Środę Popielcową proponuję sałatkę ze śledziem. Ziemniaki do tej sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego(...)Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut w 180oC aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać do ziemniaków wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszać. Doprawić do smaku, szczególnie pieprzem. Podawać
Czerwień i błękitpolepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga ryby średniotłuste: pstrąg, karp ryby tłuste(...)łosoś, halibut, węgorz, tuńczyk, śledź, szprot, makrela Jaka ryba według mnie jest najzdrowsza? Łosoś - dlatego, że jest najtłuściejszą rybą, zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych. Również jest bogate w białko i minerały (magnez, fosfor, selen). Zalicza się do najzdrowszych pokarmów na świecie (zajmuję pierwsze miejsce
Truskawkowa Fiestaoleju) • 2 czerwone cebule • 2 jajka, 4 marynowane papryki • majonez, jugurt naturalny około 3 - 4 łyżki • świeżo zmielony czarny pieprz i sól, nać pietruszki WYKONANIE: Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku Filety pokroić na małe kawałki, włożyć na półmisek Jajka ugotować, pokroić na ósemki Czerwoną cebulę pokroić w piórka , posypać delikatnie solą(...)odstawić na 5 minut Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w paski Do śledzi dodać cebulę, paprykę wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajka Majonez zmieszać z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą Sałatkę polać sosem, posypać pietruszką
Kuchnia Beatydodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię
Przepisy i porady kulinarnekraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem Greków w latach 50 tych(...)profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Wiktor B. Szostak, Aleksandra Cichocka, Wydawnictwo Medyk www.olivetomato.com http://kobieta.onet.pl/forum/kolejny-dowod-na-to-ze-dieta-srodziemnomorska-nie-,606979,czytaj-popularne.html *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaowocow leśnych / 7.Beziki z truskawkami / 8.Truskawkowy tort bezowy / 9.Czekoladowo-malinowe ciasto / 10.Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladąPropozycje sylwestrowe na 2014 rok: 1.Tatar ze śledzia / 2.Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3.Bruschetta / 4.Napój arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka na grilla / 8.Pizzerinki ze szparagami / 9.Sok pomarańczowy
Słodkie Przyjemnościwędzonym łososiemRoladki z klopsa drobiowego faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne(...)marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfilety śledziowe solone lub w olejucebulaziemniaki marchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wymieszać ze śledziem.Jajka , marchewkę i ziemniaki ugotować.W naczyniu układać poszczególne warstwy sałatki – każdą [oprócz śledzi] posolić i pieprzyć, na każdej rozsmarować cienką warstwę majonezu.Wierzch posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniePASTA ŚLEDZIOWASkładniki:- 170g śledzia w sosie pomidorowym (konserwa)- 4 łyżeczki musztardy delikatesowej- 3 łyżki Delmy z masłem- pieprz czarny- cukier- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do miseczki wkładamy śledzia (bez ości) z całym sosem pomidorowym z konserwy. DOdajemy musztardę oraz Delme z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, cukrem oraz "Kucharkiem" do smaku i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuTatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie.Przekonajcie się sami.Składniki na 4 porcje:3 filety śledziowe1 cebula1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłekszczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki(...)każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę, do tego pozostałe ryby, tymbaliki , marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina
Kulinarny karnet Christopheraprzygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy
bastalenarestauracji rosyjskiej Ładoga ( na barce przy nabrzeżu ). Jeśli chodzi o menu Ładogi ( w każdym razie tego co my zamawialiśmy) mam mieszane uczucia: - starter ( nie zamawiany - poleca szef kuchni) - śledź w oleju z marynowanymi grzybkami--pyszny. Nawet dzieci które nigdy w życiu śledzia nie próbowały zjadły ze smakiem. -zięć zamówił boeuf strogonow - podobno był bardzo smaczny, podany z drobnymi kluseczkami francuskimi
Buniabaje w kuchniksiążce znajdziemy 48 przepisów, podzielonych na cztery rozdziały odpowiadające kolejnym edycjom programu "Kuchenne rewolucje". Pierwsze wrażenie? Zdjęcia bez szału. Naprawdę zachwyciło mnie tylko jedno. Strona 75:) Śledzie bałtyckie z majerankiem smażone na smalcu jak chrust. Pozostałe jakby robione według jednego szablonu. Najładniej na zdjęciach wyszła chyba sama pani Magda, bo zdjęcia potraw są nijakie. Nie mówię, że są brzydkie(...)metamorfozę we własnej kuchni?" No i wychodzi, że chyba nie jestem, bo wiele dla siebie tu nie znalazłam. Oczywiście są też przepisy fajne, jak np. wspomniane przy okazji zdjęć śledzie. Wypróbuję może sałatkę śledziową poznańską, żeberka duszone w ziołach, sandacza na maśle z koprem, sos pieczarkowo-kalarepkowy (w książce z plackami ziemniaczanymi). No i pewnie zrobię kiedyś kurczaka na butelce
Kraina Tysiąca SmakówSzybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik