duże ząbki czosnku olej rzepakowy Filety śledziowe wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec można delikatnie wstrząsnąć aby składniki się lepiej wymieszały. Całość zalać olejem i odstawić na minimum dobę
Monia miesza i gotujełączyłam śledzia z surimi a mówię sobie spróbuje i okazało się że to był strzał w dziesiątkę ,widać było po pustym słoiku . Składniki 6 płatów śledzi matiasów 3 cebule 1 paczka surimi(...)paski 2 centymetrowe i wkładam do miski ,następnie do śledzia dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i surimi pokrojone w paski i wszystko razem mieszam . Następnie dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny i olej ,wszystkie te składniki można dodać według upodobań i wszystko razem mieszam i przekładam do słoika i odstawiam do lodówki na całą noc ,na następny dzień śledzik jest
Mój Smakśledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo moczone stają się miękkie i tracą swoją naturalną sprężystość i twardość, dodatkowo tracą również swoje walory smakowe i są mdłe. Jeśli zgadzasz się z moją opinią i masz podobny(...)przepisie podaną jedną łyżeczkę soli. Przygotuj w miseczce wszystkie przyprawy. W garnuszku zagotuj wodę z octem i cukrem – tylko do rozpuszczenia się cukru. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). Smacznego
Garniec Magalieprzecisnęłam przez praskę. Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki. Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się dobrze połączyły a śledzie nabrały niepowtarzalnego smaku. Są pyszne, aromatyczne, lekko pikantne a zarazem słodkie. Po prostu takie
Kuchnia u KrysiMATERIAŁY POMOCNICZE -dobrej jakości śledź małosolny 5 płatów -po połowie cebuli białej i czerwonej -czosnek 4 ząbki -olej ja użyłem rzepakowego może być inny -ocet 20 ml -słoik 900 ml WYKONANIE Kupione śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godz. zmieniając wodę(...)lubię śledzie dość słone więc moczę 2-3 godz. Kto lubi mniej słone musi zmienić czas moczenia na dłuższy. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra jak kto lubi natomiast czosnek w cienkie plasterki . Gdy uznamy że śledź jest już dość wymoczony kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do słoika przekładając cebulką, i czosnkiem. Każdą warstwę delikatnie skrapiamy octem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Przyznam, że byłam ciekawa smaku i od razu mi posmakowały. Dlatego też stały się naszą obowiązkową potrawą na stole wigilijnym. Składniki 1/2 kg. śledzi ala matjas 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 4-5 łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości cebule Krok po Kroku 1 Śledzie moczymy(...)osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki. 2 Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. 3 Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem. 4 W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie śledzie, cebulę oraz ogórka aż do wyczerpania ryby pamiętając, aby na wierzchu był ogórek i cebula. Zawartość słoika zalewamy przygotowanym wcześniej olejem i pozostawiamy w lodówce na kilka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyŚledzie lubimy (chyba) wszyscy. Pod każdą postacią. Przygotowane na różne sposoby smakują zawsze. Poszukując nowych smaków, często robię śledzie łącząc różne produkty, dodaję nowe, inne składniki niż poprzednio i w ten sposób powstają ciekawe i smaczne potrawy ze śledziami w roli głównej Składniki: 6 szt. filetów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu(...)koniec można znów delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wg uznania. Śledzie po namoczeniu odsączyłam i pokroiłam na małe kawałki. Też wg uznania. Można na mniejsze, można na większe kawałki. Śledzie przełożyłam do miski i zalałam sosem. Delikatnie wymieszałam. Gotową śledzie z sosem przełożyłam do słoika ... niech „chwilę” wszystko się „przegryzie” i nabierze smaku. A po „przegryzieniu” można było już
Kuchnia u Krysiśledzi solonych * woda do moczenia śledzi * 1 cebula czerwona * 1 łyżeczka cukru * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 2 garści żurawiny suszonej (użyłam Helio ) * około pół szklanki oleju słonecznikowego * kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Śledzie przełożyć do miski, zalać wodą, moczyć je około 3 godzin. Jeśli śledzie są bardzo słone po około godzinie należy zmienić wodę. Namoczone śledzie pokroić(...)czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec podsmażania dodać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, jeszcze chwilkę podsmażać. Żurawinę namoczyć we wrzątku około 10 minut. Na dno słoika ułożyć kilka kawałków śledzia, część podsmażonej cebuli i żurawinę. Układać takie warstwy do wyczerpania ryby i cebuli. Na wierzch posypać rozgniecione ziarna pieprzu. Całość zalać olejem słonecznikowym. Słoik z rybami odstawić
Zrób to smacznieŚledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę(...)najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju. Składniki na śledzie w oleju: ok. 1 kg filetów ze śledzi a'la Matias 3-4 cebule 2 papryki kilka sztuk wędzonych śliwek świeżo zmielony czarny pieprz olej rzepakowy Przepis na śledzie w oleju. Przygotowanie śledzi: Krok 1. Śledzie wyjąć
Moja Książka Kucharskaśledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo moczone stają się miękkie i tracą swoją naturalną sprężystość i twardość, dodatkowo tracą również swoje walory smakowe i są mdłe. Jeśli zgadzasz się z moją opinią i masz(...)atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia (klik) - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). :) Smacznego
Garniec MagalieŚledzie, śledziki - lubicie? Bo ja bardzo :) Szczególnie w nietypowych odsłonach. I pomyślałby kto, że kiedyś śledzi nie jadłam. Te są z cebulką, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo pyszne! Składniki: Zalewa: 1 szklanka wody 2 goździki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 250 g płatów śledziowych a'la matias 1 cebula czerwona(...)Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą
Kocham..lubię..gotuję..ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni. Pamiętacie?? Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy
Moje domowe kucharzeniemleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski.2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.3. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej
Kuchnia domowa AniŚledzie po kaszubsku doskonale będą nadawały się jako przekąska na świąteczny stół. Po pierwsze pysznie smakują, a po drugie uroczo wyglądają :) Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a wiadomo że domowe śledzie po kaszubsku będą dużo lepiej smakowały aniżeli takie kupne :) Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej… Składniki na śledzie po kaszubsku: 20-25 płatów śledziowych(...)czym odstawiamy do ostygnięcia. Płaty śledziowe kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Wcześniej musimy namoczyć śledzie w wodzie, aby nie były zbyt słone. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę i śledzie. Śledzie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia. Smacznego! Artykuł Śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!