czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w mące. Przyszedł czas na wyjaśnienia co do sosu- to zależy od Was co lubicie. Jeśli chcecie sos na bazie bulionu, doprowadzamy go do wrzenia
Czerwona PorzeczkaPomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów(...)czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta majeranek 1-2 łyżki pomidorów suszonych olej Rapso Bułkę i pomidory namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej
Moje domowe kucharzeniezwarte i wcale nie potrzebują jajka, fajnie się je kroi (można też wykrawać różnego rodzaju kształty), gotuje identycznie jak tradycyjne- w osolonym wrzątku. Od razu napiszę, że kluski są z tych twardszych- bo takie uwielbiamy- jeżeli więc wolicie delikatniejszą konsystencję, to wystarczy zmniejszyć ilość kaszy manny. Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie! :))) Porcja
Kraina Miodem Płynącapaski, następnie zawijamy maki :) Najważniejsze za nami! Możemy zawijać i zawijać, i zawijać,... :D Dla urozmaicenia możecie spróbować zrobić rolkę w cieniutkim omlecie :) Do jego wykonania potrzebne będzie jedno jajko, które rozmącone wlewamy na dużą, rozgrzaną i cienko posmarowaną tłuszczem patelnię. Gdy wystygnie postępujemy z nią tak samo jak z glonami, nakładamy ryż, dodatki i zawijamy. Omlet niestety nie sklei(...)kulek nie przypominają (ale to nieistotne :) ) i układamy je na łyżkach, na półmisku. Najlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera
Taste Of My Daysezonie jesienno-zimowym ilość jabłeczników mnie przytłacza. Zapach korzennych przypraw, sosy i lody waniliowe, jabłka siekane, tarte i w ćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis(...)pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka (+2 białka) - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka Przygotowanie: Masło ucieramy z 2/3 szklanki cukru na jasną, puszystą
Życie zamknięte w smakuNiesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam : Zaczynamy: Składniki : 600-800 gr mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki po około 1/3 łyżeczki papryki
Smaki Edytymięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu 6-7 pomidorów 20 g masła(...)przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki
Miód i pieprzMiałam ochotę na coś świeżego, ziołowego, koniecznie do maczania w jakimś sosie. Przyszła myśl - a gdyby tak racuszki? Wytrawnych nigdy nie jadłam! Powstały racuszki z cukinią, leciutkie jak piórko, chrupiące z zewnątrz! Składniki: 120 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży instant, 95 g mleka, 45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona(...)sitku), 1 mały ząbek czosnku, kilka listków bazylii, 30 g startego sera mozzarella, papryczka ostra - ilość według upodobań, 1/4 łyżeczki soli, oregano, pieprz Z mąki, mleka, jajka i drożdży wyrobić trzepaczką gładkie ciasto. Następnie dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu
Plate of Joykucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem jajko roztrzepać z solą i pieprzem i włożyć schabowe rozbite na 10 minut tartą bułkę wymieszać z mąką w proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć(...)talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę pieczarki solimy na sam koniec smażenia, nie puszczą wody i są jędrniejsze do smaku dodać pieprz, wlać wodę i zagotować, sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i wylać na sito podać np. z surówką z pora z mojego przepisu "TUTAJ" lub z czym lubisz..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze
Ostra na Słodkorodziny czteroosobowej. Naleśniki w tej odsłonie są przepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy(...)ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj . Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki EdytyMoja wersja popularnego dodatku do gotowanych lub sadzonych jajek. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
Qlinarnie i QlinarnieDziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle
Basia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujeSkładniki Ciasto; 4 jajka 150 g masła 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady 70% 50 g czekolady białej 150 g brązowego cukru trzcinowego 50 g marynowanego imbiru szczypta soli Nadzienie; 100 g białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Biały sos czekoladowy; 1 żółtko 1 łyżka kukurydzianej mąki 200 ml mleka(...)ciemnej czekolady masło do wysmarowania foremek Sposób przygotowania Ciasto; Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą i gorzką, na koniec wsypać do masy osączony wcześniej
Wanilia i Kardamon