prostu śledź z cebulą zalany olejem. Natomiast w necie danie to pojawia się także z dodatkiem jajka, majonezu lub konserwowych ogórków. Widać ile domów, tyle przepisów, tak jak bigosem 😀. Do dzisiejszego przepisu, zamiast zwykłej cebuli, dodałam cebulę marynowaną, która idealnie się ze śledziem komponuje. Wyszło bardzo pysznie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą(...)buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej
Kulinarne przygody GatityŚledź na trzy sposoby Przedstawiam Wam trzy najlepsze przepisy na śledzia. Te wersje goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Ale świetnie sprawdzają się jako przekąski karnawałowe lub element zimnego bufetu. Śledź na trzy sposoby to gwarancja pysznej zabawy Innym sprawdzony przepis na śledzia znajdziecie TU (link ) . Kompilacja optymalna Nie skromnie(...)śledzi radze sobie całkiem nieźle Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna. Szczególnie dumy jestem ze śledzia
kuron.com.plKolejne śledzie warte zrobienia. Zwykle używam śledzi korzennych, czasem holenderskich matiasów. Nie przepadam za śledziami i to są te jedyne które mi smakują. Mieszanka papryki, śliwek i orzechów jest bardzo dobrym zestawem. Spróbujcie, bo warto. Polecam! składniki 250 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść posiekanych orzechów włoskich ok 30 g suszonych śliwek 1/2 strąka czerwonej papryki(...)Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki i paprykę w paski. Cebulę, śliwki, paprykę i orzechy wymieszać w misce, dodać trochę pieprzu. Śledzie i wymieszane dodatki układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli z papryką, orzechami i śliwkami. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej
Stare GaryŚledzie w sosie musztardowym Śledzie w majeranku Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź(...)oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 3 duże cebule 125 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne przygody GatityZrobiłam te śledzie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Najlepiej smakują jak postoją w lodówce dwa, trzy dni. Chociaż można jeść już na drugi dzień, to dla niecierpliwych :) Ja próbowałam na drugi dzień, ale moim zdaniem z każdym dniem były smaczniejsze. Składniki: 9 średnich filetów śledziowych a'la matjas (miałam w oleju) 500 g. cebuli 1/2 szklanki oleju(...)Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Odstawić na godzinę. Olej wlać na patelnię i chwilę podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Chwilę podsmażyć, dodać resztę składników. Cały czas mieszać. Podgrzewać około 10 minut. Następnie odstawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ja kroiłam filet na 4 części. Układać warstwowo, zalewa, śledzie, zalewa i.t.d. Najlepiej w dużym słoiku. Wstawić
Agusiowe smakołykioraz wsypujemy cukier i pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, cukrem i octem. Tak przygotowane śledzie z powodzeniem możemy przełożyć do słoika i przechowywać do tygodnia czasu w lodówce. Smacznego
Kuchnia od dwojgaszczyptą majeranku Sos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami. Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016 Moje uwagi: Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku choć przez noc, wtedy najlepsze
Proste PotrawyPiję kawę zjadając ostatnie kawałki ciast, pożarłam też dzwonka śledzia, które ostały się na dnie słoika. Za oknem wieje wiatr przynoszący niepokój a ja czytam książki o Wikingach gdzie sztormy zatapiają statki i krew się leje strumieniami. Niestety to nie Cherezińska i czegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu
Dzieje kuchennej Wiewiórynasze wcześniej przygotowane składniki , cebula , czosnek ,imbir ,szczypior, następnie doprawiam pieprzem ziołowym jak i pieprzem czarnym , zalewam olejem bądź oliwą , bardzo dokładnie mieszam . Kiedy śledzie mam dobrze wymieszane , przekładam do słoika zakręcam i wstawiam do lodówki na całą noc , tak aby się nam wszystkie smaki przegryzły . Na następny dzień są przepyszne , gotowe do podania na świąteczny stół
Mój Smaknamoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami i cebulą. Przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po czym dodać do śledzi, wymieszać i ułożyć ciasno w słoikach. Wstawić do lodówki na jeden dzień i możemy podawać na stół Wigilijny
Tradycyjna Kuchniakroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i żurawinę. Mieszamy, chwilę dusimy, studzimy. Śledzie i marynatę układamy warstwami w słoiku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
Smakowity Blog Kulinarnymiód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki
