sos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną 3 kółka. Dziesięć z nich układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. W pozostałych dwudziestu wycinamy kółka o średnicy 6 cm. Do salaterki wbijamy jajko, odlewamy(...)pieczemy przez 10-15 minut. Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo
mojewypiekiinietylkołyżki śmietany łyżka sosu pomidorowego szczypta soli czosnkowej Przygotowanie: Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki(...)bułki tartej, dokładnie wyrabiamy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Serwujemy z sosem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany(...)pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w możdzierzu dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut do lodówki formować kotlety mielone
W Mojej Kuchni Lubięutrzeć. Wodę zagotować z resztą masła, sypać mąki, dokładnie mieszać, aż odstanie od ścianek, przestudzić. Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić. Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia. Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone trochę po wierzchu
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ciasto do Stripsów : 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno lub inne warzywo, które lubimy(...)miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Kurczaka odstawić na ok. 15 min. W tym czasie możemy się zabrać do robienia ciasta do kurczaka. Do kubeczka wbić jajko, dodać sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki
Ptasia Kuchniałyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ciasto do Stripsów : 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno lub inne warzywo, które lubimy(...)miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Kurczaka odstawić na ok. 15 min. W tym czasie możemy się zabrać do robienia ciasta do kurczaka. Do kubeczka wbić jajko, dodać sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki
Ptasia KuchniaTwarogowe pierożki z tuńczykiem... Złociste, twarogowe ciasto. Nadzienie z tuńczyka i jajek. Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki: Ciasto: 250 g chudego twarogu; 250 g mąki pszennej; 250 g margaryny. Farsz: Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g); 2 jaja ugotowane na twardo; 1 surowe jajo; 150 g startego sera mozzarella; 1 łyżka majonezu
Gospodyni Miejskaidealne danie na letni obiad, ponieważ w składzie ich sosu znajdują się dojrzałe pomidory, które zbieramy właśnie w tym okresie. Jest to delikatne, pełnowartościowe danie, które doskonale nadaje się dla dzieci. Skład: Klopsiki: - mięso wołowe (500 g) (zmielone) - otręby pszenne - 4 łyżki - jajko - 1 sztuka - cebula - 1 sztuka(...)czosnek - 2 ząbki - szczypta soli, pieprz Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, otręby pszenne, posiekaną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki. Gotujemy je we wcześniej przygotowanym bulionie lub wodzie około 15 minut. Sos: - świeże pomidory - 5 sztuk - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki - mleczko kokosowe
Fit-aminaparmigianę należy pokroić bakłażana na cienkie plastry, obsmażyć na oliwie z oliwek, a następnie ułożyć w naczyniu do zapiekania, przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana(...)oliwek 2 kule mozzarelli lub 250 g mozzarelli do pizzy lub 250 g żółtego sera 100 g startego parmezanu 1-2 garści świeżych liści bazylii sól, pieprz na sos pomidorowy: 800 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwaoliwy z oliwek świeży mielony pieprz , sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobne "piórka" Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy
Proste Potrawyzniżka zadziałała to 50 zł. Kotleciki mielone ze szczypiorkiem są smaczne, można je podać z sosem. Możecie wykorzystać też inne moje przepisy na kotlety mielone. Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 1 szt. jajko 1 cebula ze szczypiorkiem 3 łyżki płatków kukurydzianych do smaku sól morska, ognista mieszanka przypraw 1 szklanka(...)mięso wieprzowe z łopatki w maszynce do mielenia, dodajemy jajko, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy solą, ognistą mieszanką przypraw, dodajemy płatki kukurydziane, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kulki mięsne , każdą obtaczamy w mieszance obu mąk. Smażymy kulki z każdej strony na oleju ryżowym. Kotleciki mielone ze szczypiorkiem podajemy np. z sosem pomidorowym Winiary przygotowanym wg przepisu na opakowaniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Sos tatarski prawdziwy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniszczegolnej wartosci i tradycji dla regionu. Przy wykonywaniu spätzli zasada jest taka: na 1 jajko bierzemy 100 g maki plus letnia woda lub mleko.I zawsze dodatkowo bierzemy 1 jajko wiecej niz jest osob do konsumpcji.Tradycyjnie tnie sie kluseczki prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda. Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska(...)maja stukture podobna do naszych "flaczkow".Dzieki temu,ze sa takie" kosmate" swietnie sie nadaja do wszystkich miesnych dan z sosem. Skladniki na 2 porcje: 250 g maki pszennej pelnoziarnistej 125 ml wody mineralnej,zwyklej lub mleka 2 duze jajka 1/2 lyzeczki soli galka muszkatalowa do smaku 1/2 lyzeczki bialego pieprzu(niekoniecznie) 1 lyzka oleju 2 lyzki masla ghee Wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moim stole goszczą bardzo często. Jest to ulubione danie moich dzieci. Tym razem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka(...)mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się. Sos pieczarkowy: Kroimy drobno cebulkę
Amatorka kuchennadomownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję je z gotowym sosem. Jednak wersja w sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1. Mięso mielone przełożyć(...)miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone w wodzie czerstwe bułeczki oraz sól i pieprz do smaku. 2. Wyrobić na jednolitą masę, gdy jest ona za rzadka dodać trochę bułki tartej. 3. Z mięsa formować kulki średniej wielkości
Fabryka pomysłów