sos do jajek - 5296 przepisów (strona:129/354)

Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym 168

ravioli, zupełnie na słodko ? Skusicie się ? Swoje ravioli nadziałam gotowym serkiem owocowym i podałam z sosem czereśniowym. Myślę, że można go z powodzeniem zastąpić, np malinowym. Składniki na ravioli:  200 g mąki pszennej  15 g ciemnego kakao  2 jajka  1 łyżka oliwy  woda  serek Almette Fruit jagoda-malina Mąkę i kakao wymieszać i przesiać(...)misce wsypać mąkę i uformować kopiec. Do środka kopca wbić jajka, wlać oliwę. Zagniatać ciasto, dolewając w razie konieczności niewielką ilość wody. Ciasto zagniatać, aż stanie się jednolite i sprężyste. Odłożyć ciasto na min. 20 min pod przykrycie, np pod miskę. W tym czasie przygotować sos czereśniowy. Składniki na sos czereśniowy:  200 g czereśni  1/3 szklanki cukru

kolorowotorcikowo
Trójkolorowy makaron z klopsikami 261

przegląd tego, co mam i tego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego

Ratunku obiad
Naleśniki a'la Gundel 212

kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania(...)skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 50g roztopionego masła   Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka (250ml) 125g mlecznej czekolady 125g gorzkiej czekolady 1 opakowanie cukru waniliowego 1-2 łyżki rumu Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez

Smakowity Blog Kulinarny
Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 151

kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie(...)garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności na początek tygodnia

MarciochaKucharzy
Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz' 157

pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który przeciskamy, kurkuma, drobno posiekaną natką i przyprawami.  Potrzebna nam będzie głęboka patelnia

ClauditteMissCooking
Pietruszkowe kopytka 115

ukrywać - kopytka smakują pewnie każdemu. Zwłaszcza podane z odpowiednim sosem, jako dodatek do mięsa lub gulaszu.  Dzisiaj dla urozmaicenia prezentuję kopytka z natką pietruszki. Są smaczne i ładnie wyglądają. Składniki: 400 gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno(...)jeżeli za bardzo się lepi możemy zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek i rodzaju ziemniaków ). Formujemy długi wałek i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy w solonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać z sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami 160

szybko. Z pewnością będę jeszcze wracała do tego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z suszonych(...)solą. Dodajemy jajko. Takim nadzieniem wypełniamy piersi i spinamy je wykałaczkami. Podsmażamy na złoto na maśle z olejem (dzięki temu zyska smak masła, ale się nie spali). Na drugiem patelni rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z palnika i przestudzamy. Dodajemy śmietany i mieszamy za pomocą trzepaczki. Znowu umieszczamy na palniku, doprawiamy całość pieprzem i solą Wkładamy do sosu piersi i dusimy

Życie zamknięte w smaku
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 220

przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów) Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 jajko 1 cebula 1 puszka pomidorów rozdrobnionych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści bazylii(...)mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki smażymy

kulinarnyJa
Zapiekanka ryżowa z warzywami 149

łyżce masła. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
MIRUNA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 190

Miruna, jest chyba jedną z lepszych ryb, ma bardzo delikatne białe, kruche mięso i smakuję pod każdą postacią - czy to w sosie czy pieczona czy marynowana. Moja jest smażona w płatkach kukurydzianych.  Składniki: filet miruny  jajko  3/4 szklanki płatków kukurydzianych  oliwa do smażenia  sól,pieprz cytynowy Sposób przyrządzenia:   Płatki zblenderować, jajko rozbić. Rybę opłukać

pieprzny smaczek
Omlet 135

Składniki: 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki odrobina masła do smażenia owoce ewentualnie sos czekoladowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Dodać do ubitych białek, zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować. Rozgrzać patelnie z masłem. Wylać ciasto, smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć na talerz, udekorować owocami i sosem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Czekoladowe naleśniki migdałowe z mrożonym sosem truskawkowym :) 166

tego są zdrowym i smacznym pomysłem na słodkie śniadania i nie tylko :) Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika)   1 łyżeczka kakao 3 łyżki mąki migdałowej 100 ml mleka roślinnego/krowiego Dodatki

Zdrowie na języku :P
Dwukolorowy makaron z świeżymi truflami w śmietanie 174

oliwie lub pod postacią pasty (najczęściej z masła z dodatkiem kilku procent trufli), ale najlepiej smakują świeże w połączeniu z makaronami lub jajkiem. Stąd też taki przepis na naszym blogu - makaron ze świeżą truflą czarną w sosie śmietanowym, z małą ilością przypraw, żeby nie w pełni wyeksponować smak i aromat tego wspaniałego grzyba

Milion Smaków
Śledzie solone smażone 154

jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle z olejem. Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku).   zastawa

królestwo garów
Pasta warta tuńczyka, czyli prosty pomysł na kanapki w piątek, świątek i niedzielę ;) 158

Przechwyciłam przepis od tamtej pory co jakiś czas urozmaicam przepysznym smarowidłem nasze zwyczajne, kanapkowe kolacje. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym 1 mała puszka groszku bardzo drobnego 3-4 średnie ogórki kiszone 1 jajko 1/2 małej cebuli 1 - 2 łyżki majonezu odrobina soli, pieprz  Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka i groszek bardzo dokładnie odsączamy. Cebulę

Kuchnia po mojemu