Uwielbiam chałwę i mogłabym ją jeść dosłownie co dzień, jednak ta ze sklepu choć może ma lepszą konsystencję jest niestety bardzo, bardzo słodka. W ogóle od jakiegoś czasu zwracam uwagę na zawartość cukru w różnych produktach czy przepisach i zazwyczaj te ilości mnie przerażają. Wczoraj trochę pokombinowałam i wymyśliłam wersję na domową chałwę bez cukru. Chałwa różni się
Ze smakiem i z pasjąkażdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? Składniki na 15 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku
Ze smakiem i z pasjąNiedługo planuję zrobić z niej zupę, bo myślę, że może smakować całkiem nieźle :) Akurat na soczewicę mam wiele pomysłów, ale jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przepisy z użyciem słodkich ziemniaków? Składniki na 6-8 porcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier
Ze smakiem i z pasjąSezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości: ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka
Ze smakiem i z pasjąGalaretka czarnej porzeczki była zawsze w spiżarni mojej Babci, tak samo jak powidła śliwkowe . Taka żelazna pozycja na półce i dlatego jej smak dobrze pamiętam. Smak dzieciństwa. Słodko kwaskowa rozkosz rozsmarowana bezpośrednio na chlebie albo grubym plastrze białego, lekko solonego sera - długo była tylko wspomnieniem. Któregoś roku postanowiłam sama ją zrobić i teraz jest żelazną pozycją w mojej spiżarni . Dziwne
Smaczna Pyzanastępnych postach przedstawię przepisy na eklerki i słodkie ptysie. Zanim jednak to zrobię chciałam w osobnym poście pokazać przepis (krok po kroku) na udające się ciasto ptysiowe. Przepis pochodzi z książki "Desserts" wydanej przez Le Cordon Bleu. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryPrzygotowałam dla Was słodki kalendarz na 2012 rok :) Dostępne są wersje do druku i na pulpit. Jeżeli chcielibyście taki kalendarz dostać wystarczy wybrać jedną z 3 opcji: - w komentarzu podać adres swojego maila - napisać bezpośrednio do mnie na adres: a.rybinska@gmail.com - ściągnąć kalendarz samemu - linki znajdują się w zakładce "Download" Mam nadzieję, że kalendarz Wam się spodoba
Przepisy Aleksandrypotrawy mają wiele wspólnego z Ukrainą czy Białorusią. Przykładem jest tu Kutia. Nazwa "Kutia" pochodzi od ukraińskiego słowa kókkos , czyli ziarno, pestka. W moich stronach rozpowszechniona jest słodka wersja tej potrawy, ale bywa, że jadana jest na słono, tzn. bez dodatku bakalii i miodu. Na Białorusi uważano, że kutia jest ulubioną potrawą bóstwa zimy - Ziuzi (odpowiednik rosyjskiego Dziadka
Przepisy Aleksandrynienawidzicie wątróbkę? Dla miłośników przedstawiam poniżej zapiekankę, która zrobiona w odpowiednio małych bułeczkach będzie idealną przekąską na karnawałowym przyjęciu. Mama zaczerpnęła przepis z książeczki "Zapiekanki na słono i słodko" - Kocham gotować. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryZapraszam na słodką ucztę :). Przenosimy się dzisiaj do Ameryki Południowej. Torta de tres leches to ciasto, które chciałam upiec może od roku. Ciągle coś stawało mi na drodze albo zwyczajnie o nim zapominałam. W związku z akcją Ciasta Świata w końcu nadarzyła się okazja, żeby je upiec. Ciasto de tres leches znaczy "3 mleka". Jeżeli chodzi o strukturę
Przepisy Aleksandrymiałam pomysłu na śniadanie. Chodziłam z kąta w kąt i myślałam co by tu zjeść. Na blogu Słodkie inspiracj e znalazłam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. Niestety nie miałam żadnych owoców w domu, więc z przepisu powstały budyniowe naleśniki :). Delikatne zmodyfikowałam przepis. Wyszło całkiem zdrowe śniadanie :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć
Przepisy Aleksandrygarnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz
Przepisy Aleksandrytemu dostałam od koleżanki, Sandy, słodki zakwas na ciasto Herman. Jest to niemieckie ciasto przyjaźni. Po 10 dniach zabawy z zakwasem upiekłam ciasto. To jeden z pierwszych wypieków, który nie wiem czy mi smakuje. Niby podobny w smaku do drożdżowego, a jednak trochę inne. Koleżanki w pracy za nim szaleją. Mają po kilka zakwasów w domu i pieką Hermana nałogowo
Przepisy AleksandryKalorii potrzebnych do rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia. Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie, ponieważ za spoiwo służy tu skondensowane mleko. Oprócz smaku dużym walorem jest szybkość wykonania i możliwość eksperymentowania ze składnikami. Krajankę upiekła moja Mama :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandry