sos do jajek - 5296 przepisów (strona:159/354)

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 218

każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem

Z Majeczką w kuchni
Schab w piwie (po gdańsku) 152

zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną polewamy każdy z kotletów

Pobite gary Barbary
Nuggetsy w mące migdałowej 162

Całość przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Jajko roztrzepać. Mąkę migdałową przesypać na talerz. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w jajku i mące migdałowej. Smażyć na rozgrzanym oleju tak długo, aż kawałki mięsa zmienią kolor na złoty. Podawać z ulubionym sosem, np. sosem jogurtowym lub pomidorowym

Ugotować
Szwedzkie klopsiki 144

Klopsiki: 2 i 1/2 kromki chleba, dokładnie rozdrobnionego 450 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną

Atlas Smaków
Kotleciki z piersi kurczaka z serem 211

dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 20-30 dag żółtego sera 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia

na moim stole...
Zapiekanka z łososiem 167

litra. Warstwami ułożyłem w niej ziemniaki i łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posoliłem ( można również użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.  Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni

R'n'G Kitchen
Tęczowa tarta warzywna 219

Bakłażana podsmażyć na patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy

Garniec Magalie
Gołąbki w młodej kapuście + film 182

Gołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i  mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta

Smakowite Dania
"Panna cotta" truskawkowa 160

lodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie.  Biszkopt kakaowy: 4 jajka  1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki

Jadło i czytadło
Drobiowe hamburgery w wersji dziecięcej z sosem majonezowo - ketchupowym. 190

hamburgera. Czego użyłem? -bułka pszenna -ser żółty -pomidor bez skóry -ogórek zielony bez skóry -filecik z kurczaka  -białko jajka -starte pieczywo domowe -liść sałaty; możecie sobie darować, ładnie tylko na zdjęciu wygląda; młody go wyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1  Filecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko

BaRepas
Omlet z szynką, papryką i serem 80

tarce. Dodajemy wszystkie składniki do jajek, doprawiamy pieprzem i solą. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu, aż jajko się zetnie. Składamy omlet na pół i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z pieczywem lub bez. Można polać sosem ziołowo-jogurtowym :). Smacznego

KasiekGotuje
Sałatka z roszponką i pulpecikami 266

prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki

Niezły Młynek
Ciastka serowo-cebulowe 180

Ciasteczka o zdecydowanym smaku, idealny dodatek do różnych sosów, pomidorowego, czosnkowego, do czerwonego barszczyku, piwa itp.    Składniki: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka i jedno całe jajko -2 czubate łyżki kwaśnej śmietany -1,5 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -łyżeczka soli -łyżeczka ostrej papryki mielonej -3 łyżki granulowanej cebuli -10 dkg startego drobno żółtego sera

Maminek kulinarny
Kotleciki z kalafiora 2240

jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu. Kotleciki z kalafiora Składniki: 1 mały kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku (można użyć mrożonego) 2 jajka sól, pieprz, kmin rzymski -opcjonalnie bułka tarta olej rzepakowy 1. Kalafiora podzielić na małe części, opłukać i ugotować w lekko

UgotujmyTo.pl
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 483

lekko pikantna. Składniki na 11 sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów

Ze smakiem i z pasją