słodkie - 12682 przepisów (strona:526/846)

DOMOWY KISIEL BARDZO OWOCOWY 233

ziemniaczaną lub użyć ich po połowie. Mnie najbardziej odpowiada smak kisielu na skrobi kukurydzianej ale to rzecz gustu. Najważniejsze, że otrzymamy zdrowy i smaczny deser bezglutenowy. Gdy użyjemy bardziej słodkich owoców wówczas ilość użytego ksylitolu (cukru) możemy zmniejszyć, moje owoce są bardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie. Składniki

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI 292

jest już miękka (ale nie przypalona) dodajemy obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia mieszając. Po ok.1-2 minutach nasz smalczyk odstawiamy z palnika, doprawiamy solą (cebula nada bardzo słodki smak), dodajemy resztę oleju kokosowego i mieszamy. Po roztopieniu możemy nasz smalczyk porozlewać do pojemniczków (na dno, których wcześniej wsypujemy majeranek - ok.1-2 łyżeczki na każdy i małe kawałeczki jabłka

Smaczne Zdrowe
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 302

najmłodsza Córcia jest wielką fanką bezy, specjalnie dla niej powstały więc malutkie beziki, które pochłonęła wręcz w zastraszającym tempie... Domowa beza jest bardzo łatwa do przygotowania i dużo mniej słodka niż te kupne. Dodatkowo przygotowałam ją na samym cukrze trzcinowym bez dodatku zwykłego białego, zawsze to trochę zdrowiej. Na ksylitolu niestety trudno ją wykonać, raz mi co prawda wyszła, piekłam

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 320

liście laurowe - 4 ziela angielskie - 2 łyżeczki majeranku - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sosu sojowego (można pominąć i dać więcej soli) - sól i pieprz do smaku - wędzona, słodka papryka - świeżo mielone chili - olej do smażenia (u mnie ok.2 łyżek oleju kokosowego bezzapachowego) Fasolę namoczyć najlepiej na 24h (min.12h). Następnie ugotować do miękkości (u mnie ok.1godziny). Wodę odlać. Fasolę przełożyć

Smaczne Zdrowe
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 311

zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej,  125 g masła

Z miłości do słodkości
Wieniec frankfurcki 490

torebka cukru waniliowego 16 g 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki) 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka cukier waniliowy ( albo laska wanilii) 250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość ) dżem z czarnej porzeczki Krokant: 150 g wiórków

Słodkości i nie tylko
Eton mess 276

lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich preferencji smakowych, nie dałam do śmietany cukru, gdyż nie przepadam za słodką śmietaną, słodycz w tym deserze pochodzi od kawowych bez, ale Wy przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam Składniki: truskawki, porzeczki, jagody 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekki sernik na zimno z truskawkami 572

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Na osłodę, choć w nieco lżejszym wydaniu - sernik na zimno ze słodkimi truskawkami :) Lekki serniczek na zimno z truskawkami Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Kruchy spód z ciasteczek: - 200g herbatników maślanych lub ciasteczek zbożowych - 100g masła Środek: - 1 kg serka

Sajkofanka smaku
Kurczaczki w płatkach kukurydzianych 2057

kukurydzianych są pyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko w środku. Dobrze smakują podane z sosem czosnkowy. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 0,5 szkl maślanki sól pieprz słodka papryka 2 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia Przygotowanie:   Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Maślankę z jajkiem roztrzepać, dodać

Ala piecze i gotuje
Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers 230

Proponuję radykalną zmianę tonacji zarówno kolorów jak i smaków. Wszędzie czerwono i słodko od truskawek , więc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie

Delicious Titbits
Ja zrobić domowy twaróg? 504

poprzez czas odciekania. Gotowy twaróg możemy przełożyć do miseczki i zjeść od razu albo przechowywać twaróg w lodówce kilka dni. Twaróg domowy można jeść na słono, jak i na słodko, według naszych upodobań. Moja mam bardzo lubiła jeść kanapki z twarogiem i miodem lub z dżemem truskawkowym. Smacznego The post Ja zrobić domowy twaróg? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocne jajka 1939

bitej śmietany i białej czekolady, żółtko to fruktajl: brzoskwinia z mango ugotowany z mąką ziemniaczaną. Żółtko można też przygotować z brzoskwini w puszce. Przepis na wielkanocne jajka na słodko, polecam szczególnie dla dzieci, moje dwie małe siostrzenice będą szczęśliwe, bo to straszne łasuchy na słodycze! składniki: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g płatków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Staropolska musztarda. Moja pierwsza! 243

ukręcić swoją. Wziąć ziarna gorczycy i utłuc je w moździerzu. Ważny jest tu dobór składników i proporcje.  Długo szukałam inspiracji. W końcu trafiłam na tę idealną. Gdzie smak słodki łączy się z ostrym i kwaśnym. To moje ulubione połączenie.  Ten niezwykły przepis znalazłam w książce pod tytułem   Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego , gdzie znajdują się przepisy z najstarszej

Sajkofanka smaku
Paczka zdrowia w samo południe 229

/BadaPakpl tu dowiecie się więcej! Ja kupiłam różne kasze i bakalie, które w kuchni dają milion możliwości do wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać z ostrym lub słodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs.  Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki

Sajkofanka smaku
Dziko, szybko i ze smakiem 241

wahajcie się ani przez chwilę. To bardzo wartościowe mięso - zawiera dużo białka i witamin z grupy B, charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu, przy tym niezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego

Sajkofanka smaku