malinowo-czekoladowy Składniki na mus malinowy: - 100 g malin - 15 g cukru pudru - 3 g żelatyny - 20 ml wody (ewentualnie jeżeli nie macie świeżych malin to możecie wykorzystać sos z malin Deluxe – 100g) Składniki na mus czekoladowy: - 200 ml śmietanki 30% - 2 żółtka - 50 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady deserowej Dekoracja: - maliny - pałeczki czekoladowe - trochę startej czekolady Porcja
Kuchenne Wariacjemieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy w głębokich talerzach lub miskach z ćwiartką jajka. O właściwościach i składnikach odżywczych chrzanu można przeczytać w przepisie na sos chrzanowy
My Chcemy Jeśćwłożyć gotowy zraz oprószony mąką. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, następnie podlać rosołem i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowy zrazik kroić ukośnie, podać w sosie własnym i ozdobić świeżą miętą
Tradycyjna KuchniaKurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie położyć
Tradycyjna Kuchniawracam ciemno;/ a sprzętu odpowiedniego nie mam;// Składniki (2-3 porcje)/całość około 850kcal/: 450g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 450g mrożonych brokuł 100g makaronu niskowęlowodanowego 180g tuńczyka w sosie własnym 200g koncentratu pomidorowego 3 łyżki Pesto KOTÁNYI z bazylią i pomidorami Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokułu i fasolke gotujemy w osolonej wodzie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych
Milion Smakówdodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem
Milion Smakówznajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części
Milion SmakówPachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw
Milion Smakówmożna sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy ok 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podajemy polane sosem owocowym, bądź zasmażoną bułką tartą z dodatkiem cukru
Kuchenne aromatywodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam od hurtowni i producenta przypraw RAFEX
Tradycyjna kuchnia KasiBlueberry Corner by "jagodzianka" Ziemniaki pieczone można jeść solo. Można też je podać jako dodatek do steków wołowych lub innego mięsa bez sosu. Kartofle … Przeczytaj cały artykuł Post Ziemniaki pieczone z masłem i serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjeśli jesteś w posiadaniu grilla podpiecz przez chwilkę każdą z połówek. Jeśli nei możesz włożyć bułkę na chwilkę do piekarnika lub mikrofalówki. Następnie ułóż na niej składniki i polej sosem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsuche. Takie właśnie skrzydełka przygotowałam dla mojej rodziny i przyjaciół podczas weekendowego grillowania. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 7 łyżeczek miodu 10 łyżeczek oleju rzepakowego 10 łyżeczek sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w dużym naczyniu za pomocą trzepaczki lub dużej łyżki. Gdy się połączą wrzucamy do niej umyte
Wielki apetytminut, aż do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i wyjmujemy z nich nóżki. Do środka kapeluszy wkładamy plasterek boczku i zalewamy je sosem szpinakowo-serowym. Grillujemy ok. 15 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkilka bardzo ważnych dla mnie cech: - po pierwsze nie zawiera BPA ani PCV w związku z czym jest bezpieczny dla mojego dziecka. - jest niezwykle pakowny (2 szczelne pojemniczki na sos (jeśli je wyjmiemy zyskujemy dodatkową komorę), 1 spora komora przedzielona na pół, miejsce na 2 kwadratowe kanapki, z możliwością wyjęcia przegródki i umieszczenia w tym miejscu np. sałatki) - każda komora
Wielki apetytprzypadkowych składników powstała cudowna sałatka. Smaczna, zdrowa, syta i niezwykle szybka w przygotowaniu. Składniki: kasza gryczana ser sałatkowy typu feta (ja użyłam z mleka koziego) pomidorki koktajlowe tuńczyk w sosie własnym cebula sól majonez Sposób przygotowania: Kasze gotuj 8 minut w osolonej wodzie. Następnie pokrój kozi ser, pomidorki i cebulkę i dodaj do kaszy. Podaj z odrobiną majonezu. Smacznego
Wielki apetytpapryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek Nestea green tea Citrus (ok. 0,5 szklanki) mleko kokosowe (ok. 1 szklanki) kurkuma cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy kurczak: pierś z kurczaka orzechy laskowe sezam jajko olej kokosowy sól pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na pastę zmiksuj na gładką masę (poza Nestea, mlekiem kokosowym i olejem
Wielki apetytprzygotowaniu i nie mam góry naczyń do zmywania. Świetnie sprawdza się jako składowa deserów (przykład znajdziesz tu ) lub samodzielnie. Tym razem podałam je klasycznie z sosem truskawkowym i lodami. Goście byli zachwyceni, moje dzieci również. Szczerze polecam- jestem pewna, że tak jak ja sięw nim zakochasz. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanki dobrego