Kuchcik gotujesoli. Wymoczone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i popieprzyć. Cebulę drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy razem z majerankiem do śledzia, całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny by się przegryzły. Smacznego
magiczna kuchnia KasiDziś przedstawiam śledzie pyszne, aromatyczne i widowiskowe. Układa się je w słoiku warstwami a efekt smakowy jest cudny jak się zmacerują i przejdą smakami chili i cebulki, zachęcam do zrobienia. Śledzie te mogą leżakować w lodówce ok. 3 tygodni więc nawet na Nowy Rok będą cieszyć podniebienie, o ile doczekają i nie znikną wcześniej. Śledzie warstwowe z cebulą i olejem
Moje Małe CzarowanieKilka lat temu, wypatrzyłam te śledzie w programie kulinarnym. Zapisałam w zeszycie i zrobiłam. Tak mi posmakowały, że co jakiś czas, do nich wracam. Są to śledzie w formie sałatki. Spróbujcie koniecznie :) Bardzo fajna propozycja na święta :) Składniki: 400 g. filetów śledziowych 400 g. marchewki 400 g. cebuli 1/2 szklanki oleju 1/2 słoika koncentratu pomidorowego (100 g.) sól, pieprz Wykonanie
Agusiowe smakołykiśledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne 5-6 dużych ogórków konserwowych 3 małe cebule sól, pieprz Najlepiej dzień wcześniej ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki
Ugotowaćgodziny, po czym pokrój na dzwonka. Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej. Zakręć słoiki i odstaw na minimum
karmelowyŚledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-))) Bo na Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też! Polecam mało pracy a efekt świetny! Śledzie w pomidorowym sosie! SKŁADNIKI: - 6 -7 sztuk matiasów - 2- 3 cebule(...)gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem. Sos całkowicie studzimy. Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy. Śledzie kroimy na porcje mieszamy z pomidorowym sosem, przekładamy do słoików i wstawiamy na noc do lodówki. Gotowe! Przepyszne! Sprawdź wcześniejszy
SMYKWKUCHNInadal będą za słone. Gdy już mamy śledzie to kroimy je ostrym nożem w paski o grubości około 1-2cm. Cebulkę wyjmujemy ze słoika (u mnie było jej sporo, prawie tyle co samych śledzi) i jeśli jest gruba to kroimy ją na mniejsze kawałki, dorzucamy do śledzi (jak znajdziemy jakąś papryczkę czy inne warzywo to też dorzucamy, studenckie przepisy
Tanie przepisy studenckieości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki(...)ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez
Szczęśliwa kuchniamną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki(...)ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry i pozwalamy im odpocząć przez
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych śledzi marynowanych. Są jednocześnie słodkie, słone, kwaśne i ostre, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Zazwyczaj kupowałam je w formie zwiniętych śledzi z nadzieniem cebulowym, ale takie pokrojone na kawałki są szybsze do wykonania i łatwiejsze do zjedzenia. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia(...)ocet, całość smażyć jeszcze kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na około 2-3 centymetrowe kawałki, wymieszać je z przestudzoną cebulą, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki na co najmniej dobę. Śledzie po kaszubsku podawać schłodzone, najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie po kaszubsku pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparyPikantne śledzie w oleju rydzowym to fajne połączenie dla miłośników ostrzejszych smaków. Olej z nasion lnianki świetnie komponuje się ze śledziami. Inne pomysły na śledzie znajdziecie TU . Składniki: 4 płaty śledziowe solone (matjasy) 1 cebula 1/2 papryczki chili 1 łyżka suszonych płatków chili 1 łyżka suszonego majeranku 1 ząbek czosnku olej rydzowy Wykonanie: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez(...)pokroić na 3 cm kawałki. Cebulkę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać wrzątkiem na 3 minuty i odcedzić. Papryczkę chili drobno posiekać. Na dno słoika wyłożyć łyżkę cebuli, na to porcję śledzi, następnie posypać to płatkami chili, majerankiem i kawałkami papryczki chili. Powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec dodać posiekany ząbek czosnku i zalać całość olejem rydzowym. Artykuł
Pasja SmakuPyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy warstwowo w słoiku i na końcu polewamy sosem. Tak przygotowana sałatka śledziowa jest wyrazista w smaku z lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna propozycja(...)dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyPyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy warstwowo w słoiku i na końcu polewamy sosem. Tak przygotowana sałatka śledziowa jest wyrazista w smaku z lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Idealna propozycja(...)dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLeny