zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier i włączyłam gaz. Kiedy rabarbar puścił sok, całą zawartość miseczki dodałam do wiśni. Całość zagotowałam, zestawiłam z ognia do wystygnięcia. Jeśli będzie za słodki - dolać wody, zbyt kwaśny - dosypać cukru. To już pozostawiam według uznania każdemu z osobna. Przecedziłam, aby pozbawić osadu z rabarbaru. Wykorzystałam go do ciasta (post wcześniej
W kuchni Karmel-itkiPosiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapach drożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia
W kuchni Karmel-itkiZimno. Brr... Pada. Wieje. Niebo spowite gruba warstwą chmur. Nie mam czasu. Muszę jednak coś przyrządzić. Mam ochotę na...? Truskawki. I coś słodkiego. Kolejny szybki, lekki i bardzo letni deser. Kwintesencja smaku świeżych truskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki
W kuchni Karmel-itkiogrodzie też już się poczęły pojawiać. Wykorzystuję to w tym roku po całości, aby nie zmarnować truskawkowego sezonu. Truskawki uwielbiam. Nigdy nie zapomnę smaku świeżych, czerwonych i pachnących, polanych słodką, zimną śmietanką w upalne dni. Pałaszowane pod starą jabłonią. co prawda, obecnie szukam czegoś bardziej wyrafinowanego.. tyle, że właściwe po co? Najlepiej smakują te najprymitywniejsze rozwiązania. Im mniej składników
W kuchni Karmel-itkidziała na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki
W kuchni Karmel-itkilekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipodpisane, a pod zdjęciami pochodzącymi z sieci podaję źródło. Wracając do manufaktury. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, wyczytać i sprawdzić, postaram się stworzyć krótki opis pachnącego słodką wonią czekolady miejsca. Pierwsza taka Manufaktura Czekolady powstała we Lwowie, w roku 2009, a obecnie istnieje w ośmiu innych miastach Ukrainy, a także pojawia się już w Polsce. Lwów bowiem
W kuchni Karmel-itkiMaliny. Owocożercy się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie raczą mnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się. Pałaszuję większą część, resztę muszę należycie wykorzystać. Sok już był. Proszę, tutaj można go zobaczyć --- sok malinowy . Jednakże... Z aparatem krążę po domu. Szukam weny, nie znajduję. Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku
W kuchni Karmel-itkiskwarze. Na to wszystko dziś mamy Dzień Bloga! Świętujmy więc. I ochłódźmy w tymże ważnym dla każdego bloggera dniu! Pozdrawiam wszystkich piszących blogi. Będę miała swoje ochłodzenie. Słodkie, ale bez cukru. Malinowe. Niebezpiecznie smaczne. Idealne do świętowania. MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. (autorski;) 250g świeżych, dojrzałych malin 50-100 ml soku malinowego (u mnie domowy) Maliny blenduję, dodaję sok i razem
W kuchni Karmel-itkidyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiOstatnio strona zyskuje na popularności, nawet wśród moich szkolnych znajomych. Okazuje się, że nawet są na bieżąco! Co sprawia mi naprawdę wiele radości. - "Dawno nie dodawałaś nic słodkiego na bloga..." Julka, to dla Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa
W kuchni Karmel-itkiNiestety, mamy jesień. A to oznacza ostatki. Malinowe ostatki.Ja na szczęście mogę się cieszyć nimi jakiś jeszcze czas, gdyż mam późną odmianę ;] Jednak wykorzystam te przedostatnie słodkie gronka... Bardzo rozsądnie ;] Na początek dnia potrzebuję pozytywnego kopniaka. Jeszcze lato nie powiedziało ostatniego słowa. Trzeba to wykorzystać, prawda? Na dodatek pogoda jaka jest, każdy widzi. W kratkę, niezdecydowana i nieprzewidywalna Pani
W kuchni Karmel-itkiwłoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje
W kuchni Karmel-itkimożna się bawić w blogowanie! Niestety odniosłam na samym początku wrażenie, iż blogerki kulinarne traktuje się z pewną ironią. Jeden z prelegentów stwierdził, że jesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem! Po konferencji
W kuchni Karmel-itkiWykorzystałam ją na wiele sposobów. Jednym z nich był ten CZOSNKOWY KREM DYNIOWY , z poprzedniego posta. Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam
W kuchni Karmel-itki