Cześć! Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy. Jak pewnie większość z Was wie, jest przyrządzana na bazie białego sera, jajek, śmietany i bakalii. Ja mogę się pochwalić, że przepis, który widzicie poniżej to była moja pierwsza próba zrobienia tego deseru, postanowiłam
Pora coś zjeśćWitam ponownie! :-) Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami! Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny. Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-) Zapraszam! Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjednak nie... jest już kwiecień (plecień) i nam robi psikusy. W każdym razie mam nadzieję, że już wkrótce będzie piękna wiosna. Tymczasem po świątecznym obżarstwie mam dla Was mało słodkie, otrębowe babeczki biszkoptowe. W sam raz na teraz. Łatwe do przygotowania i zdrowe. W sam raz na śniadanie czy też drugie śniadanie :-). Przepis znalazłam u Kasi i trochę zmodyfikowałam. Zapraszam
Pora coś zjeśćCześć! Jak pewnie wiecie 12 kwietnia obchodziliśmy światowy dzień czekolady. Z tek okazji Krakowska Manufaktura Czekolady postanowiła zaprosić kilkanaście krakowskich blogerek, aby wspólnie świętować ten bardzo słodki, czekoladowy dzień. Fot. Best Dressed Poland Wśród nich między innymi znalazłam się i ja, która czekoladę uwielbia i trudno się jej pohamować przed spałaszowanej całej tabliczki (a nawet i więcej!) na raz! Czytaj
Pora coś zjeśćCześć! Dziś pragnę Wam zaprezentować proste i szybkie wafelki. Zwykły piszinger oblany czekoladą w posypce z płatków Fitella całkowicie odmienią Wasze spojrzenie na andruty. Tą słodką przekąskę przygotujecie w mniej niż 10 min. Zapraszam! Poprzednie przepisy z Fitellą: #1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym #3 Ciasteczka musli #4 Batoniki musli Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćCześć! W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :) Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćktórego możecie wykorzystać pulpę rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu sorbetu . Po co ją wyrzucać, skoro można z niej przygotować tak pyszny deser? ;-) Babeczka jest wilgotna, czekoladowa, a krem słodko-kwaśny, połączenie idealne! Były tak pyszne, że (niestety) zniknęły w ekspresowym tempie, ale kupiłam już kolejne łodygi rabarbaru! ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpięknej okazji dzisiaj mam dla Was przepis na ciabattę z dodatkiem czekoladowych kropelek, które idealnie sprawdziły się w tym wypieku. Część przy wyrastaniu się roztopiła, tworząc piękne i słodkie esy floresy, które upiększają nasz bochenek! Dzisiejszy wpis jest tym bardziej szczególny, iż przygotowałam go w ramach akcji Upiecz Smakowity Chleb! organizowanej przez Tosię i Śliwkę. Zapoznajcie się z zasadami akcji
Pora coś zjeśćostatnia) chwila. Postanowiłam, że konfiturę wykonam bez żadnych żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem. Kwintesencja sezonu truskawkowego zamknięta w małym słoiczku, który będzie cieszył nasze podniebienia w trakcie zimy :-). Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Kto ma ochotę na murzynka? ;-) Mam na myśli ciasto! ;-) Pyszne czekoladowe ciasto, wilgotne, rozpływające się w ustach z dodatkiem słodkich czereśni i kwaśnych wiśni. Duet, a nawet trio idealne. Ciasto znika w ekspresowym tempie, na pewno oczarujecie nim swoją rodzinę i przyjaciół. Zapraszam! Inspirowane murzynkiem z konfiturami autorstwa Doroty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćWitajcie! Każdy kto zaczyna przygodę z winami sięga po te słodkie. Dopiero później zaczyna odkrywać to co w winie jest najlepsze i wybiera te bardziej wytrawne. Dziś chcemy krótko opowiedzieć o winie które niedawno mieliśmy okazję spróbować. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćLipov, a ja i do Toskanii i do fotografii Beaty wzdycham już nie od dziś... :-) Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-). Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam
Pora coś zjeśćaplikacji pojawi się okienko, gdzie należy dodać zdjęcie. Jakie zdjęcie? Kreatywne zdjęcie wykonanych przez Was muffinek z brzoskwiniami i rozmarynem (o ile lubicie eksperymenty z dodawaniem ziół do słodkich wypieków, jeśli nie, to rozmaryn możecie pominąć), przepis znajdziecie poniżej :-). "Cook'd" oznacza "ugotowane" i jest to nowy przycisk, przygotowany przez Cooklet , czyli internetowy organizer kulinarny
Pora coś zjeśćzupy? Zupy pomidorowej? Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów! Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię. Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść