obiadem. Czas: 20 minut Składniki: 2 duże lub 4 malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum
Buniabaje w kuchnijuż. Czas: 1 godzina Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 2 duże cebule 1 marchewka 1 duża czerwona papryka 1 kiszony ogórek 3 łyżki oleju mielona papryka słodka do smaku szczypta soli maggi w płynie szczypta mielonego pieprzu 2 szklanki wody 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżeczki mąki 25 dag makaronu świderki Umyte i osuszone
Buniabaje w kuchniwiem- muszę go ,, sprzedać" dzieciom bo wnukom na pewno się spodoba. Czas: 15 minut Składniki: 2 garści cienkiego makaronu nitki ( wermiszel)- ugotowanego, odcedzonego, ostudzonego 2 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia
Buniabaje w kuchniminut Składniki: 4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek) 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie
Buniabaje w kuchnigoździki kawałek kory cynamonu sól 1 pomarańcza 1 plasterek cytryny 0,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem , goździkami
Buniabaje w kuchniliście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć
Buniabaje w kuchniprzepis -przepisem , a mnie się spieszyło zrobiłam z tego co było pod ręką. Czas: 20 minut Składniki: garść makaronu grube rurki ( lub inny gruby ) sól pieprz mielony papryka mielona słodka 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 cebula 5-6 pomidorków koktajlowych 1 jajko 2 łyżki utartego parmezanu Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wywaru
Buniabaje w kuchnizirytuję . Czas: 30 minut Składniki: 1 średni lub 2 małe filety z Pangi ( na 2 osoby) 1 duża cebula 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka mąki 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda
Buniabaje w kuchnimałego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze
Buniabaje w kuchnibrak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego kminku ( nie kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej
Buniabaje w kuchniłyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku 4 szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny) 1 łyżka topionego sera kremowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mleka szczypta utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sok z cytryny do smaku Umyć mięso. Przekroić ćwiartkę na pół. Obrać warzywa ( cebulę zostawić w łupinie
Buniabaje w kuchnibardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu i tak jak u nas co dom to modyfikacja. Czas: 30 minut Składniki: 15 dag makaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić
Buniabaje w kuchniboczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 4 łyżki oleju słonecznikowego + 2 łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był
Buniabaje w kuchnibrzoskwini proponuję użyć jako herbatkę brzoskwiniowo -tymiankową. Dolewam po prostu wody , wkładam 2 herbaty w saszetkach ( czarne lub brzoskwiniowe ) i zagotowuję. Ilość wody zależy od tego jak mocny i słodki napar chcemy uzyskać. Przecedzić. Można podawać gorącą lub zimna z kostkami lodu
Buniabaje w kuchnismaku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać
Buniabaje w kuchni