mechanicznie. . Aby placki się szybciej rumieniły dodaje 1 łyżeczkę cukru.Przeważnie placki ziemniaczane jemy z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznalazłam przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony. Ten przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony z truskawek poziomkowych (nie trzeba ich kroić) przygotowywała zawsze moja babcia. Dżem jest gęsty, smaczny, niezbyt mocno słodki, z całymi truskawkami. O dżemie niskosłodzonym, czy też niskocukrowym mówimy wtedy, gdy ilość cukru w stosunku do owoców jest 2 razy mniejsza. Ten dżem przygotowałam z 2 kg truskawek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać
Mia Cucina Sofietaformę 24 cm: 200 g ryżu 1 lt mleka 140 g cukru 80 g rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru
Mia Cucina Sofietasuperlatywach. Przytoczę tylko jedną, znanej u nas doskonale Tessy Capponi-Borawskiej: „Wiele rzeczy opisanych w tej książce pamiętam z własnego dzieciństwa w Toskanii. Książka Tracy Lawson nie jest kolejną słodką akwarelą z Włoch, ale hołdem, który autorka składa ciężkiej pracy ludzkiej wykonywanej w zgodzie z otaczającą przyrodą. Jest to książka o miłości i szacunku do ziemi i o kuchni jako
Mia Cucina Sofietaorzechy laskowe. Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła górę)) Tym słodkim akcentem dołączam do Durszlakowej akcji “Ramekin”. Polecam bardzo…. Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces
Mia Cucina SofietaEasy”. Łatwo nie jest, ale czego się nie robi dla dobrego samopoczucia i gdy widzimy, ze waga idzie w dół!! Dziś trochę piekąca w język rukola, ze słodkim melonem, oscypkiem i uprażonymi ziarnami sezamu. Pycha!! Rukola w melonie Składniki na jedna osobę: ½ melona garść rukoli “Fit&Easy” 1 mały oscypek 2 łyżki ziaren sezamu Olej z oliwy Myjemy melon
Mia Cucina Sofietaupalne dni gdy nie chce się piec, a dopada nas ochota na coś słodkiego świetnie sprawdza się czekoladowe salami. Wystarczy wymieszać składniki, całość wstawić na noc do lodówki i już można delektować się tym czekoladowym przysmakiem. Proponuję czekoladowe salami, wprost uwielbiane przez moje dzieci i męża. Zapraszam… Czekoladowe salami Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 50 g owoców kandyzowanych lub orzechów
Mia Cucina Sofietastworzone. Róże pustyni to ucierane migdałowe ciasteczka, obtoczone w płatkach kukurydzianych i posypane cukrem pudrem. To coś pomiędzy ucieranym ciasteczkiem a zbożowym batonikiem, doskonały na przekąskę lub coś słodkiego do kawy. Wystarczy parę chwil i naprawdę niewiele składników aby wyczarować te cudne ciasteczka. Przepis troszkę zmodyfikowany z tej strony . Rose del deserto Składniki na 36 ciasteczek: 100 g mąki pszennej
Mia Cucina Sofietaintelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników
Mia Cucina Sofietawyskoczyło z formy!! Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników) Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki
Mia Cucina Sofietasosie śmietanowym Składniki na 4 osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci): • 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne ) • 300 g wędzonego łososia • ½ cebuli • ½ szklanki mleka • ½ szklanki słodkiej śmietanki • ½ szklanki białego wina • oliwa, pieprz, pietruszka Gotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Przygotowanie sosu nie powinno mam zająć więcej niż 8/10 minut
Mia Cucina Sofietaciągnie” drugi. p.s wybaczcie, ale nie będę wchodziła w szczegóły pomiędzy napoleonką a kremówką… Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 żółtka • 1 szklanka mąki krupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka
Mia Cucina Sofietasmakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia. W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu
Mia Cucina Sofietaananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej śmietanki 36 % v 1 czubata łyżka cukru pudru Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy
Mia Cucina Sofieta