mogłam się obkupić, skosztować tych smakołyków i rozkoszować się zapachami unąszącymi nad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło niesamowicie, zmusiło mnie do ochłodzenia się, kupiłam lody. Kremowe, nie za słodkie, z kawałkami ciasteczek z jednej wrocławskiej kawiarenki. O mój Panie, jakie one były rozkoszne! Musiałam je uwiecznić. fot.: Karmel-itka. Na Jarmarku Dobrego Smaku od samego początku królowały sery. Chyba
W kuchni Karmel-itkichwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę. Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym. UWAGI: Słyszałam o wersji ze słodką śmietaną od właścicielki stancji. Wersję z kwaśną śmietaną znam od dziecka, bowiem tak kurki robiła moja babcia. Następnym razem wypróbuję wersję właścicielki. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywne rozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i owocowo, a do tego pachnąco i kolorowo. Kupiłam dorodną aronię. Lubię jej cierpki smak, charakterystyczny zapach i głęboki kolor. Poza tym, stanowi niebywałe źródło witaminy C. Szklaneczka soku z aronii i można zapomnieć
W kuchni Karmel-itkijogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: bazylia, oregano) ew. kilka kropel oliwy aromatyzowanej Składniki dressingu wstrząsam razem, bardzo dokładnie. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty, można dodać nieco słodkiej lub kwaśniej śmietany. Na talerzu układam warzywa, kurczaka i ser. Dressing podaję osobno, by każdy mógł sam dodać go tyle, na ile ma ochotę. Pasuje do świeżego pieczywa. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkisię nawet, do czego ją wykorzystam. W końcu jednak znalazłam sposób na pyszne zastosowanie sezamowej pasty, pachnącej i smakującej zupełnie jak niesłodzona chałwa. Babeczki są dość wilgotne, nie za słodkie, ale tak cudownie pachną chałwą, że trudno im się oprzeć! Daktyle i jabłka stanowią fajne urozmaicenie i zapobiegają wrażeniu mdłości i nudy. Naprawdę, smakują pysznie, nie tylko według mnie. Partia
W kuchni Karmel-itkijeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron
W kuchni Karmel-itkiCiasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa, dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek
W kuchni Karmel-itkikażdych okolicznościach. KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie mrożonych krewetek pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki szafranu pieprz, 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki słodkiej śmietanki do zup (18%) Krewetki odmrażam. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc, by nie było zbyt dużej różnicy temperatur, co nie jest dobre dla mrożonych produktów. Następnie krewetki obieram. Mrożone
W kuchni Karmel-itkitrzema wielkimi, ogromnymi wręcz okazami. Właśnie dynia kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna, pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także na myśl przywodzi mi piękne jesienne spacery wśród złotych koron drzew. Dzisiejszy przepis to modyfikacja pewnego chlebka cukiniowego. Dynia ma mniej wody niż cukinia, która
W kuchni Karmel-itkisię. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście starego orzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszany dach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra
W kuchni Karmel-itkiveggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę
W kuchni Karmel-itkiJesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutku nuci radio utwory Rollings Stones'ów. Przychodzi chwila słabości. Ochota na coś słodkiego, co poprawi ten melancholijny nastrój i doda szczyptę optymizmu. Zrzucam pluszowy koc, odkładam książkę, dopijam wystygłą już herbatę. Idę do kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę
W kuchni Karmel-itkicukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia. Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się wokół zapach oznajmia, że będzie słodko i pysznie. Na oknie pojawią się coraz większe krople. Słońce chyba dzisiaj o nas zapomniało, jest tak ponuro i melancholijnie. Zapalam mała lampkę oliwną na parapecie, pamiątka po pradziadku. Siadam
W kuchni Karmel-itkiMałe smakołyki, co podjadać da się tu i ówdzie. Niewielkie przyjemności, niekoniecznie słodkie. Kuszące swą prostotą, a powalające smakiem. Znasz to? Na pewno. Chodzą za Tobą i szepczą nieznośnie "Zjedz mnie, weź mnie, weź i zjedz!". Znasz to? Na pewno. I ta sałatka będzie tak dręczyła, krążyła po głowie i wypierała inne, ważniejsze myśli. Dopóki jej nie zrobisz, nie uwolnisz
W kuchni Karmel-itkiuczty. ŚLEDZIKI Z CHILI. /autorskie;/ na 1-2 słoiczki 500g solonych śledzi 2 papryczki chili olej 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 ziarenka pieprzu po łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej Śledzie moczę przez noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroję je następnie w małe kawałki. Chili pozbawiam pestek, kroję w małe plasterki. Układam śledziki wraz z papryczką
W kuchni Karmel-itki