomysłem na codzienny obiad. Rewelacyjnie pasują do sosu pomidorowego albo pomidorowego indyjskiego chutney`u. Ładnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Składniki: ¾ szklanki ryżu 4 jajka ½ pęczku natki pietruszki 1 łyżka mąki sól pieprz bułka tarta do opanierowana kotletów olej do smażenia Wykonanie: 3 jajka ugotować
Mama Gotujeznajdą się na naszym wielkanocnym stole, życząc przy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa :) Wiekanocne zajączki Wielkanocne gniazdka Sernik wiedeński II Sałatka warzywna II Sałatka śledziowa z sosem tatarskim Sałatka ziemniaczana Wielkanocne śniadanie
Smaki Edyty