Wielki apetyttanie, nieskomplikowane i proste, jednakże trochę czasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera. Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw. * ziemniaki- 600 g * jajko- 2 szt. * ser żółty- 20 g * mąka ziemniaczana * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz * bułka tarta
Kraina Miodem Płynącaszpinakiem. Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron. Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik . Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie, z dodatkiem sosów. * zamiast szczawiu można wziąć sam szpinak. zastawa
królestwo garówKalarepki robimy dość często .I jako jarzynkę i jako danie jarskie i faszerowaną mięsem w sosach (koperkowym , pomidorowym lub innym ) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizazwyczaj niewielkiej wielkości. Do pomidorów cherry zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plnasiona prażymy na patelni. Tutaj drobna uwaga sezam oraz siemię lniane przy wysokich temperaturach zachowują się podobnie jak popcorn czyli lubią wyskakiwać z patelni dlatego polecam prażyć pod przykryciem. Sos jest równie prosty do małej miseczki przelewamy oliwę dodajemy zioła, sól, pieprz oraz czosnek. Zakrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na talerzu wyłożonym sałatą układamy ser, pomidory całość
Jedz zdrowo żyj zdrowo!nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników wyszło ich 16. Koszt: wiem ale nie powiem, tanie to niestety nie było* :( *zwłaszcza piwo
Tanie przepisy studenckieoliwek sól, pieprz, bazylia Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i poszatkowaną cebulę. Kiedy oddadzą swój smak i lekko się przyrumienią, zalewamy je passatą. Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje, wtedy robimy w nim łyżką wgłębienia. Wbijamy do nich jajka i posypujemy szczyptą soli, pieprzu i mozzarellą. Pod przykryciem trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, aby jajka się ścięły
Bon Ton ItaliaSkładniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
Gaździnka warzyGulasz wieprzowy na pomidorowo z ziołami jest ulubionym gulaszem mojej córeczki. To mięciutkie mięso w sosie, które idealnie komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia. Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Ja podałam je z rukolą, serem żółtym i sosem śmietanowym
e-PrzepisyKulinarnePomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę. Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku. Kiszoane pomidory koktajlowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie osobiście w pewien sposób ma to jakiś swój klimat. Ale, co o burgerach? Przepadłam mówię wam, jak dla mnie smakują genialnie, zaczynając od mega chrupiącej bułki, poprzez świetny sos(musztardowy Jaglanex Cieciorex
More food, love and dreamsilością ciepłej wody. Następnie obierz i pokrój ananasa. Rozgrzej paletnię, dodaj masło, krótko podsmażaj ananasa, dodaj szafran z wodą oraz ekstrakt waniliowy (lub ziarenka z połowy laski wanilii), zredukuj sos, tyle. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdobienia. Tak przygotowany sos doprawić solą, pieprzem i świeżym majerankiem Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plSkładniki: 1 kg karczku 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor
Gaździnka warzydrugiej zapraszam Was na przepis na na prawdę świetną (żeby nie powiedzieć zajebistą) zapiekankę. Oprócz wspomnianych produktów przyda Wam się ajwar (może być kupny). Będzie on bardzo przydatny jako sos na spód zapiekanki. Zakupcie zatem ciasto francuskie i do dzieła. Zapiekanka z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i szpinakiem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 pęczek zielonych szparagów
Pełna LodówkaUwielbiam taki obiad ..jajka ugotowane na miękko,młode ziemniaki sos koperkowy/przepis podany oddzielnie /z sałatą
Ugotujmy Cośkoloru do wyboru ;-). Pizza dość często gości u mnie na stole, ale tylko ta robiona przeze mnie. Dzisiaj zaserwowałam z serem gouda, szynką, parmeńską, czarnymi oliwkami, i pomidorowym sosem. Pyszne
SMYKWKUCHNIsera 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kalafior podzielić na drobne różyczki. 2. Pomidory i jajka pokroić w kostkę. Dymkę posiekać. 3. Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać odrobinę soli i pieprzu. 4. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anihumoru i jako dodatek do potraw, zwłaszcza tych gdzie zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Przepis należy do tych przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jeśli nie posiadacie własnego - polecam :) Pędy sosy są już w pełni rozwinięte, przy okazji weekendowego spaceru po lesie możecie pozyskać dowolną ilość świeżego surowca ;). Najlepsze pędy to te zebrane w pierwszej połowie maja, a nalewka im starsza
SzczyptaSmaQmięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry. Można jeszcze inaczej. Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec 15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet
Kulinarny karnet Christopheraprzyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka
Kulinarny karnet Christopheramnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g tuńczyka w sosie własnym- po odsączeniu 70g białej fasoli konserwowej 70g kukurydzy 120g ogórka świeżego 35g cebuli 10g mieszanki ziaren Euforia koperek świeży lub suszony estragon oregano pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ogórka obrać
peanutbuttermonsteroccie)ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) gałka muszkatołowa, kolendra pół łyżeczki Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala nam dieta: wersja bezglutenowa: jogurt grecki 400 ml majonez bezglutenowy 200 ml wersja bezjajeczna: jogurt grecki 400 ml majonez
głodny alergikgarnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje.Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak
głodny alergikzawierają - likopen.Wskazane są dla osób, które mają problemy z sercem, Nie zawierają dużo kalorii. Jeśli nie lubisz zajadać się świeżymi pomidorami, zawsze możesz stworzyć ich inna formę: Domowy sos pomidorowy, Pasta pomidorowa, Zupa pomidorowa, Kanapka z pomidorem, Koktajl warzywny/sok, Pieczone pomidory, Suszone pomidory też mogą być dobrym rozwiązaniem :) Pozdrawiam
Chocolate Stop Temptingpołączyć z resztą składników. Dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.2. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę mięsną. Piec w tem. 180 C przez 90 minut. Po upieczeniu odlać ,,sos,, , który zbierze się w foremce, wyciągnąć pieczeń i pozostawić do wystudzenia. Jeśli kroimy ciepłą pieczeń to może się kruszyć. Dla ozdoby możemy w środek masy przed pieczeniem włożyć
Apetyczna babeczkaczosnek, papryczkę chili i orzeszki piniowe. Po kilku minutach podlać jogurtem naturalnym, dodać wszystkie przyprawy, dusić razem kilka minut, dodać kawałki wędzonego łososia. 3. Do przygotowanych brokułów w sosie jogurtowym dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, ew. doprawić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące. Wierzch można posypać startym żółtym serem
Apetyczna babeczkasalami i posypujemy przetartym na drobnej tarce serem. Gotowe pizzerinki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 20 minut. podane z ketchupem, sosem cygańskim i paprykowymSmacznego
chwile dla mnieObtoczyć dobrze roladki w samej mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym
Kuchnia Danusiczosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnisojowy kremem waniliowym Deser truskawkowy Deser wiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki Kolorowe pianki Lizaki wafelkowe Lody straciatella Malinowy sorbet Mrożona kawa z galaretką Owoce z grilla Panna cotta z galaretką Panna cotta z mleka sojowego Panna cotta
Aga w kuchniSkładniki: 300 g makaronu świderki Czaniecki, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Graal, 1 jogurt naturalny 300 ml, koperek, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na patelni zalewamy makaron jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu dodajemy odcedzony tuńczyk i przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Nakładamy do miseczek
Aga w kuchniPomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę
Z miłości do słodkościdłoni, dłonie należy namoczyć). 2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym
Kuchnia Łukaszarozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg)400 g śmietany (18%)4 ząbki czosnku4 łyżki sosu sojowegołyżeczka soli0,5 łyżeczki pieprzugałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego1/4 łyżeczki oregano100 g masła Przygotowanie: Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem. Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy
Kuchnia Łukaszapotrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny i wkręca się w świderki, jednym słowem- nie rzuca się w oczy ….a oto nam chodzi
Z Kuchni Do Kuchnikaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż na formę
