śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:18/58)

Najlepsze śledzie wigilijne 76962

byliśmy zgodni- wspaniałe, najlepsze! Idealne połączenie smaków! Znikły w mgnieniu oka.  Na pewno wrócę do nich w święta i nie tylko ;) Was też zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;)  Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego(...)wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Czerwona Porzeczka
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, OGÓRKIEM I GRZYBKAMI MARYNOWANYMI 432

ogórki pokrojone w plastry.Wymoczone śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony musztardą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki.Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich układamy ogórki, posypujemy cebulą(...)kawałkami grzybków, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Tak aż do wyczerpania wszystkich składników.Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce. Może tam stać nawet kilka tygodni.Można również wykładać śledzie od razu do miski, w której podamy je na stole.Możemy także wzbogacić nasze śledziki o jajko gotowane na twardo, które wykładamy jako ostatnią warstwę, choć brzmi trochę niewiarygodnie

Smaczne Zdrowe
Śledzik po grecku 172

Śledź po grecku podobnie jak tradycyjna ryba po grecku z Grecją niewiele ma wspólnego:). Zamiast ryby w cieście - śledź. Efekt przerósł moje oczekiwania:). Do warzyw dodajemy minimalną ilość soli - śledź ma jej w sobie wystarczająco dużo. 500g filetów śledziowych w oleju 3 cebule 3 marchewki  1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej(...)dusimy do jej odparowania. Jeśli warzywa nadal będą twarde, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Wsypujemy szczyptę soli, pieprz i koncentrat pomidorowy. Studzimy. 4. Zimne warzywa mieszamy ze śledziami. Przekładamy do słoika, wstawiamy do lodówki na minimum dobę

Szefowa kuchni
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej 147

Przygotowanie: Umyte śledzie podzielić na dzwonka, posypać lekko solą Maczać w mące, smażyć je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu Przygotować zalewę z powyżej podanych składników, zagotować Śledzie ułożyć w słoju i zalać przestudzoną zalewą Przechowywać w lodówce.Najlepsze po kilku dniach.      Ta ilość zalewy starczyła mi na zalanie ok.50 dag śledzi w litrowym słoiku

Proste Potrawy
Białostockie śledzie z ogórkiem 122

Pyszne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie"  Małgorzaty Caprari. Połączenie śledzi z ogórkiem kiszonym i cebulą okazało się wyjątkowo smakowite. Użyłam śledzi korzennych, moich ulubionych, ale równie smaczne będą matiasy.  Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam! Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis składniki 4 filety śledziowych  ok 350 g- używam śledzi korzennych 2 ogórki kiszone(...)posiekany koperek olej lub oliwa przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami  i śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków.  Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej

Stare Gary
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej 434

Śledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. 8 filetów śledziowych w oleju 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu(...)Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami 141

się dziś nastałam w kuchni, pfff. Jutro wielka impreza. Wymyśliłam sobie między innymi śledzie w trzech odsłonach: tytułową, z  curry (które są na blogu) i jeszcze jedne, na które przepis wrzucę za parę dni. Skąd pomysł na harissę? Kupiłam (chyba) za dużo śledzi, chciałam je wykorzystać do czegoś innego. Akurat parę dni temu zrobiłam harissę, Tolka ostatnio z szafki(...)słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju dodajemy harissę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, cebulę, pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, migdały, olej z harissą, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki

Kardamonovy
Śledzie w jogurcie z korniszonami i koperkiem 113

śledzie w sierpniu. Bo kto niby mi zabroni? Lepszego czasu na świeży koperek już chyba nie będzie, teraz jest moment idealny, żeby pakować go tam gdzie popadnie. Ja wpakowałam w śledzie. Nawet nie piszę jak smakowały, wiecie przecież jak było. Składniki: 3 solone filety śledziowe 8 korniszonów 1 cebula 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 gałązki koperku pieprz(...)moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Jogurt mieszamy z majonezem. Do miski wrzucamy śledzie, korniszony pokrojone w grubsze plasterki, cebulę, jogurt z majonezem i poszatkowany koperek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki

