przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. : - chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem ) - chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa(...)szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir – 220 ml * proszek do pieczenia – 1 szczypta FARSZ: * słony ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk
Ostra na Słodkoserem feta Sałatka a'la nicejska Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji Sałatka brokułowa z surimi Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą Sałatka grecka Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka jarzynowa z pieczarkami Sałatka makaronowa
Kuchnia domowa AniCzekoladowy naleśnik z piekarnika (Czekoladowy Dutch Baby) podany z karmelizowaną brzoskwinią i sosem czekoladowym Przepis: przepis na podstawie tego / 1 porcja / składniki: 2 lekko czubate łyżki mąki (dałam pszenną, tortową) 3/4 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cukru - można pominąć szczypta soli jajko łyżeczka oleju kokosowego (można użyć innego oleju lub roztopionego i ostudzonego masła(...)szklanki mleka, czyli około 60 ml - użyłam mleka sojowego jak zrobić? Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać w misce, wbić jajko i wlać mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czekoladowego naleśnika piec od 20 do 25 minut, jeśli nasz piekarnik
tost z dżememGotowany kurczak, brokuły i sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki(...)Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę
Walijskie Pichcenieoraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana (opcjonalnie) - jogurt naturalny Bułkę włożyć do miseczki z wodą(...)poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną oleju i soli, dodać do mięsa. Na koniec dodać jajko, doprawić solą i pieprzem i zagnieść mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około
Zgrabne Gotowaniełyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. 2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące. 3. Na patelni(...)minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić. Smacznego!!! Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK
Kuchnia domowa Anipodawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii , 150 ml maślanki (lub kefiru), 2 jajka , 1 szklanka mąki , gruby, świeżo(...)pieprz , sól do smaku, olej do smażenia. Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 4 jajka, ugotowane na twardo, starte natarce jarzynowej, na dużych oczkach, 100g ryżu, ugotowanego w osolonej wodzie. odsączonego, ostudzonego, 250g rzodkiewki, startej na tarce, na dużych oczkach, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g), odsączonego (po odsączeniu 2x130g), puszka kukurydzy, odsączonej, majonez ( ilość według własnego smaku), pęczek szczypiorku, pokrojonego, 85g startego sera żółtego, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem(...)pieprz do smaku. Jeżeli sałatkę chcemy podać warstwowo, poniżej wymieniłam kolejno warstwy ( choć to można zmienić według własnego upodobania): ryż, sól,pieprz, majonez, rzodkiewka, tuńczyk, majonez, kukurydza , jajka, sól,pieprz, ser żółty, majonez, szczypiorek. Robiąc sałatkę warstwową nie mamy za bardzo przed podaniem, jak ją spróbować na smak. Dlatego radzę ostrożnie z ilością soli. Smacznego
W kuchni u Monikiswojej diecie gluten, jak i ciekawym smakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól(...)miseczki i czekamy aż ostygnie. Awokado obieramy ze skóry i zgniatamy na miazgę z łyżką soku z cytryny. Dymki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą
Kuchenna Kontrrewolucyanaprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 50 g bułki(...)czosnek i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko, bułkę, musztardę, majonez i zioła. Wszystko dobrze mieszamy i wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy je min.30-40 min. W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula
Olikowa kuchniaPulpety w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad. Najlepiej smakują podane z ziemniakami z wody, ryżem lub makaronem. Składniki: 500 gr. mięso wieprzowe 1 biała cebula 3 łyżki kasza manna 2 sztuki jajka sól pieprz tymianek oregano czosnek granulowany natka pietruszki liść laurowy 3 sztuki ziele angielskie 3 szklanki bulion drobiowy koncentrat pomidorowy przyprawa do mięsa mielonego 1 bułka(...)wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, oreganem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, przyprawę do mięsa mielonego, kaszę mannę, dokładnie odciśnięto z wody bułkę. Mas ę mi ę sną dokładnie wymieszać. Maczając ręce w wodzie formować okrągłe pulpety, wielkości dużego orzecha włoskiego. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Pomieszać i zagotować . Do gotowanego sosu włożyć przygotowane
Smaczne Potrawyzostaw na jutrzejszy obiad.Tradycyjne poznańskie"szagówki", to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu rewelacyjne!Moja mama lubi te kluski na słodko- polane masełkiem i posypane cukrem. Wszystko kwestia gustu! SKŁADNIKI: 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą być dobrej jakości i nie mogą być zbyt(...)wodniste, Do utłuczonych ziemniaków wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę z odrobiną soli i szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie
Kuchnia BeatyDijon 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu na sos: 2 łyżki octu 1 łyżka wody 2 małe szalotki drobno posiekane 1 łyżeczka suszonego estragonu ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu żółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej) szczypta soli do smaku szczypta pieprzu cayenne(...)już prawie gotowe (poziom wysmażenia najlepiej sprawdzać termometrem do mięsa.) zdjąć je z grilla, zawinąć lekko w folię aluminiową i odstawić na 20 minut przed cięciem i podaniem. Przygotowanie sosu bearneńskiego: W rondelku wymieszać: ocet, wodę, szalotkę, estragon, czarny pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia, zredukować do około 1 dużej łyżki. Zmniejszyć temperaturę, dodać żółtka i masło. Całość roztrzepać (wymieszać) przy
naRuszciesolą, dodać jajka, oliwę i wymieszać. Powinna powstać dość gęsta masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie. Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie ja dodaję oliwę do niej. Smażenie
Codzienna kuchnia niecodziennałączymy z pozostałymi przyprawami, jajko rozbijamy widelcem z mlekiem. Gotowego bakłażana delikatnie osuszamy i panierujemy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem
Malinowe Pocałunkikażdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchnizalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów
Pobite gary BarbaryCałość przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Jajko roztrzepać. Mąkę migdałową przesypać na talerz. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w jajku i mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym oleju tak długo, aż kawałki mięsa zmienią kolor na złoty. Podawać z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym lub pomidorowym
UgotowaćKlopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną
Atlas Smakówdobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 20-30 dag żółtego sera 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia
na moim stole...litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika. Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni
R'n'G KitchenBakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy
Garniec MagalieGołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta
Smakowite Danialodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki
Jadło i czytadłohamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry -ogórek zielony bez skóry -filecik z kurczaka -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1 Filecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko
BaRepastarce. Dodajemy wszystkie składniki do jajek, doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem lub bez. Można polać sosem ziołowo-jogurtowym :). Smacznego
KasiekGotujeprażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki
Niezły MłynekCiasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów, pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp. Składniki: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka i jedno całe jajko -2 czubate łyżki kwaśnej śmietany -1,5 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -łyżeczka soli -łyżeczka ostrej papryki mielonej -3 łyżki granulowanej cebuli -10 dkg startego drobno żółtego sera
Maminek kulinarnyjako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu. Kotleciki z kalafiora Składniki: 1 mały kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku (można użyć mrożonego) 2 jajka sól, pieprz, kmin rzymski -opcjonalnie bułka tarta olej rzepakowy 1. Kalafiora podzielić na małe części, opłukać i ugotować w lekko
UgotujmyTo.pllekko pikantna. Składniki na 11 sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów
Ze smakiem i z pasją