Z Kuchni Do Kuchnibędzie bezmięsna współpraca ! -ketchup bez cukru dla dzieci -masło sezamowe słodzone agawą -masło orzechowe z kokosem -buraczki pychotka -hummus naturalny -pasztet meksykański -pasztet warzywny z cieciorką -pulpety w sosie pomidorowym -masło orzechowe -paprykarz z kaszą jaglaną -tahini naturalne -musztarda łagodna -strogonow -sznycelki a la cielęce -gulasz Niektóre nazwy sugeruja produkt mięsny! Ale nic bardziej mylnego! Wszystkie produkty
Z Kuchni Do Kuchnipokrojoną w kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż
Czerwień i błękitszklanki suchej czarnej soczewicy 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula posiekany pęczek natki pietruszki 0,5- 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki otrębów owsianych 1 jajko sos sojowy curry, sól, pieprz Soczewicę płuczę na sicie, po czym gotuję (stosunek wody do soczewicy jak 3:1). Czas gotowania to około 15-20 minut od momentu zawrzenia wody
W kuchni Karmel-itkiżyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko
Z miłości do słodkościDomowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową
Kulinarne przygody Gatitywielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków. Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub żółtej papryki. Uwaga** koncentrat możemy zastąpić pomidorami pelati, ale wtedy musimy bardziej odparować sos
Kulinarne przygody Gatitylistki na talerzu. Ułożyć na nie ugotowane szparagi, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidory. W moździerzu rozgnieść płatki chili, dodać sól, pieprz, oliwę i ocet. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę
Kulinarne przygody Gatitydelikatnie mieszamy. Te które zostaną zamknięte wyrzucamy. Jeśli któraś małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża. Podajemy skropione sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki
Kulinarne przygody Gatityzrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekane chili. Następnie do usmażonego kurczaka dodajemy fasolę z puszki razem z sosem, pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatitynaszym domu uwielbiamy makarony ! Młodsze dziecię jada go nawet bez niczego, tak na sucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy
Kulinarne przygody Gatityporcjować i zamrozić. Pieczone buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki, a pure do chłodnika. Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny !eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pieczone buraki Pure z pieczonych buraków Składniki
Kulinarne przygody GatityZanim zaczęłam eksperymentować z przepisami, przez pierwszy miesiąc po urodzeniu dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno
Matka Żywicielkapołożyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut.6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA
Matka Żywicielkanaturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie. Są delikatne i bardzo rybne. Można podać z surówką, ale również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra
W kuchni Karmel-itkipokrywką i gotuję do otrzymania wpierw rzadkiej masy ( podglądać, by nie wykipiały ) Często mieszam i gotuję bez przykrycia do momentu, aż przecier uzyska gęstą konsystencję, ( lubi się przypalać !) Powstały sos przecieram przez sito, zagotowuję jeszcze raz (solę lekko ) i nalewam do czystych słoików. Od kiedy ma takie urządzenie jak poniżej sita już nie używam :) Gdy wlewam wrzący przecier to już
Proste Potrawyzawinąć szczelnie w gruby ręcznik lub koc i odstawić jeszcze na co najmniej 30 min. Po tym czasie spróbować czy dobra :) Do takiej kaszy dobre są bitki w sosie własnym, gulasz, ale podana tylko z samymi warzywami, (lub z kruchą sałatą w jogurcie) też zaspokoi głód :)Ja uwielbiam ze skwareczkami z boczku...Wiem, że jest wiele sprawdzonych przepisów
Proste Potrawywersja bardzo uproszczona, ale BARDZO SZYBKA do wykonania, a równie smaczna jak ta z jajkami ( u mnie pod nazwą -"błyskawiczna sałatka z tuńczyka")Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki majonezu ewentualnie pieprz i sól Przygotowanie: Tuńczyka wymieszać z olejem Kukurydzę odsączyć na sicie lub ugotować mrożoną
Proste Potrawycałość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:) Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam
Proste Potrawywyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :)Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć
Proste Potrawypszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami masło. Mieszać do połączenia składników.Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym.Przykładowy przepis na polewę czekoladową:1/2 kostki margaryny7 łyżek cukru2 łyżki kakao2 łyżki wodykilka łyżek mlekaWszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania
Praktyczna plkostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy
