spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem. Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość Wam odpowiada. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej sos będzie robił się gęsty. SMACZNEGO
Sajkofanka smakuSłodki waniliowy sos ze śmietany i żółtek, będący świetnym dodatkiem do deserów.Składniki:6 żółtek1 i 1/2 szklanki kremówki 30 %łyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru W małym rondlu podgrzać śmietankę z ekstraktem waniliowym, aż zacznie wrzeć. W tym samym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładki i puszysty krem. Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas ubijając. Taką
wyzwania kuchennezasmażyłam mąkę i cały czas energicznie mieszając, aby się nie zgrudkowała, podlałam resztą zimnego rosołu. Zagotowałam ok. 10min., pamiętając o mieszaniu. Następnie wlałam rosół z żółtkami i śmietaną. Gdy sos zgęstniał dodałam przyprawy do smaku. Na koniec dodałam mięso i całość zagotowałam. Źródło przepisu
bastalenaDalej korzystam z warzyw i przygotowuje kolejne przetwory. Tym razem warzywny mix, który można wykorzystać do przygotowania zupki jarzynowej czy też sosu do ryżu lub makaronu.składniki:1 kg ogórków gruntowych300 g marchewki200 g cebuli2 czerwone papryki500 g pomidorów1 łyżka soli kamiennejPrzygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka
Monia miesza i gotujemakaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek
Moje domowe kucharzenieSmakowita Pajda z ziołami [olej]. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto.Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem.Rozłożyć dowolne dodatki. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniedodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniePomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzeniekolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:• Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw.Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.Lubczyk pochodzi
Moje domowe kucharzenierównież dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych. Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak
Moje domowe kucharzenieProsto, szybko ..i na dodatek smacznie..Sos na bazie oleju..Oleju rzepakowego który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej kuchni.. mix sałat pomidor ogórek zielony rzodkiewka kilka plasterków polędwicy drobiowej 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Pomidor, ogórek, rzodkiewki i polędwicę pokroić w kostkę, dodać
Moje domowe kucharzenieobtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby można zagęścić sosem
Moje domowe kucharzeniezaległy przepis..podpatrzony gdzieś w necie..prawdę mówiąc tą pierś robiłam w marynacie[ przepis w następnym poście], ale jest tak smaczna, że można zjeść i taką..z jakimś sosem np.czosnkowym..Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone Składniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieOdstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą
Emcia Pichci