veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę
W kuchni Karmel-itkiJesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutku nuci radio utwory Rollings Stones'ów. Przychodzi chwila słabości. Ochota na coś słodkiego, co poprawi ten melancholijny nastrój i doda szczyptę optymizmu. Zrzucam pluszowy koc, odkładam książkę, dopijam wystygłą już herbatę. Idę do kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę
W kuchni Karmel-itkicukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia. Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się wokół zapach oznajmia, że będzie słodko i pysznie. Na oknie pojawią się coraz większe krople. Słońce chyba dzisiaj o nas zapomniało, jest tak ponuro i melancholijnie. Zapalam mała lampkę oliwną na parapecie, pamiątka po pradziadku. Siadam
W kuchni Karmel-itkiMałe smakołyki, co podjadać da się tu i ówdzie. Niewielkie przyjemności, niekoniecznie słodkie. Kuszące swą prostotą, a powalające smakiem. Znasz to? Na pewno. Chodzą za Tobą i szepczą nieznośnie "Zjedz mnie, weź mnie, weź i zjedz!". Znasz to? Na pewno. I ta sałatka będzie tak dręczyła, krążyła po głowie i wypierała inne, ważniejsze myśli. Dopóki jej nie zrobisz, nie uwolnisz
W kuchni Karmel-itkiuczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję je następnie w małe kawałki. Chili pozbawiam pestek, kroję w małe plasterki. Układam śledziki wraz z papryczką
W kuchni Karmel-itkisię dzieje nie tak. Już od samego początku... Podnosisz głowę. Patrzysz na mnie tymi swoimi czarnymi oczami. Zatapiam się w nich niczym wiśnia kandyzowana w roztopionych lodach. Mówisz tak słodko,a słowa lepią się do moich uszu jak oblepiony miodem słoik do rąk. Ale tym razem inaczej podnosisz głowę. Zerkasz zachmurzonym wzrokiem koloru kawioru. Głos ostry, jak nóż, wbija się
W kuchni Karmel-itkidocierają. Bez Czytelników, czyli Was, blog i Karmel-itka nie obchodziły by tej wspaniałej rocznicy, mając nadzieję, że to nie ostatnia. Powinien być tu teraz wielki tort, smakowity i słodki, ale przygotowania do matury od Nowego Roku pochłaniają mnie do reszty i z ręką na sercu oraz wielkim bólem muszę się przyznać, że na gotowanie pozostaje mi niewiele czasu. Dlatego
W kuchni Karmel-itkiciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego piwa 3-4 szklanki mąki pszennej 5 jajek sól pieprz, mielona papryka słodka zalewa (ogólna proporcja, zwiększyłam ją dwukrotnie): szklanka octu 3 szklanki wody 1/3 szklanka oleju 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 4 ziela angielskie Pieczarki oczyszczam, cebulę obieram i kroję
W kuchni Karmel-itkiSERY". /własny; współpraca z Winiary;/ na 4 porcje 2 sosy cztery sery Winiary 400g szynki 2 duże cebule 2 pęczki natki pietruszki 400g makaronu tagliatelle 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 trójkąty sera typu brie Sosy przygotowuję według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al'dente, odcedzam i odstawiam na bok. Cebulę obieram, siekam
W kuchni Karmel-itkiMałe co nieco chodzi za Tobą jak cień. Chodzi i kusi. Coś niewielkiego, słodkiego i pysznego. Coś czekoladowego, by wzmóc produkcję endorfiny i serotoniny, by poprawić nastrój w ten szarobury, mroźny dzień. Coś, co wywoła ciepły na twarzy uśmiech i uczucie błogostanu. Coś, co nie wymaga wiele wysiłku. Może muffinkę? MUFFINKI ZE SNICKERSEM. /własny;/ na 12 muffinek 2 szklanki
W kuchni Karmel-itkiprzez młodocianych smakoszy. Szybko, łatwo i przyjemnie? Jak najbardziej. PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. /autorski; współpraca z JOJO ;/ opakowanie pianek JOJO Marshmallows 2 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 5 łyżek słodkiej śmietanki 12 % posypka cukrowa dodatkowo: małe plastikowe widelczyki po frytkach surowe ziemniaki Zagotowuję wodę w garnku. Czekoladę łamię na małe kawałki, wkładam najlepiej do miedzianej miski. Kiedy woda wrze, układam
W kuchni Karmel-itkijuż trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości marki JOJO. Tym razem są to pianki Party. Zapieczone na pomarańczowej tarcie zapewniają atrakcyjny wygląd i dodają ciekawą nutę smakową (słodką jak diabli). Oczywiście, najlepiej tarta ta smakuje na gorąco, gdy pianki są tak cudownie miękkie, klejące, syczące... Rozkoszy nie ma końca. TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. /całkowicie autorski
W kuchni Karmel-itkijest wiosenna. Ale nie o tym dziś będzie mowa, skupmy się na różu i księżniczce. Różowy torcik na zimno z kryształkami z galaretki na różowym biszkopcie. Bardzo dziewczęco i słodko!. RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. /własny, autorski pomysł; biszkopt zapożyczony z CAFE BABILON ;/ na tortownicę 24 cm biszkopt (porcja na 2 blaty - ja piekę z połowy porcji, na jeden) 4 duże
W kuchni Karmel-itkiŻycie blogera kulinarnego to... "Fejm, kasa i bankiety." Serio? Nie jest wcale tak słodko. Aby to osiągnąć, trzeba się nieźle narobić. A mimo to, tylko nielicznym żyje się jak pączkom w maśle, jednak czy to prawda, nikt nie jest w stanie udowodnić. Zaczęłam blogować niewinnie, w ogóle nie myśląc, że potrwa to aż tyle lat, że zdobędę tyle czytelników
W kuchni Karmel-itkiFALAFEL. / przepis: FALAFEL ; podaję już z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu olej (z pestek winogron)* do smażenia Ciecierzycę zalewam wodą i zostawiam na 12 godzin (najlepiej
W kuchni Karmel-itki