wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty 7 szt jajka 80 g masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie
Ala piecze i gotujeplasterki cytryny kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut pod przykryciem. Letnią herbatę w zależności jak kto lubi słodko, dosłodzić do smaku cukrem brązowym w kostkach. Odłożyć herbatę do schłodzenia. Zimną włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej wieczorem na całą noc. Przed podaniem rozlać do szklanek
Ala piecze i gotujeTorty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa
Ala piecze i gotujesmaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie: Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób
Ala piecze i gotujeziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem, ja nie dodawałam ponieważ wystarczyła słodycz winogron
Ala piecze i gotujeblendera dodajemy sok z limonki,lód i miksujemy. Rozlewamy do kieliszków, dekorujemy plasterkiem limonki, kawałkiem arbuza, maliną i listkami mięty. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli arbuz jest mało słodki możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku
Ala piecze i gotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki 100 ml mleka
Ala piecze i gotujepieczarkami. Składniki: 3 szt papryka czerwona świeża 300 g zmielonej łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 100 g pieczarek 1 cebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli szczypta papryki ostrej mozzarella Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno
Ala piecze i gotujeWiększość osób je zna, robię je dosyć często ale jakoś nigdy nie robiłam zdjęć. W końcu tym małym, słodkim i ekspresowym smakołykom zrobiłam zdjęcia więc dodaję i przepis. A Was zapraszam do zrobienia jeśli lubicie słodkości. Składniki: 350 g krówek 80 g margaryny 60 g ryżu preparowanego Przygotowanie: Krówki i margarynę włożyć do rondelka podgrzewać
Ala piecze i gotujebardziej że domownikom też smakowało. Składniki: pierś z kurczaka większa 1 szt ser żółty 1 plaster suszone pomidory 3 szt ciasto francuskie 1 szt sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku jajko do posmarowania ziarna słonecznika Przygotowanie: Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory
Ala piecze i gotujeBardzo lubię mięsa z różnymi farszami. Mogą być wytrawne jak i na słodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego
Ala piecze i gotujepropozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto
Ala piecze i gotujeciasto które trzeba upiec najlepiej z dwa dni przed świętami. Ciasto po upieczeniu jest twarde więc musi zmięknąć ale jest rewelacyjne. Słodkie z nutą kwaśnych wiśni i chrupiących orzechów. Polecam nie tylko na święta. Przepis z bloga . Składniki: Ciasto; 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125 g zimnej margaryny lub masła 2 łyżki
Ala piecze i gotujebardzo pozytywnie jestem nim zaskoczona. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 200 g makaronu świderki 1,5 łyżki masła 0,5 mniejszej cebuli 250 g dyni 50 ml śmietany słodkiej 18% parmezan gałka muszkatołowa Kamis sól morska w młynku Kamis zielona pietruszka Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim
Ala piecze i gotuje