Andrzejki. A pomysły na teksty? Całkowita dowolność! Składniki: 150 g mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 jajka 1 łyżka oleju przyprawa Kamis do dań słodkich (lub dowolna mieszanka przypraw, np. cynamon, goździki) Wykonanie: Przygotować karteczki z wróżbami lub cytatami. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i jedną część odłożyć (bo będzie
Pasja Smakupostanowiłam upiec pierwszy w życiu chleb. Byłam trochę zestresowana, ale udało się. Myślę, że wyszedł całkiem niezły jak na pierwszy raz. Skorzystałam z przepisu Kotlet.tv . Chleb wyszedł odrobinę słodki, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Otręby gryczane świetnie się sprawdziły i z pewnością jeszcze nie raz chętnie je wykorzystam przy pieczeniu chleba. Jeś li jeszcze nie używaliście otrąb
Pasja Smakusucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy
Pasja SmakuStopień ostrości zależy tylko od Was. Ale mogę zapewnić, że aromat świetny! Składniki: 5 porcji pałek kurczaka 5 porcji udek 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz Wykonanie: Porcje kurczaka umyć i osuszyć. Udka ponacinać. Składniki marynaty połączyć dodając przeciśnięty przez praskę
Pasja Smakubyła miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości dań, które oferuje kuchnia. Prócz
Pasja SmakuCzasem zastanawiam się co ugotować, bym śmiało w razie nadmiaru mogła wziąć to ze sobą do pracy. Ostatnio zatęskniłam za placuszkami, ale nie takimi słodkimi, tylko wytrawnymi. Pomyślałam o placuszkach warzywnych z dodatkiem szynki i powiem Wam, że wyszły bardzo fajne :) W sam raz do odgrzania następnego dnia lub do zjedzenia na zimno. Składniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka
Pasja Smakupierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać drobno posiekane zioła, przyprawy według uznania, sok z cytryny i ocet oraz jogurt grecki. Wszystko wymieszać i odstawić
Pasja Smakusię z holu podczas rozmów i konsumowania różnych przysmaków. W tym roku ze sponsorów został tylko E.Wedel, a dołączyli Samsung, Nespresso i olej Kujawski. Dzięki nim było zdrowo (sałatki), słodko (pyszne czekoladki) i ożywczo (różnego rodzaju kawy). Sponsorzy zapewnili nam także ogrom paczek, z którymi każdy uczestnik konferencji wrócił do domu. Jednak moim największym odkrycie i hitem dnia
Pasja Smakuwarzywa i tofu. Tofu jak wiadomo smaku nie ma, ale za to bardzo fajnie wchłania wszystko co mu zaproponujemy. A my proponujemy Wam orientalny smak curry. Trochę ostro, trochę słodko, odrobina limonki i przenosimy się … Czytaj dalej
slodkokwasnaplNaleśniki najczęściej jem na słodko, ale lubię też czasem przyrządzić je na wytrawnie. Takim wytrawnym klasykiem są naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej
Poezja smakukiedy indziej. :) Niezwykle orzeźwiające jest połączenie soku z cytrusów z intensywnym miodem gryczanym. Smaki fajnie się przełamują - napój nie jest ani zbyt kwaśny, ani zbyt słodki. No i w tle ta przepyszna herbata... Mniam, pędzę po dolewkę
Grunt to przepis!moim domu zrobiło wielką furorę. Było już szafranowe na cydrze , ze szpinakiem , a teraz czas na kolejną sezonową propozycję, gdyż risotto z groszkiem zielonym, prosto z własnego przydomowego ogródka. Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę wielu dań i czyni z nich coś pysznego. Risotto nie powinno być z brązowego ryżu. Po pierwsze
W kuchni Karmel-itkimigdałowego - kremówka 1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji) Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego. wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...) Smacznego
Smaczne ZdroweOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi każdy. Połączenie gorzkiego kakao z nutellą to chyba najlepsze co może być. A ich smak? Spróbujcie, a sami się przekonacie. Babeczki znikają w oka mgnieniu! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -2 szklanki mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowe