wielce udanym debiucie w zapiekaniu makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę. Tym razem miałam do wykorzystania piersi z kurczaka i serek mascarpone. Nigdy nie używałam serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowykucharzenie . Zmniejszyłam ilość składników, spód zrobiłam tradycyjnie z digestive i dałam zdecydowanie mniejszą ilość cukru (fruktozy) - jagód w ogóle nie dosładzałam (a i tak wydawał mi się odrobinę za słodki). Może dlatego, że miałam borówkę amerykańską, a nie jagody. Z tego też chyba powodu kolor części jagodowej jest mało jagodowy;) Części jagód nie miksowałam, tylko w całości ułożyłam na przejściu
Zdrowa Kuchnia SowyZnów coś słodkiego. Przepis z jakiejś gazety, ale tak zmieniony przeze mnie, że właściwie z pierwowzoru został tylko serek i czekolada;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKulki mrożone to świetny patent na coś słodkiego, po co w każdej chwili można sięgnąć do zamrażalnika i za moment delektować się porcją delicji. Albo poczęstować niespodziewanego (bądź spodziewanego) gościa:) Po sukcesie kulek z serem i malinami poszłam za ciosem i zrobiłam kulki czekoladowe z bananami! Składniki na 6 porcji: * 250 g sera na sernik * 250 ml śmietanki
Zdrowa Kuchnia Sowynaleśnik, a może jednak omlet Kaiserschmarren (bo dowiedziałam się, że jego charakterystyczną cechą, oprócz tego, że jest słodki, jest porwanie na kawałki, a nie serwowanie w całości)? Już sama nie wiem jak nazwać takie omletowo - plackow0 - naleśnikowe danie, ale grunt, że kolejne śniadanie wyszło mi bardzo, bardzo dobre:) Zrobiłam dwa razy pod rząd, druga wersja trochę się różniła
Zdrowa Kuchnia Sowywędliny i trudno mi z nich zrezygnować, choć ostatnio jadam ich i tak zdecydowanie mniej niż kiedyś. Za mięsem nie przepadam, a wędlinę często traktuję jako przegryzkę (zamiast czegoś słodkiego;) Jaka jest kondycja wędlin każdy wie. Nie kupuję najtańszych, ale nawet te droższe smak mają podobny, mimo wymyślnych nazw, nie mówiąc o tym, że po 2 dniach nie bardzo już
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżki rozpuszczonego masła - dałam 50 g nietopionego 1 szklanka jasnego brązowego cukru - dałam 120 g fruktozy^ 1 duże jajko 1 jabłko zmiksowane - jabłko utarłam i trochę skropiłam cytryną, bo słodkie było 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych - dałam 150 g 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - dałam 160 g mąki pszennej typ 1850 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku
Zdrowa Kuchnia SowyWczoraj jedliśmy je rodzinnie (oczywiście zrobiłam ich więcej) i w 3 wersjach: z kwaśną śmietaną, musem malinowym ze śmietaną oraz z kawiorem (ikrą śledziową). Mnie najbardziej smakowała wersja słodka, mojemu mężowi i córce wersja z samą śmietaną, kawiorowa najmniej nam podeszła. Dzisiaj jadłam sama i zrobiłam z kawiorem i dodatkiem śmietany oraz autorską, hehe, wersję z polędwicą łososiową
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki na jedną porcję: * 3 kopiaste łyżki orkiszowych otrąb (k) * 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego (k) * szczypta kurkumy (g) * ew. odrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (sn) * kilka kropli cytryny (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła
Zdrowa Kuchnia Sowypoleca nawet takie polaczenia . W moim przypadku to kolacja, bo sniadania jadam bardziej na slodko sowa_nie_sowa 2012/02/16 15:54:55 To tak jak ja - śniadania w większości słodkie
Zdrowa Kuchnia Sowywiosnę, ale prawdziwe lato:). A pasta wygląda oczywiście przepysznie! sowa_nie_sowa 2012/02/09 10:49:16 Ren-ya, po Twoich wspomnieniach nabrałam ochoty, jeszcze większej, na taki świeży, słodki groszek! Może nawet sobie posadzę w ogródku, choć kiedyś miałam bób i niewiele z niego pożytku, bo okazało się, że jest ulubieńcem gąsieniczek i robaczków;) basia3005 2012/02/11 20:53:35 zrobilam
Zdrowa Kuchnia Sowymleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już od dawna, bo nie bardzo widzę sens i pożytek. Placki są na mące orkiszowej z dodatkiem płatków żytnich, ale oczywiście możliwe są takie kombinacje, jakie
Zdrowa Kuchnia Sowypoczekaniu. I smakowała tak, że już nie mam wątpliwości, że świeżo odkryta przeze mnie soczewica będzie należeć do moich ulubionych strączkowych:) Polecam bardzo! Pomyłkowo zakwalifikowałam soczewic ę do smaku słodkiego (sł), gdy tymczasem ma ona smak słony (sn). Wpis bierze udział w akcji: ***** "Dylemat wielu kobiet: być różą czy kolcem?" Anonim Komentarze basia3005 2012/03/20 12:59:50 uwielbiam -:) dawno
Zdrowa Kuchnia SowyŻałuję, że nie mieszkam blisko Ciebie - chętnie wykupiłabym u Ciebie pełen karnet na wyżywienie:) sowa_nie_sowa 2012/03/22 10:50:57 Jakaha , ja na zmianę z ryżem na słodko i jaglanką;) Ugotujmy , kiedyś mi się kojarzyły raczej z daniem obiadowym, ew. deserem:) Sylwia , te promienie najważniejsze! Wszak to przyprawy tworzą potrawę;) Slyvvia , wiem, wiem - Ty jesteś specjalistką od śniadań:) sowa
Zdrowa Kuchnia Sowysłodkie, a (prawie) bez grzechu;) Miałam w zamyśle zrobienie mazurka, ale zdecydowałam się na tartę tzn. nie mam pojęcia czym się różni mazurek od tarty (oprócz może nacisku na dekorację w przypadku mazurka), ale zrobiłam okrągłe i niewielkie, więc bardziej pasuje na tartę;) Spód mojego wymysłu, a wierzch wzorowałam na przepisie Doroty na mazurek chałwowy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy