słodkie - 12682 przepisów (strona:567/846)

Kasza. Pomarańcze. Galaretka. Sernik z kaszy jaglanej z czerwonymi pomarańczami. 247

lekkostrawna i zdrowa więc warto ją mieć w domu i jeść jak najczęściej. Powstał jednak pomysł żeby przyrządzić z niej deser. Można oczywiście podać jagły po prostu w formie słodkiej owocowej sałatki czy polać je owocowym sosem, ale miałam chęć na coś zupełnie innego. Kilka dni temu zrobiłam Krem jaglany a chwilę później w światku blogerskim powstała idea robienia czegoś

Smaczna Pyza
Biszkopt. Krem. Deser. Ciasto karmelowe z kremem ajerkoniakowym i morelami 305

Delikatny biszkopt, puszysty krem z dodatkiem alkoholu, trochę owoców i czekolady. Całość pyszna i słodka. Po cichu powiem Wam, że miało być ciasto z truskawkami. Tanieją z dnia na dzień i trzeba z nich korzystać póki są. Ale truskawki niestety nie doczekały - zostały łakomie pożarte zaraz po przyniesieniu do domu. Lenistwo nie pozwoliło iść po kolejną partię, ale od czego

Smaczna Pyza
Pasztet z cukinii 188

oleju - 1 i 1/2 szklanki bułki tartej - 3 cebule średnie - przprawy: sól, pieprz, wegeta, odbrobina gałki muszkatałowej, pół łyżeczki ziół prowansalskich, bazyli, tymianku i paryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej. Przygotowanie: Cukinię odrobinę solimy i po chwili odciskamy. Cebule krolimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy cukinię, podsmażoną cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty

Zainspirowana w kuchni
Leczo z cukini 172

kosteczkę). Chwilę smażymy na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone papryki i pomidory. Na małym ogniu gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy do smaku. Zagotowujemy i gotowe

Zainspirowana w kuchni
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 240

myślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 50 g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 120 g masła o temperaturze pokojowej - 170 g cukru kryształu

Zainspirowana w kuchni
Muffinki z budyniem i wiórkami kokosowymi 195

Słodkie i delikatne w smaku babeczki, idealne do popołudniowej kawki :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 jajka - 100 g masła - 5 dużych łyżek wiórków kokosowych - 100 ml wody gazowanej Domowy budyń: - 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej - 350 ml mleka - 1/2 szklanki cukru - 4 płaskie łyżeczki mąki pszennej - 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Na początku

Zainspirowana w kuchni
Żurawinowe muffinki 207

Korzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny. Składniki: - 1 szklanka suszonych żurawin - 3 szklanki mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżeczki imbiru mielonego -1 i 1/4 szklanki mleka - 2 jajka - 250 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy

Zainspirowana w kuchni
Pudding pomarańczowy 193

Przepis ten znalazłam w jednej z moich książek Nigelli Lawson, pudding robi się błyskawicznie, ma lekką konsystencję i posmak intensywnie pomarańczowy w środku słodki a na wierzchu lekko gorzkawy powstały z dżemu pomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie. Składniki: - 250 g masła - 150 g cukru - 1 słoiczek

Zainspirowana w kuchni
Galaretka pomarańczowa 237

pomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Torcik królewski 446

moje urodziny, które przypadają w tym dniu, stąd też zawsze robimy w domu jakiś torcik, ten jest o tyle fajny, że przez dodatek powidła śliwkowego nie jest bardzo słodki. Składniki: Ciasto: - 6 szklanek mąki - 6 żółtek - 1 i 1/2 kostki masła - 6 łyżek miodu - 1 i 1/2 łyżki sody - 1 i 1/2 szklanki cukru Masa: - 3 szklanki mleka

Zainspirowana w kuchni
Pieczeń z nadzieniem 184

sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 2 łyżki sosu balsamicznego - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - 2 łyżki mielonej papryki słodkiej - 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Idealne ciasto na tartę 519

tego czasu przestać nie mogę!!!  Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego".  Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas

Grunt to przepis!
Makowiec z papają 239

Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku

sama złodycz
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 206

kupowania tego sklepowego, kiedy nowych opcji jest tyle ile wyobraźnia nam podpowie. Prędzej więc skończę jako spasiony ludzik Michelin niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki

sama złodycz
Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami 195

Jakiś czas temu dostałam w prezencie konfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :) Spód

sama złodycz