słodkie - 12682 przepisów (strona:571/846)

Poranne refleksje. ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE 175

lekko rozpłaszczam, uważając przy tym na pryskający tłuszcz. Smaże na złoto z obu stron, po czym osączam na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podałam z cukrem pudrem. Idealnie pasuje słodka lub bita śmietana, jakaś konfitura. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tam, gdzie rządzi czekolada. 203

podpisane, a pod zdjęciami pochodzącymi z sieci podaję źródło. Wracając do manufaktury. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, wyczytać i sprawdzić, postaram się stworzyć krótki opis pachnącego słodką wonią czekolady miejsca. Pierwsza taka Manufaktura Czekolady powstała we Lwowie, w roku 2009, a obecnie istnieje w ośmiu innych miastach Ukrainy, a także pojawia się już w Polsce. Lwów bowiem

W kuchni Karmel-itki
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 181

Maliny. Owocożercy się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie raczą mnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się. Pałaszuję większą część, resztę muszę należycie wykorzystać. Sok już był. Proszę, tutaj można go zobaczyć --- sok malinowy . Jednakże... Z aparatem krążę po domu. Szukam weny, nie znajduję. Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku

W kuchni Karmel-itki
Chłodzimy się w Dzień Bloga! MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. 168

skwarze. Na to wszystko dziś mamy Dzień Bloga! Świętujmy więc. I ochłódźmy w tymże ważnym dla każdego bloggera dniu! Pozdrawiam wszystkich piszących blogi. Będę miała swoje ochłodzenie. Słodkie, ale bez cukru. Malinowe. Niebezpiecznie smaczne. Idealne do świętowania. MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. (autorski;) 250g świeżych, dojrzałych malin 50-100 ml soku malinowego (u mnie domowy) Maliny blenduję, dodaję sok i razem

W kuchni Karmel-itki
Słońce, a ty gdzie?! KREM Z DYNI. 202

dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej papryki mielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Znajomi czytelnicy. BANANOWA DELICJA dla Julki. 158

Ostatnio strona zyskuje na popularności, nawet wśród moich szkolnych znajomych. Okazuje się, że nawet są na bieżąco! Co sprawia mi naprawdę wiele radości. - "Dawno nie dodawałaś nic słodkiego na bloga..." Julka, to dla Ciebie ;] BANANOWA DELICJA /autorski;/ okrągły biszkopt (może być kupny) 1kg bardzo dojrzałych bananów 100g masła 250 gram margaryny 2 żółka 50 g cukru 1 galaretka pomarańczowa

W kuchni Karmel-itki
W dwóch odsłonach - KOKTAJL MALINOWY. 179

Niestety, mamy jesień. A to oznacza ostatki. Malinowe ostatki.Ja na szczęście mogę się cieszyć nimi jakiś jeszcze czas, gdyż mam późną odmianę ;] Jednak wykorzystam te przedostatnie słodkie gronka...  Bardzo rozsądnie ;] Na początek dnia potrzebuję pozytywnego kopniaka. Jeszcze lato nie powiedziało ostatniego słowa. Trzeba to wykorzystać, prawda? Na dodatek pogoda jaka jest, każdy widzi. W kratkę, niezdecydowana i nieprzewidywalna Pani

W kuchni Karmel-itki
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 193

włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem! Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje

W kuchni Karmel-itki
BFG 2012 - relacja. 210

można się bawić w blogowanie! Niestety odniosłam na samym początku wrażenie, iż blogerki kulinarne traktuje się z pewną ironią. Jeden z prelegentów stwierdził, że jesteśmy bez wyrazu, zbyt słodkie, nudne i chaotyczne. "Cześć kochane!" wypowiedziane z wielką ironią bardzo mnie ugodziło. Może czytał inne blogi? Lecz z drugiej strony, jak inaczej pisać o kuchni? Przecież nie wierszem! Po konferencji

W kuchni Karmel-itki
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 168

Wykorzystałam ją na wiele sposobów. Jednym z nich był ten CZOSNKOWY KREM DYNIOWY , z poprzedniego posta. Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam

W kuchni Karmel-itki
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 153

PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową).  Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch stron

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 226

gorącą herbatę z dodatkiem goździków i imbiru, z sokiem malinowym lub miodem. Zdejmuję ośnieżony płaszcz, siadam we fotelu i przez chwilę relaksuję się.  Najlepszym, jednak dodatkiem jest coś słodkiego. Co poprawi humor. I dodatkowo dostarczy przyjemnych doznań smakowych. ***************** Kolejny efekt bawienia się, eksperymentowania ze składnikami wzywającymi do konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się

W kuchni Karmel-itki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 477

kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg  Karmel-itki biszkopt: /blaszka 28x24 cm / 5 jajek 3/4 szklanki cukru

W kuchni Karmel-itki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 224

stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała. SMACZNEGO! Pozdrawiam smacznie i słodko! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 162

fakt i ta-dam!  Jest. Nowa idea. Z gotowaniem mam to samo.  Tak było i w tym przypadku. Spojrzałam na kartonik świeżych daktyli (stąd). Hm.. Są słodkie, maziste i lepkie... Zerknęłam na butlę, gdzie odrabia domowe wino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania