Śledzie lubimy (chyba) wszyscy. Pod każdą postacią. Przygotowane na różne sposoby smakują zawsze. Poszukując nowych smaków, często robię śledzie łącząc różne produkty, dodaję nowe, inne składniki niż poprzednio i w ten sposób powstają ciekawe i smaczne potrawy ze śledziami w roli głównej Składniki: 6 szt. filetów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu(...)koniec można znów delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wg uznania. Śledzie po namoczeniu odsączyłam i pokroiłam na małe kawałki. Też wg uznania. Można na mniejsze, można na większe kawałki. Śledzie przełożyłam do miski i zalałam sosem. Delikatnie wymieszałam. Gotową śledzie z sosem przełożyłam do słoika ... niech „chwilę” wszystko się „przegryzie” i nabierze smaku. A po „przegryzieniu” można było już
Kuchnia u Krysiśledzi solonych * woda do moczenia śledzi * 1 cebula czerwona * 1 łyżeczka cukru * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 2 garści żurawiny suszonej (użyłam Helio ) * około pół szklanki oleju słonecznikowego * kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Śledzie przełożyć do miski, zalać wodą, moczyć je około 3 godzin. Jeśli śledzie są bardzo słone po około godzinie należy zmienić wodę. Namoczone śledzie pokroić(...)czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec podsmażania dodać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, jeszcze chwilkę podsmażać. Żurawinę namoczyć we wrzątku około 10 minut. Na dno słoika ułożyć kilka kawałków śledzia, część podsmażonej cebuli i żurawinę. Układać takie warstwy do wyczerpania ryby i cebuli. Na wierzch posypać rozgniecione ziarna pieprzu. Całość zalać olejem słonecznikowym. Słoik z rybami odstawić
Zrób to smacznieŚledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę(...)najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju. Składniki na śledzie w oleju: ok. 1 kg filetów ze śledzi a'la Matias 3-4 cebule 2 papryki kilka sztuk wędzonych śliwek świeżo zmielony czarny pieprz olej rzepakowy Przepis na śledzie w oleju. Przygotowanie śledzi: Krok 1. Śledzie wyjąć
Moja Książka Kucharskaśledzie z solanki należy dokładnie odmoczyć w wodzie czy mleku, najlepiej przez całą noc. Moim zdaniem jednak nie do końca jest to dobry sposób na zrobienie naprawdę pysznych śledzi. Tak długo moczone stają się miękkie i tracą swoją naturalną sprężystość i twardość, dodatkowo tracą również swoje walory smakowe i są mdłe. Jeśli zgadzasz się z moją opinią i masz(...)atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia (klik) - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). :) Smacznego
Garniec MagalieŚledzie, śledziki - lubicie? Bo ja bardzo :) Szczególnie w nietypowych odsłonach. I pomyślałby kto, że kiedyś śledzi nie jadłam. Te są z cebulką, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo pyszne! Składniki: Zalewa: 1 szklanka wody 2 goździki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 250 g płatów śledziowych a'la matias 1 cebula czerwona(...)Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą
Kocham..lubię..gotuję..ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni. Pamiętacie?? Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy
Moje domowe kucharzeniemleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski.2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki.3. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki.4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników.5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej
Kuchnia domowa AniŚledzie po kaszubsku doskonale będą nadawały się jako przekąska na świąteczny stół. Po pierwsze pysznie smakują, a po drugie uroczo wyglądają :) Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a wiadomo że domowe śledzie po kaszubsku będą dużo lepiej smakowały aniżeli takie kupne :) Lista na zakupy oraz bardzo prosty przepis jest poniżej… Składniki na śledzie po kaszubsku: 20-25 płatów śledziowych(...)czym odstawiamy do ostygnięcia. Płaty śledziowe kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Wcześniej musimy namoczyć śledzie w wodzie, aby nie były zbyt słone. W słoikach układamy naprzemiennie cebulę i śledzie. Śledzie wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia. Smacznego! Artykuł Śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rodzynki. Pyszne, miękkie rodzynki w pomidorowym sosie. Te rodzynki, które przygotowałam dziś smakują dokładnie tak samo, jak tamte (za śledzie też mogę ręczyć). Na pewno posmakują każdemu, kto lubi śledzie w nieco słodszym wydaniu. kilka filetów śledziowych typu matjas 250 g. rodzynek (najlepsze sułtanki, niesiarkowane) 1 szklanka przecieru pomidorowego gałka muszkatołowa 2 łyżki miodu 1 liść laurowy 3 ziela(...)wolnym ogniu, sos nieco zgęstnieje. Następnie dodać miód i jeśli potrzeba doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną wody. Ostudzić. Do słoika lub innego naczynia (dobrze jeśli ma pokrywkę) wkładać śledzie na przemian z sosem. Ostatnią warstwą musi być sos. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum dobę. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieniego. O zgrozo, wszystko na słodko! ;) Fajne jest to, że pomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen! Składniki: 400 g śledzi solonych 2 cebule słoik (200 g) łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę
zadanie-gotowaniepokroić w cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule, śledzie, cytryny, przesypując przyprawami. Zakończyć warstwą plasterków cytryny. Zalać olejem rzepakowym, odstawić na 1 dobę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Smacznego
Pełny talerzSłone śledzie w połączeniu ze słodką żurawiną, białą cebulą i pikantnym pieprzem. Niepracochłonna i szybka przekąska na co dzień i od święta :) Składniki na mały słoik: 4 filety śledziowe matjas duża cebula duża garść suszonej żurawiny liść laurowy 2 ziela angielskie 3/4 szklanki oleju pieprz świeżo mielony Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez(...)najmniej 2 godziny, a następnie pokroić na ukośne paski. Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku ułożyć warstwami na przemian śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy. Tak przygotowane składniki zalać olejem, aby przykryć wszystkie ułożone warstwy. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na conajmniej dobę, aby wszystkie smaki się
wyzwania kuchenneśledzie po skandynawsku. Robiłam je po raz pierwszy i bardzo nam smakowały, więc powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Śledzie po skandynawsku przygotowuje się podobnie jak nasze, tradycyjne śledzie w zalewie octowej z tą różnicą, że do tych pierwszych marynatę gotuje się z octu jabłkowego, wody i cukru. Dzięki dodaniu octu jabłkowego zalewa jest łagodniejsza. Śledzie po skandynawsku mają(...)śledzi, posiekanego koperku i przypraw. Postępować tak do wykończenia wszystkich składników. Na wierzchu powinna być ułożona cebula z koperkiem. Słoik zalać ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na 3-4 dni, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie śledzie powinny być gotowe do jedzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie po skandynawsku pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcisobą (możemy dodać 1 łyżkę octu), delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ananasy odsączamy z syropu (zachowując go) i mieszamy razem z rodzynkami. W dużym słoiku (najlepiej litrowym lub 2 mniejszych) układamy na przemian: kilka kawałków śledzi, cebulę z ogórkami konserwowymi, śledzie, kawałki ananasa z rodzynkami. I tak do wyczerpania składników, mając na uwadze, by ostatnią warstwą był ananas i rodzynki(...)który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy z olejem. Taką mieszanką zalewamy nasze śledzie z dodatkami (jeśli nie zdarzy się tak, że nie wystarczy nam zalewy do przykrycia śledzi, wówczas braki uzupełniamy olejem). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin, aby się przegryzły. Smacznego
MyCookBook.plsłodka papryka cebula olej Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze i paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości
Walijskie Pichcenie