Praktyczna plwymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym
Praktyczna plnastępnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę na ręczniku kuchennym w wiadomym celu (by usunąć nadmiar tłuszczu) Podajemy z żurawiną lub sosem czosnkowym
NaKońcuJęzykawypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.Mąka typ - 2000, mąka razowa do wypieku pieczywa
NaKońcuJęzykaSpaghetti Bolognese 200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu Pomidora kroimy w bardzo drobna kostkę wyjmując wcześniej gniazdo nasienne, dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja
NaKońcuJęzykaadamy do większego naczynia wypełnionego wodą i pieczemy w piekarniku 80 min. W tem 190st. Podajemy jako dodatek do mięs lu z sosem np.koperkowym... Smacznego
NaKońcuJęzykacebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki.3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor.Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzykaukładamy plasterki pomidora i posypujemy resztą parmezanu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Możemy podać z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego
My Culinary Artświeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli2 łyżki kaszy mannej Dodatki: 6 łyżeczek sosu pomidorowego lub ketchupu 12 plasterków salami 12 sztuk oliwek zielonych 12 sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę
Emcia Pichciobficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki. Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpokrojonego w piórka i sparzonego. Ogórki pokrojone w kostkę. Cebula w kostkę, łosoś -średnie kawałki. Jajka pokrojone w kostkę.Wszystko łączymy. dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy sos ( ketchup, jogurt, majonez) dodajemy do składników- mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyPieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym. PYSZNIE
Moje Kuchenne Rewelacjeczasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut. Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce
Moje Kuchenne Rewelacjekawałki. Chleb tostowy kroimy w małą kostkę. Smażymy grzanki na oliwie posypując czosnkiem i dużą ilością ziół prowansalskich. Sałatkę doprawiamy,skrapiamy oliwą i po ostudzeniu dodajemy grzanki. Podajemy z sosem Cezar lub dipem czosnkowym
Moje Kuchenne Rewelacjeokoło 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą. Prawie jak na wakacjach
Wyprawy kulinarnemieszając delikatnie zawartością patelni. Dodaję alkohol, czekam aż większości odparuje, w międzyczasie odwracając figi na drugą stronę. Chwilę trzymam na patelni, po czym przekładam na talerz, polewam powstałym sosem, dodaję jogurt i posypuję orzechami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszklanki ugotowanej kaszy kuskus - garść truskawek - łyżka suszonej żurawiny - 1/2 małego banana - 1/4 awokado - 3 pomidorki koktajlowe - łyżka płatków migdałowych - listki świeżej melisy - łyżka płatków z suszonych pomidorów sos z octem balsamicznym: - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z pomarańczy - odrobina soli - łyżeczka oleju z pestek winogron Idealna, obłędna i wyjątkowa! Koniecznie do zrobienia! Buuuziaki! Zapraszam na mój profil
SMYKWKUCHNImoja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około
Czerwona Porzeczkapatelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy
Kolizje Smakówmamy ochotę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy, możemy doprawić bazylią i oregano. Papier zawijamy w ruloniki. Potrawę możemy zjeść od razu po przygotowaniu maczając końcówki w sosie koperkowym, czosnkowym, pietruszkowym lub po prostu obficiej skroplić oliwą. Spring rolls'y idealnie nadają się jako przekąska do pracy, czy na biwak, zwłaszcza w tak upalne dni. Do środka możemy włożyć dowolne
Kolizje Smakówbraku takiej funkcji proponujemy zapiec w piekarniku, gdyż w normalnej mikrofali placki strasznie rozmiękną). Wyjmujemy placek i kroimy w trójkąty. Podajemy na ciepło z rukolą i ewentualnie dodatkiem jakiegoś sosu
Kolizje Smakówzdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę podajemy z masłem ziołowym lub sosem czosnkowym, a jako dodatek proponujemy puree ziemniaczane
Kolizje Smakówtortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz z plackami pokrojonymi w trójkąty
Kolizje Smakówroladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym
Kolizje Smakównasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:) Składniki
