schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję. Sernik należy schłodzić pod przykryciem, gdyż brzeg
Smakołyki Berenikiformy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie
Smakołyki Berenikigotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany
Smakołyki Berenikiprzykryciem Ciasto drożdżowe gości w każdym niemal domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu
Smakołyki Berenikiplastry - ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż nie zawiera dużej ilości cukru
Smakołyki BerenikiPost Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeWygodne buty na nogach. Lekki plecak na plecach. Moja dłoń w jego dłoni. W uścisku. Nic nas nie goni, czas został w tyle. Idziemy. Uśmiech na jego twarzy. Słodka woń jego skóry. Idziemy. A po spacerze trzeba coś zjeść. Koniecznie. MIELONE Z ORZECHAMI I KASZĄ MANNĄ. (własna inwencja twórcza.) 500g mięsa mielonego szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jajka
W kuchni Karmel-itkiMałe, zimne przyjemności. Każda gałka, niczym porcja radości i uśmiechu. Nie zapomniwszy o smaku! I konsystencji. I kolorze. Delikatne i kremowe. Zabawnie kolorowe. Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco. Słodkie. To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE. (autorskie;) 500 ml jogurtu malinowego 200 ml syropu malinowego szklanka świeżych malin Maliny umyłam, przetarłam przez sito. Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam
W kuchni Karmel-itkiznaleźć się w rodzinnym domu. I przypomnieć sobie smak wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA Z LANYMI KLUSKAMI. litr wody 2 szklanki wydrylowanych wiśni 2 szklanki cukru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% szczypta cynamonu 2 kisiele wiśniowe 2 jajka 4 łyżki mąki szczypta soli ew. odrobina wody Kisiel rozpuściłam w szklance wody. Dolałam śmietanki. Wodę zagotowałam z cukrem
W kuchni Karmel-itkiDryń, dryń...! - [..] Będziemy u Ciebie dziś wieczorem. Cała moja rodzina. I co tu zrobić?! Biegam po kuchni, staję przed każdą z szafek i wzdycham zrozpaczona. Nic słodkiego? Niemożliwe! Przecież tu były ciastka, tam jakaś kupna babka... Nie ma! Otworzyłam ostatnią szafkę, w której pokładałam największą nadzieję. I... Jestem uratowana! EKSPRESOWY TORT KRÓWKOWY. (przepis autorski;) 2 gotowe spody
W kuchni Karmel-itkikrwią. Dodajemy do zupy i ostrożnie zagotowujemy, aby się nie zważyła. Doprawiamy octem , cukrem i solą do smaku (każdy według uznania - u nas jadamy czerninę słodko-kwaśną, bardziej stawiając na "kwaśną"). Następnie przecedzamy zupę przez sito (jeśli ktoś nie lubi charakterystycznego osadu, można przecedzić przez gazę), jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z makaronem
W kuchni Karmel-itkitakiego? Chociaż na gotowanie chwilę znalazłam. Musiałam. Po prostu już nie wytrzymywałam. CZOSNKOWY KURCZAK Z PIEKARNIKA. (przepis wymyślany na szybko;) kurczak łyżka vegety łyżka mielonej słodkiej papryki łyżka czosnku granulowanego łyżka oleju łyżka suszonego oregano Wszystkie przyprawy zmieszałam z łyżką oliwy. Kurczaka porządnie sprawiłam, wyczyściłam. Natarłam powstałą pastą. Włożyłam do miski, owinęłam szczelnie folią i na 30 minut
W kuchni Karmel-itkiDUSZONA W PIWIE. (przepis własny;) 1 duża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki mąki szklanka słodkiej śmietanki 12% 1/2 szklanki wody Mięso umyłam. Czosnek przepuściłam przez praskę, wymieszałam z solą, pieprzem i majerankiem, po czym natarłam powstałą masą karkówkę. Odstawiłam na 15 minut, po czym
W kuchni Karmel-itkitego za złe xd Kluchy parowane więc przechodzą. Z pokolenia na pokolenie, zawsze niezmiennie tak samo smakowite. Można je podawać dosłownie ze wszystkim, co tylko pasuje! Sosy słone, słodkie, kwaśne. Mięsa, surówki, owoce. Naprawdę, dają mnóstwo możliwości. Mam nadzieję, że i Wy je docenicie. Myślę, że rozsmakujecie się w nich na dobre ;] KLUCHY PAROWANE. (przepis rodzinny;) 1kg mąki
W kuchni Karmel-itki