Kardamonovy
Ryba w marynacie 128

marynacie to niezwykle smaczna przystawka, którą podajemy na zimno. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 70. W ten sposób możemy przyrządzić każdą rybę. Bardzo dobrze również smakują śledzie. Zamknięta w słoiku może być przechowywana w lodówce kilka dni. Po zalaniu marynatą dobrze jak postoi kilka godzin w lodówce. Składniki 500 g … Czytaj dalej Ryba w marynacie Artykuł Ryba

gotuj ze mną
Śledzie w oleju z cebulką 136

Śledzie w oleju, nasza tradycja, nigdy nie zabrakło ich na świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego! SKŁADNIKI: 8 płatów śledziowych ala matias 5 cebul ok. 300 ml oleju płaska łyżka cukru pudru(...)Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję łyżkę cukru pudru i ocet, mieszam, odstawiam na bok. Śledzie płuczę pod bieżącą zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Kroję je w niezbyt duże kawałki, dodaję cebulę i mieszam. Tak przygotowane śledzie wkładam do słoika, zalewam resztą oleju, dodaję liście i ziele, lekko przyprawiam pieprzem i zamykam. Odstawiam na 24 godziny

Zasmakuj Kuchni
Śledzie marynowane w aromatycznym sosie 121

Świeże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie, wymieszać. Przełożyć do słoika

królestwo garów
Śledź w sosie musztardowym 174

śledzie i rozpoznać, że są świeże? Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe.  Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku.  Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie(...)francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 1 godziny, ale w trakcie zmienić raz lub dwa razy wodę. Po wymoczeniu pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Śmietanę wymieszać z kurkumą, musztardą, doprawić solą , pieprzem oraz pokrojoną cebulą i śledziem. Przełożyć do słoika całość i przechowywać w lodówce. śledż

O kuchni z uczuciem
Inlagd still - szwedzkie śledzie marynowane z czerwoną cebulą i marchewką 176

skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone, a chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość(...)cukrem,  przyprawami i octem. Do gorącej zalewy dodać czerwoną cebulę pokrojoną w krążki i marchewkę w kilkumilimetrowe plasterki. Odstawić do przestudzenia śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki śledzie układać w słoiku naprzemiennie z cebulą, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne śledzie 286

jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, najlepiej smakują po 2-3 dniach

Bajeczna Kuchnia
Postny śledzik na kęs - #ŚledzikzSEKO 168

dzień przystało serwuję śledzika. Tym razem w wersji na jeden kęs. Idealny śledzik na śniadanie lub kolację. Razem z SEKO. S.A. możecie go przygotować bardzo szybko, bo gotowy słoik z przyrządzonym śledziem ułatwi Wam zadanie. Składniki : * kilka płatów śledziowych z suszonymi ziołami razem z cebulką * pół słodkiego jabłka * kilka łyżeczek kwaśniej śmietany  * koperek * jajko ugotowane na twardo Przygotowanie : Filety

Magiczne Życie Marty
Śledzie w zalewie octowej 1132

poprzek na 3 części. Cebulę kroimy w krążki i wkładamy do rondelka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy.  Gotujemy około 2 minut od zagotowania a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie układamy w słoiku warstwami na przemian z cebulą. Zalewamy całość zimną zalewą. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny

Qchnia po prostu
Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill 162

wody Śledzie pokroić w 5cm kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać do miesiąca w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi

CookYourself
Śledzie z suszonymi śliwkami 280

równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą

Moja pasja smaku
Śledzie w oleju 212

dodaję jeszcze łyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje u nas w sałatkach.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej 160

krążki, marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami 217

średniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem tak aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Śledzie z suszonymi pomidorami 145

dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem  Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by  były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. przepis stąd

Proste Potrawy
Śledzie z suszonymi pomidorami 200

pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą

Moja pasja smaku
Śledzie opiekane w zalewie octowej 198

usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron).  Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić w słoikach lub innym naczyniu, zalać gorącą zalewą i zakręcić/przykryć. Po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. (Lepiej, aby postały dłużej i "się przegryzły

Di gotuje
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 168

najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie po kaszubsku 1256

smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły

Monia miesza i gotuje