Kolizje Smakówupieczeniu na tarty nakładamy kawałek łososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku. Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratuuzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Rada. W przepisie można oczywiście użyć jakieś inne składniki do nadzienia, jak i również jakiegoś innego sosu do pizzy niż ten na bazie koncentratu pomidorowego i wody. Można też kupić gotowe ciasto na pizze zamiast samemu zarabiać. The post Stromboli appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnySierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmisce, doprawiamy je solą i pieprzem. Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybko i smacznie. Spróbuj domowych frytek, bez chemicznych dodatków. Składniki: kilogram ziemniaków pół litra oleju sól sos do frytek Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziedodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku. Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba
prawdziwe jedzeniemięso i cebulkę a na sam koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło
prawdziwe jedzenieodsączamy. Kiełbasę, ser i paprykę kroimy w zapałeczki/słupki/patyczki (jak zwał, tak zwał). Musztardę, ketchup i majonez łączymy w oddzielnym naczyniu, żeby można było spróbować powstały sos. Łączymy składniki i dobrze mieszamy. Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby się przegryzła
Co w głowie piszczypaski, oczyszczoną z gniazd nasiennych. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą al dente. Dodajemy następnie kawałki pomidorów obranych ze skóry. Doprawiamy i dusimy, aż powstanie gęsty sos, a paprykę będzie miękka
Moja smaczna kuchniaFocaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski: Składniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki wody szczypta soli do smaku + sól do gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblanszowany, obrany ze skóry bób. Dusimy ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory (bez nasion) , doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron farfalle dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! The post Farfalle z bobem i chorizo appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjabłko, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, mieszamy surówkę. Dodajemy majonez Winiary i dokładnie mieszamy, wstawiamy surówkę do lodówki aby się wszystko przegryzło. Surówkę z kapusty podajemy do karkówki z sosem. The post Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcenę. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Podaję rosół wołowy z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki, seler pokrojony w paseczki, oraz pokrojoną papryczkę chili. Do smaku doprawiłam zupę doprawiłam zupę chili w młynku oraz sosem sweet chili! Pikantna zupa z płotek jest pyszna, rozgrzewająca, akurat na chłodne dni. A dodatek słodkiej passaty pomidorowej i odrobina cukru zrobiła swoje. Pikantna zupa z płotek jest bardzo smaczna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek np. kanapki. The post Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprogram na maksymalne gotowanie i idziemy oglądać film lub czytać książkę. Po 1,5 godzinie duszenia mięso było już gotowe do konsumpcji, było miękkie i wytworzył się pyszny pieczeniowy sos. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, kaszę lub kluski i zaserwować je na obiad. Dzięki Slowcooker przygotowałam idealny gulasz paprykowy bez pilnowania, zaglądania w garnek i mieszania, to była dobra decyzja wybierając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Po tym czasie wykładamy je do nieprzywierającej (posmarowanej niewielką ilością oleju) tortownicy/brytfanny. Koncentrat pomidorowy mieszamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i wszystkimi przyprawami poza solą. Smarujemy sosem spód pizzy, na który następnie wrzucamy pokrojoną szynkę oraz ananasa. Pizzę pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20-30 minut. Smacznego
Weganizm infantylnyjajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Ja nie dodaję żadnego sosu, uważam że są smaczne same w sobie :) Pieczemy w piekarniku w 180 C góra i dół 40 min. Smacznego
Niezły MłynekBardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli
Kulinarny Pamiętnikposmarowanej delikatnie olejem i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z podanych składników przygotowałam naprawdę duuużą porcję dla jednej osoby, którą podałam z keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym
Kulinarny PamiętnikPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte
Kulinarny Pamiętnikkuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata-1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso
Świat SmakuUwielbiam kaszę gryczaną, ale do tej pory jadłam ją raczej na ciepło, w postaci farszu w gołąbkach czy pierogach oraz z różnymi sosami. Tym razem zdecydowałam się podać ją na zimno. Sałatka z kaszą gryczaną idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor garść listków bazylii sól, pieprz 2 łyżki
