Święta wielkanocne coraz bliżej, dlatego mama dla Was kolejną słodką propozycję. Jest to prosty przepis na babeczkę, a raczej na zajączka, który jest nie tylko smaczny, ale stanowi też piękną ozdobę wielkanocnego stołu. Dzieciom na pewno wielką frajdę sprawi jego dekorowanie:) Składniki: 125g masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 130g mąki pszennej, 2 limonki, szczypta
Z miłości do słodkościmoże prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła
Z miłości do słodkościśrodku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką. Źródło: Śladami słodkiej Babeczki Smacznego
Z miłości do słodkościprzeciw miażdżycowe. Poza tym zawiera wiele cennych witamin, takich jak: A, C i D oraz witaminy grupy B, a także minerały - potas, krzem, żelazo, magnez. Jednakże miód jest bardzo słodki, dlatego nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Składniki: 500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego, litr wody, 2 cytryny, 1 kg cukru. Wykonanie Kwiaty umyć, odcisnąć
Z miłości do słodkościcukru pudru. Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wylać na wierzch ciasta. Piec około 60 minut w temp. 180st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Słodkie fantazje
Z miłości do słodkościprzepis na nasz ulubiony deser - krem z zielonej herbaty. Jest bardzo orzeźwiający, delikatny i puszysty, nie za słodki. My bardzo go lubimy. Szczególnie polecam ten deser na upalne dni:)) Z podanego przepisu otrzymamy 3 porcje. Krem możemy posypać np. startą czekoladą... Składniki: 6 łyżek zielonej herbaty liściastej, 225 ml mleka, 450 ml śmietanki 30%, 8 łyżek cukru
Z miłości do słodkościgustu. A, że akurat był sezon na rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu
Z miłości do słodkościzrobiłam żałowałam, że czekałam na to tak długo, ponieważ okazało się po prostu przepyszne!! Ciasto jest wilgotne i niezwykle puszyste zarazem. Masa serowa oraz śmietanowa wspaniale łączą się ze słodko - kwaśnym dżemem. Ciasto piekłam już dwa razy i na pewno jeszcze wiele razy zagości an naszym stole... Ciasto: 5 jajek, 1 i 1/2 szklanki mąki
Z miłości do słodkościsuszenia owocow lub w piekarniku. Trzeba uwazac by ich nie przypalic.Nastepnie suszone jablka i kore cynamonu umieszczamy wraz z saszetka herbaty w dzbanku i zalewamy goraca woda.Jesli lubimy slodkie herbaty dosladzamy cukrem.Potem juz tylko nalewamy do filizanek i delektujemy sie wspanialym smakiem i aromatem
Przysmaki KarolkiDzis mam zly dzien i zeby sie zrelaksowac i odreagowac stresy postanowilam zrobic slodkie nalesniki. Wlasciwie juz od dawna mialam ochote na cos takiego, ale tak odkladalam z dnia na dzien spelnienie tej zachcianki.Przepis na nalesniki znalazlam na opakowaniu po mace. Twarog szczesliwe byl jeszcze w zamrazalce, a sos to nic innego jak sloiczek jezyn przygotowany latem przez moja Mame
Przysmaki KarolkiUpieklam wczoraj buleczki. Takie pulchne i slodkie slimaki. Pomyslalam, ze beda idealne do popoludniowej kawy albo raczej herbaty, bo ja kawy nie pijam po poludniu.Ciesze sie bardzo z tych buleczek, bo upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze nie dojrzalam
Przysmaki Karolkigardle wielka kluche.Ale zyjatka morskie i owszem lubie, nie wszystkie, nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak lubie.Obok ryb, ktorymi nie gardze, najbardziej do gustu przypadly mi slodkie przegrzebki.Pamietam gdy jadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam, ze na podane mi Coquille Saint Jacques patrzylam dosc nieufnie. Zaraz potem
Przysmaki KarolkiCzekalam na niego caly rok, ale dla tego smaku warto bylo.Mowa oczywiscie o Rogalu Swietego Marcina, na ktorego punkcie bzika maja chyba wszyscy Poznaniacy ;-) Slodkie, wypelnione bialym makiem, orzechami i skorka pomaranczowa, jednym slowem pyszne. Tradycyjnie wypiekane na ten jeden dzien w roku. Zajadajac sie takim rogalem zycze Wam udanego swietowania.Karolka
Przysmaki Karolki