rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco słodszym wydaniu. kilka filetów śledziowych typu matjas 250 g. rodzynek (najlepsze sułtanki, niesiarkowane) 1 szklanka przecieru pomidorowego gałka muszkatołowa 2 łyżki miodu 1 liść laurowy 3 ziela(...)wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieniego. O zgrozo, wszystko na słodko! ;) Fajne jest to, że pomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen! Składniki: 400 g śledzi solonych 2 cebule słoik (200 g) łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę
zadanie-gotowaniepokroić w cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule, śledzie, cytryny, przesypując przyprawami. Zakończyć warstwą plasterków cytryny. Zalać olejem rzepakowym, odstawić na 1 dobę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Smacznego
Pełny talerzSłone śledzie w połączeniu ze słodką żurawiną, białą cebulą i pikantnym pieprzem. Niepracochłonna i szybka przekąska na co dzień i od święta :) Składniki na mały słoik: 4 filety śledziowe matjas duża cebula duża garść suszonej żurawiny liść laurowy 2 ziela angielskie 3/4 szklanki oleju pieprz świeżo mielony Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez(...)najmniej 2 godziny, a następnie pokroić na ukośne paski. Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku ułożyć warstwami na przemian śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy. Tak przygotowane składniki zalać olejem, aby przykryć wszystkie ułożone warstwy. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na conajmniej dobę, aby wszystkie smaki się
wyzwania kuchenneśledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy i bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie octowej z tą różnicą, że do tych pierwszych marynatę gotuje się z octu jabłkowego, wody i cukru. Dzięki dodaniu octu jabłkowego zalewa jest łagodniejsza. Śledzie po skandynawsku mają(...)śledzi, posiekanego koperku i przypraw. Postępować tak do wykończenia wszystkich składników. Na wierzchu powinna być ułożona cebula z koperkiem. Słoik zalać ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na 3-4 dni, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie śledzie powinny być gotowe do jedzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie po skandynawsku pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcisobą (możemy dodać 1 łyżkę octu), delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ananasy odsączamy z syropu (zachowując go) i mieszamy razem z rodzynkami. W dużym słoiku (najlepiej litrowym lub 2 mniejszych) układamy na przemian: kilka kawałków śledzi, cebulę z ogórkami konserwowymi, śledzie, kawałki ananasa z rodzynkami. I tak do wyczerpania składników, mając na uwadze, by ostatnią warstwą był ananas i rodzynki(...)który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy z olejem. Taką mieszanką zalewamy nasze śledzie z dodatkami (jeśli nie zdarzy się tak, że nie wystarczy nam zalewy do przykrycia śledzi, wówczas braki uzupełniamy olejem). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin, aby się przegryzły. Smacznego
MyCookBook.plsłodka papryka cebula olej Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze i paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości
Walijskie PichcenieNajprostsze do wykonania.. Ulubione mojej połówki .. :-). Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczyli szybkie śledzie z cebulką i żurawiną oraz natką pietruszki. Śledzie z cebulką to tradycyjny polski smak, który znają wszyscy. To zestawienie smaków, które na pewno nigdy się nam nie znudzi. Do tego klasycznego tandemu dodaliśmy żurawinę i aromatyczną natkę pietruszki. Żurawina komponuje się wręcz idealnie ze smakiem śledzia, a natka dodaje całemu zestawowi wyjątkowości i świeżości. Śledzie to zawsze(...)jadł śledzie z żurawiną, zapewne chętnie wróci do tego smaku i odnajdzie go w tym przepisie. Natka pietruszki to nieczęsto spotykany dodatek, ale zapewniamy Was, że doskonale się sprawdza . Mamy nadzieję, że przepis na nasze śledzie przypadnie Wam do gustu i przygotujecie go sobie jeszcze nie raz. ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ Składniki (na słoik 0,7 l) filet śledziowy
Kuchnia Na Wypasiepłaskiej łyżeczki mielonej gorczycy 1 płaska łyżeczka mielonego majeranku czarny mielony pieprz do smaku (około małej szczypty) około 40-50 ml octu do moczenia śledzi + woda olej do zalania śledzi + do podsmażania cebuli Przygotowanie: Śledzie moczymy około 2-3 godziny w wodzie z dodatkiem octu. Wyjmujemy, płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy(...)mniejsze kawałki śliwki, mieszamy chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy słoik. Układamy w nim warstwami: pokrojone śledzie, posypujemy je mieszanką przypraw, następnie warstwa cebuli ze śliwkami i marchewką, znów śledzie, przyprawy i cebula z dodatkami. Całość zalewamy olejem. Słoik dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Słodkie okruszkiŚrednia:5/5] składniki: 250 g śledzi w oleju 1 pomarańcza 1 czerwona cebula 2 goździki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do piernika wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół księżyce, przelewamy wrzątkiem a następnie zimną wodą. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki a następnie kroimy na cztery części. śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Do słoika wkładamy goździki i układamy warstwami pokrojone
Domowy Smak JedzeniaŚledzie w śmietanie z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym . Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Jak już wiecie, śledzie możemy przygotować na tysiące sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie . Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną śmietanę(...)przepisie można wykorzystać śledzie solone, wymoczone przed obróbką w mleku lub marynowane śledzie. Polecam! Składniki na Śledzie w śmietanie, z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym : płaty śledzi marynowanych 1 jabłko 1 cebula np. cukrowa 4 małe ogórki kiszone 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% ½ łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Jeśli wykorzystujemy śledzie solone to moczymy je w mieszance
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwidoku Wam a mnie samej takiego upokorzenia. POZOSTAŁE SAŁATKI: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska
Wypisz Wymalujpolecenie. Mieszankę kupić można tu: KLIK . Dla sałatkożerców coś na ząb: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka Śledziowa a'la sos tatarski 3. Śledzie solone podawane w słoiku + ekspresowa sałatka paprykowa 4. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA
Wypisz WymalujSemco WYKONANIE Śledzie moczymy w wodzie ok. 6 godzin, co 2 godziny wymieniam wodę. Następnie osuszam ręcznikiem, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram, kroję w piórka. Do słoika wkładam na przemian śledzia i cebulę, dodaję przyprawy, zalewam olejem. Najlepsze na drugi dzień
słodki bratek