duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowego odrobina pieprzu Marchewka: 1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk) 2 łyżki masła sól cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie umyć
Obiad za dychęKrem z zielonego groszku, to jedna z ulubionych zup moich dzieciaków. Jest gęsta sycąca, lekko słodka, choć nieco przełamana smakiem słonego sera. Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że jej delikatnie zielony kolor kojarzy mi się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie zielonego groszku
Obiad za dychędeseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych
Obiad za dychęLatem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający w smaku. Przygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware . Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom
Ala piecze i gotujekasz ą kuskus . Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 1 duża czerwona cebula; 2 marchewki; 600 ml bulionu; 4- 5 łyżek oliwy z oliwek; po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie
MiksturownikStąd taka przerwa. Wracając do tematu: Kurs odbył się w Willi Retro w Krakowie. Prowadziła go bardzo sympatyczna pani Joanna. Dostałyśmy wszystkie potrzebne składniki i wskazówki i upiekłyśmy słodkie i wytrawne muffinki - no tak zapomniałam dodać, że byłam tam z Asią. W sumie było nas 10 uczestniczek plus pani Joanna. Pracowałyśmy w zespołach po 2 lub 3 osoby
Miksturownikprzykład kukułka kuka lub gdy dzięcioł kuje zawzięcie w srebrzystą powlokę buka. Musi umieć pieska pogłaskać i mnie musi umieć pieścić, i smiać się, i na dnie siebie żyć słodkim snem bez treści, i nie wiedzieć nic, jak ja nic nie wiem, i milczeć w rozkosznej ciemności, i byc daleki od dobra i równie daleki od złości
MiksturownikUlubiona sałatka mojego męża. Bardzo szybka w przygotowaniu, doskonała w smaku... Po trosze słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska. Składniki: 400 g szynki/polędwicy drobiowej lub wędzonego indyka; ananas z puszki; seler konserwowy - słoik; 1 puszka kukurydzy; 200 g sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę
Miksturownikmielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy
MiksturownikOstatnio posmakowały nam omlety. Ten na słodko z jogurtem greckim i musem z mango był pyszny i przygotowany przez S:*. Ja dzisiaj na śniadanie zrobiłam wersję bardziej męską, czyli z szynką. Świetne śniadanie, nie tylko na weekend, bo przecież omlety robi się bardzo szybko. Zapraszam Was na śniadanie! Składniki : * 2 jajka * łyżka mąki pszennej * 2-3 plasterki lubionej szynki * łyżeczka
Magiczne Życie MartyWczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) Składniki: na ciasto - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej na krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru
Zainspirowana w kuchnijakiś czas mieszając. Czym później, tym częściej trzeba mieszać, żeby się nie przypaliły. 4. Kiedy już konsystencja będzie "konfiturowata" słodzimy ewentualnie do smaku. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są same owoce. 5. Nakładamy gorącą konfiturę do umytych i wyparzonych słoiczków do 3/4 wysokości. Porządnie zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry denkami i zostawiamy tak do ostygnięcia. 6. Pamiętaj, żeby
Kraina Tysiąca Smakówdworze, ale niekoniecznie w towarzystwie dymu, na szczęście akurat wczoraj palaczka była tylko jedna i dymek jakoś mnie ominął ;) Niestety jeśli chodzi o jedzenie nie było już tak słodko i uroczo :) Przysiadłyśmy na górze w jakimś włoskim fast foodzie (dosłownie), którego nazwy nawet nie chciało mi się zapamiętać. Makarony odgrzewali w mikrofali. Zamówiłam sobie Caprese, kosztowało około
Kraina Tysiąca Smakówskórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić? Składniki: - 600 g kotletów wieprzowych - łyżka masła - 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina - ok. 200 ml słodkiej śmietanki - 2 sery camembert - 2 płaskie łyżeczki musztardy - pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego) - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą
Kraina Tysiąca Smakówpieczarek - "trochę brandy" - u mnie ok. 50 ml białego półwytrawnego wina - 150 ml gęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w plasterki. 2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy najpierw w plasterki, a następnie w cienkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką
Kraina Tysiąca Smaków