sos do jajek - 5296 przepisów (strona:153/354)

Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 213

patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego(...)dolne końcówki, każdego buraka owinąłem folią aluminiową i również umieściłem je w piekarniku. Zimniaki obrałem i ugotowałem do miękkości, a następnie przecisnąłem przez prasę. dodałem do nich 2 jajka, szczyptę kminku, 150 gram mąki pszennej i 50 gram mąki ziemniaczanej. Z całości wyrobiłem gładką masę, którą uformowałem w cienkie wałki, a następnie pokroiłem w kopytka, które odłożyłem

Wyprawy kulinarne
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 170

gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne  W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się

SMYKWKUCHNI
Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi 332

jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy.  Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia. Sos serowy: 200 ml śmietany 36% 100 g sera gorgonzola 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki oregano pieprz, sól Przygotowanie

My Culinary Art
Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami 161

marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony(...)warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Można podać z ryżem lub makaronem. Artykuł Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami

Ugotuj to sam ...
Kopytka z sosem grzybowym 141

suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem grzybowym były delikatne i miękkie, mówiąc jednym słowem są idealne. 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki Regio piatto/ mieszanka startych serów twardych 1 jajko 4 łyżeczki soli mąka pszenna do podsypania Ziemniaki obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli(...)jajko. Jesli uważamy, że masa jest za rzadka dodajemy więcej mąki. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy dokładnie masę serowo-ziemniaczaną. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy. Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sos: 3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 252

kocha. Dzisiaj proponuję na obiad kotlety nadziewane pieczarkami I serem. Są przepyszne, a z dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta. Zaczynamy :)  Składniki na 8 kotletów: 600 gr mięsa mielonego 200 gr pieczarek sól, pieprz, paprika pół cebuli 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki startego sera Wykonanie: Myjemy(...)jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie na złoty kolor. Gotowe Kotlety gotowe, ja podałam je z sosem

Smaki Edyty
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2439

jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie(...)smakiem. Przygotowujemy farsz: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone szparagi z jajkiem 149

jeśli wolicie jajko sadzone na twardo – też da się zjeść. Szparagi wyłożyć na talerz, ostrożnie położyć na nich jajko, posypać solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Podobne przepisy Inny tatar z łososia Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Krem szparagowy biały Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related(...)scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zielone szparagi z jajkiem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Kotleciki z dorsza 199

tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę(...)pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1/2 szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe ok. 2 szklanki mleka do gotowania olej do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego

Poezja smaku
PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM 330

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek(...)śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy

Walijskie Pichcenie
Roladki mięsne 130

kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry(...)pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić

Z miłości do słodkości
Gołąbki z modrej kapusty 120

również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki(...)bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z brokułem i jajkami. 191

Składniki: 1 większy brokuł,  5 jaj, dwie duże garście pomidorków koktajlowych, sos:  6 ząbków czosnku (ja miałam mniejsze ząbki) - wyciśniętych, 284 ml słodkiej śmietany ( jeżeli ktoś nie lubi gdy wszystko mu pływa, spokojnie można użyć połowy podanej ilości), 3 łyżki majonezu, pieprz, 65 g startego żółtego sera, łyżka ketchupu. Przygotowane: Brokuł podzielić na różyczki(...)ugotować w osolonej wodzie (uważać by nie był rozgotowany), ostudzić, dobrze odcedzić i poukładać dookoła talerza. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić na ćwiartki, poukładać poniżej brokuła dookoła talerza. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i położyć na środku talerza. Wszystkie składniki na sos razem wymieszać (ja używam do tego blendera). Gotowym sosem polać składniki. Smacznego

W kuchni u Moniki
Świąteczna galantyna drobiowa 228

wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami(...)laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu    domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 12 łyżeczek żelatyny* sól pieprz czarny zmielony ew. koperek * Po ugotowaniu kurczaka i warzyw powinno zostać około 1,2 litra wywaru, ale zawsze warto

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety grzybowe świąteczne z szybkowaru 156

ząbek czosnku, obierz i rozgnieć sól, czarny pieprz 2 jajka, rozmąć świeża zielona pietruszka, tymianek lub inne zioła -  wedle uznania suszona pietruszka bułka tarta, namocz w wodzie i dobrze odciśnij masło + oliwa do smażenia Przygotowanie wywar z suszonych grzybów przecedź przez sitko i odstaw do sosu, grzyby przełóż do miski do ostudzenia rozgrzej na patelni masło z oliwą(...)cebulki dodaj posiekane grzybki, wrzuć wszystko z powrotem na patelnię i jeszcze chwilkę podsmażaj dodaj soli i pieprzu do smaku gotowe grzyby z cebulą przełóż do miski, dodaj rozmącone jajka, zioła i trochę odciśniętej bułki, całość wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt płynna i nie da się z niej kleić kotletów, dodawaj stopniowo odciśniętej bułki do momentu

Szybko Szybkowar