Pasja Smakuspryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem. Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość Wam odpowiada. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej sos będzie robił się gęsty. SMACZNEGO
Sajkofanka smakuSłodki waniliowy sos ze śmietany i żółtek, będący świetnym dodatkiem do deserów.Składniki:6 żółtek1 i 1/2 szklanki kremówki 30 %łyżka ekstraktu waniliowego4 łyżki cukru W małym rondlu podgrzać śmietankę z ekstraktem waniliowym, aż zacznie wrzeć. W tym samym czasie utrzeć żółtka z cukrem na gładki i puszysty krem. Powoli wlać połowę podgrzanej śmietanki do żółtek cały czas ubijając. Taką
wyzwania kuchennezasmażyłam mąkę i cały czas energicznie mieszając, aby się nie zgrudkowała, podlałam resztą zimnego rosołu. Zagotowałam ok. 10min., pamiętając o mieszaniu. Następnie wlałam rosół z żółtkami i śmietaną. Gdy sos zgęstniał dodałam przyprawy do smaku. Na koniec dodałam mięso i całość zagotowałam. Źródło przepisu
bastalenaDalej korzystam z warzyw i przygotowuje kolejne przetwory. Tym razem warzywny mix, który można wykorzystać do przygotowania zupki jarzynowej czy też sosu do ryżu lub makaronu.składniki:1 kg ogórków gruntowych300 g marchewki200 g cebuli2 czerwone papryki500 g pomidorów1 łyżka soli kamiennejPrzygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka
Monia miesza i gotujemakaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek
Moje domowe kucharzenieSmakowita Pajda z ziołami [olej]. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto.Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim rozłożyć ciasto. Posypać przyprawą do pizzy, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem.Rozłożyć dowolne dodatki. Zetrzeć ser żółty. Posypać oregano. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniedodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniePomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzeniekolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:• Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw.Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.Lubczyk pochodzi
Moje domowe kucharzenierównież dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych. Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak
Moje domowe kucharzenieProsto, szybko ..i na dodatek smacznie..Sos na bazie oleju..Oleju rzepakowego który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej kuchni.. mix sałat pomidor ogórek zielony rzodkiewka kilka plasterków polędwicy drobiowej 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Pomidor, ogórek, rzodkiewki i polędwicę pokroić w kostkę, dodać
Moje domowe kucharzenieobtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby można zagęścić sosem
Moje domowe kucharzeniezaległy przepis..podpatrzony gdzieś w necie..prawdę mówiąc tą pierś robiłam w marynacie[ przepis w następnym poście], ale jest tak smaczna, że można zjeść i taką..z jakimś sosem np.czosnkowym..Pamiętacie o konkursie ? zapraszam.. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa udko pieczone Składniki na ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieOdstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą
Emcia Pichcirozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem. Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu
Moja smaczna kuchniadodajemy paprykę słodką w proszku, mieszamy, wrzucamy warzywa: cukinię z papryką, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pelati wraz z sosem, peperoni, mieszamy i dusimy jeszcze kwadrans. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaumytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Warzywa podajemy na kaszy kuskus z posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniapachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje
Moja smaczna kuchniaTrochę mnie nie było ale już wróciłam z głową pełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i
Jemy PijemyW egański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy
Food SquareWypatrzyłam ten przepis na cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go
Kulinarne przygody GatityPrzepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne
Kulinarne przygody GatityPatrząc na kalendarz i za chwilę za okno, człowiek od razu sobie myśli: warto skorzystać z aury. Jakieś piwko w plenerze, coś z grilla zjeść, zdrzemnąć
slodkokwasnaplMieliśmy małą przerwę w blogowaniu. Mało czasu, dużo rzeczy na głowie i trzeba było wybierać: albo gotowanie i jedzenie, albo pisanie o nim. Chyba nie trzeba
slodkokwasnapl