porzeczkami z nutą czekolady SKŁADNIKI : 2 szklanki mleka 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szczypta soli 1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy 2 łyżki cukru pudru do podania porzeczki czerwone sos czekoladowy cukier puder listki mięty PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoje placki przygotowałam na bazie chudego jogurtu. Do tego miodowo - porzeczkowy sosik i pyszne letnie danie gotowe! Składniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sos: 1-2 łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną
Kulinarne Inspiracjełyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku NADZIENIE: cebula 100 g pieczarek kilka plasterków szynki sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu) ser żółty olej sól pieprz oregano Mąkę przesiewamy
Rozpustne gotowanieIdealne z każdym sosem...prosto i smacznie ,tym charakteryzuje się kuchnia śląska. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy ,robimy z nich puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Następnie wbijamy jajko ,łączymy z masą ziemniaczaną
R'n'G Kitchenfarsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym
Domowy Smak Jedzeniakokosowe gofry z sosem czekoladowym~ Jaaaaakie tooo byłooo pyszne! *.* PRZEPIS /1 porcja/ ~15g chipsów kokosowych, posiekanych ~łyżka oleju kokosowego (roztopionego) ~2 jajka ~2 białka ~50g jogurtu naturalnego ~cukier/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody ~30-40g mąki kokosowej W misce wymieszać dwa jajka, jedno białko, jogurt, olej kokosowy i ekstrakt
breakfast of dreamsśrednie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę a kiełbasę na pół-plasterki. Z majonezu i musztardy robimy sos. 1/3 sosu dodajemy do składników i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (aczkolwiek nie jest to konieczne). Resztę sosu rozsmarowujemy
My simple kitchenkostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos Wstawiamy z powrotem na ogień, mieszamy, aż zgęstnieje Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wrzucamy na patelnię, chwilę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry
Piąty grzech głównywodzie z dodatkiem soku z cytryny ( dzięki cytrynie nasz brokuł zachowa ładny, apetyczny kolor). Brokuł układamy na półmisku wraz z jajkami, pomidorkami przekrojonymi na pół i posypujemy tartym serem. Z majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i jogurtu robimy sos czosnkowy. Miksujemy składniki na gładką masę i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z ciepłą bagietką czosnkową. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytczekoladowe 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek
Wielki apetytciekawe, niebanalne i smaczne danie. I właśnie podczas spotkania Victorii przedstawił nam jeden ze swoich sposobów na jajko. Jajko gotowane w 64 stopniach. Żółtko wyjęte, przykryte musem cytrynowym, następnie ubitym i upieczonym białkiem i podane z sosem z langustynki. Żółtko w tym daniu jest na pograniczu twardości, jego konsystencja jest zaskakująca i bardzo, bardzo smaczna
królestwo garówkostkę. Do przezroczystej misy układamy kolejno cienkie warstwy składników: ziemniaki, marchew, ser, jaja, kurczak. Każdą warstwę dokładnie smarujemy sosem. Powtarzamy tą czynność do ukończenia składników. Wierzch sałatki dekorujemy wedle własnego uznania, ja po prostu posypałem startym jajkiem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSmaczne zestawienie ziemniaczanego naleśnika z duszoną karkówką z dodatkiem sosu czosnkowego i papryki konserwowej. Składniki: -40 dkg karkówki -garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju(...)miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyKolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na
Kuchnia z widokiem na ogródbiałka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej · ½ łyżeczka mielonej kolendry · 125 g jogurtu naturalnego 1,5 % · 1 cebula · sól i pieprz Sos
Powiedz dietom niePierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać
Kuchnia BeatyJeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasigyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółta Sałatka z kurczakiem i selerem Przekąski: Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym Chrupiące kąski kurczaka Roladki sz ynkowe z sałatą Kolorowe kanapki Muffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynką Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową
Kuchnia domowa Aniprzyrządzić również w wersji wegetariańskiej lub wręcz przeciwnie : kiełbaskę zastąpic usmażonym ( lub ugotowanym ) filetem z kurczaka ! Pomidorowa sałatka lub ulubiony sos wzbogacą danie o dodatkowe walory smakowe! Polecam! SKŁADNIKI: -mąka -1,5 szklanki -bulion (z kostki) – 250 ml - jajko – 2 szt - kapusta pekińska – ok. 200 g - dowolna wędlina – 150 g - natka pietruszki – 1 pęczek - olej
Ostra na Słodkomożna oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny, U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej
Ostra na Słodkożółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170 °C przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronasię zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście. SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA: - semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany
Basia w kuchnisposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb sól majeranek sok z cytryny olej 2 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filety skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawami. Wkładamy do lodówki(...)mące, w rozkłóconym i lekko osolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać. Składniki na sos: 1/2 szkl śmietany - u mnie
Walijskie Pichcenietemat wegańskiego jedzenia, tym bardziej zadziwia mnie fasola. Do tej pory jadłam ją głównie jako fasolkę po bretońsku lub w sosie pomidorowym jako dodatek do angielskiego śniadania. A tymczasem okazuje się, że fasola to prawdziwy kameleon. Robi za jajko w majonezie wegańskim (i smak majonezu przypomina ten tradycyjny), robi też za słoninę w smalcu (i smak też jest podobny
chwile dla mniePyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie. składniki: 750 g młodej cukinii 750 g obranych ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki olej do smażenia Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie
Monia miesza i gotujezrobić - zetrzyjmy go na tarce o grubych oczkach Dodajmy do tego drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz posiekane drobno jajka - wymieszajmy całość 2 - 3 łyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :) Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste PotrawyDiety cd. ;) Na obiad proponuje Kotlety z kalafiora i brokuł z lekkim sosem pieczarkowym... Składniki: pół główki kalafiora 1 szklanka różyczek brokułów 3 garści otrębów ( około 1 szklanka 200ml.) 2 jajka przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka slodka, papryka chilli czosnek 200 g. pieczarek 2 łyżki gęstego jogurtu Na gotująca się posoloną wodę wrzucamy różyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około
NaKońcuJęzykaSkładniki (na 2-3 osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka
Mania Gotowaniapokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min. Sos gotowy. Składniki na placki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Wykonanie placków ziemniaczanych- znajdziecie tutaj Obiad gotowy :) Smacznego
Smaki Edytymasy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat podałam z mizerią
Pasja Smakuwidocznie zgęstnieje. Przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano, a jeśli pomidory były za kwaśne – również cukrem. Jeśli mieliście pomidory w całości i nie zdążyły się rozpaść, sos należy zblendować. Piersi kurczaka czyścimy z błonek i ścięgien, jeśli mają od spodniej strony wąskie, małe fragmenty zwane potocznie „polędwiczkami” – odetnijcie je. Możecie je zamrozić i zużyć kiedy indziej(...)twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa pieprz sól czosnek granulowany SKŁADNIKI SOSU MARINARA 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the Kitchen