sos do jajek - 5296 przepisów (strona:150/354)

Warstwowa sałatka z tuńczykiem 344

wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 100g żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 jajka 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek, oddzielamy białka od żółtek i osobno kroimy w drobną kostkę. 2. Tuńczyka

Szefowa kuchni
2. Żółty biszkopt (prawie)idealny: czyli walka z lenistwem w kuchni ★ 211

masa, ale wierz mi - idealny biszkopt jest tego warty. Ciasto: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 4 duże jajka - 1/2 szklanki stewii (robiąc ciasto dla rodziny zamieniam stewie na cukier lub miód lub wymyślam jakiś słodki sos, ewentualnie posypuję gotowe ciasto cukrem pudrem) - dowolne owoce (tutaj inwencja twórcza! Mogą to być owoce suszone, jagodowe, banany, jabłka...) - łyżeczka proszku

Pland based fille
Sałatka wiosenna. 136

twardo.  Przygotować większy półmisek i składniki układać warstwowo, kolejno: porwana sałata, lekko posolić, kalafior podzielony na mniejsze różyczki, jajka pokrojone w grubszą kostkę, ogórki pokrojone w grubszą kostkę, lekko posolić pomidory pokrojone w grubrzą kostkę, polać sosem majonezowo śmietanowym (śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami majonezu), na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego

W kuchni u Moniki
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 135

porzeczkami z nutą czekolady SKŁADNIKI : 2 szklanki mleka 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli  1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki jogurtowe z sosem z czerwonych porzeczek 168

moje placki przygotowałam na bazie chudego jogurtu. Do tego miodowo - porzeczkowy sosik i pyszne letnie danie gotowe! Składniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2  łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną

Kulinarne Inspiracje
Mini pizze. 148

łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku NADZIENIE: cebula 100 g pieczarek kilka plasterków szynki sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu) ser żółty olej sól pieprz oregano      Mąkę przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Kluski śląskie 107

Idealne z każdym sosem...prosto i smacznie ,tym charakteryzuje się kuchnia śląska. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy ,robimy z nich puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Następnie wbijamy jajko ,łączymy z masą ziemniaczaną

R'n'G Kitchen
pieczone pierogi ze szpinakiem 208

farsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
.804. kokosowa sobota 124

kokosowe gofry z sosem czekoladowym~ Jaaaaakie tooo byłooo pyszne! *.* PRZEPIS /1 porcja/ ~15g chipsów kokosowych, posiekanych ~łyżka oleju kokosowego (roztopionego) ~2 jajka ~2 białka ~50g jogurtu naturalnego ~cukier/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody ~30-40g mąki kokosowej W misce wymieszać dwa jajka, jedno białko, jogurt, olej kokosowy i ekstrakt

breakfast of dreams
Sałatka wiejska 6937

średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę a kiełbasę na pół-plasterki. Z majonezu i musztardy robimy sos. 1/3 sosu dodajemy do składników i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (aczkolwiek nie jest to konieczne). Resztę sosu rozsmarowujemy

My simple kitchen
Makaron ze szpinakiem i salami 145

kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy  Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość  Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos  Wstawiamy z powrotem na ogień, mieszamy, aż zgęstnieje Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wrzucamy na patelnię, chwilę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowe nuggets'y 192

rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta.  Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry

Piąty grzech główny
Zdrowa sałatka w 10 minut 307

wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( dzięki cytrynie nasz brokuł zachowa ładny, apetyczny kolor). Brokuł układamy na półmisku wraz z jajkami, pomidorkami przekrojonymi na pół i posypujemy tartym serem. Z majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i jogurtu robimy sos czosnkowy. Miksujemy składniki na gładką masę i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z ciepłą bagietką czosnkową. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Obłędny deser czekoladowy 116

czekoladowe 1 szklanka mąki   1 szklanka cukru   1/3 szklanki dobrego kakao 1  łyżeczka sody   1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego   1/2 szklanki gorącej wody  sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości  dodatkowo  100 g mrożonych truskawek

Wielki apetyt
Olivier Nasti i jego jajko 91

ciekawe, niebanalne i smaczne danie. I właśnie podczas spotkania Victorii przedstawił nam jeden ze swoich sposobów na jajko. Jajko gotowane w 64 stopniach.  Żółtko wyjęte,  przykryte musem cytrynowym,  następnie ubitym i upieczonym białkiem i  podane z sosem z langustynki. Żółtko w tym daniu jest na pograniczu twardości, jego konsystencja jest zaskakująca i bardzo, bardzo smaczna

królestwo garów