śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:25/58)

Śledzie marynowane z gorczycą 79

filetów śledzi solonych, 60 ml octu 10%, 140 ml wody, 150 ml cukru, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyzki posiekanej cebuli, 20 ziaren gorczycy, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Ocet, wodę, cukier i 10 ziaren(...)gorczycy zagotować. Odstawić do ostudzenia. Pietruszkę, koperek, cebulę, natkę pietruszki i 10 rozgniecionych ziaren gorczycy wymieszać. W słoiku układać na zmianę warstwami śledzie i zieleninę. Na wierzchu powinna być zielenina. Śledzie zalać ostudzoną marynatą. Odstawić na kilka godzin, aby się przegryzły

królestwo garów
Śledzie marynowane z gorczycą 118

filetów śledzi solonych, 60 ml octu 10%, 140 ml wody, 150 ml cukru, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyzki posiekanej cebuli, 20 ziaren gorczycy, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Ocet, wodę, cukier i 10 ziaren(...)gorczycy zagotować. Odstawić do ostudzenia. Pietruszkę, koperek, cebulę, natkę pietruszki i 10 rozgniecionych ziaren gorczycy wymieszać. W słoiku układać na zmianę warstwami śledzie i zieleninę. Na wierzchu powinna być zielenina. Śledzie zalać ostudzoną marynatą. Odstawić na kilka godzin, aby się przegryzły

królestwo garów
Sałatka śledziowa gyros 569

Wszyscy znają lubianą  sałatkę gyros , a ja postanowiłam zrobić tym razem sałatkę gyros ze śledziem i muszę przyznać, że jestem zadowolona. Składniki: 4-5 płatów śledzia 1/2 puszki kukurydzy około 1/2 słoika papryki konserwowej około 1/2 słoika ogórków konserwowych 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa Śledzie namoczyć w wodzie około 2 godzin

talerz przyjemności
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 214

grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na cebulę

Moja Książka Kucharska
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą 74

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na śledzika :-). My tym razem proponujemy przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować, tak po prostu ” ze słoika” ;-). Może on również być(...)dodajemy, pieprz, gorczycę i ocet. Roztwór korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach :-). Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.     Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Śledzie w jogurcie z bakaliami – pyszne 124

wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie w sosie śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki czy jabłka a całość i tak pysznie wyjdzie! Ja do śledzi lubię używać cebuli już po wstępnej obróbce termicznej(...)ŚLEDZIE W JOGURCIE Z BAKALIAMI   Składniki na śledzie w jogurcie z bakaliami: 500g śledzi solonych lub w oleju 2 cebule 2 łyżki rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny kilka plasterków suszonych jabłek kilka plasterków suszonych gruszek 400g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu     Jak zrobić śledzie w jogurcie z bakaliami: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy

Dorota Smakuje
Śledzie z cebulką w oleju lnianym 110

śledziowe moczyć w wodzie 0,5 h. Następnie zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły

Krokusowy Dom
Filety śledziowe z zalewie octowej 88

być przegotowana, ale przestudzona i zalałam śledzie taką wprost z garnka. Efektu możecie się domyślać, śledzi nie podaliśmy, a dla mnie była to lekcja, którą pamiętam do tej pory. Teraz filety śledziowe w zalewie octowej przygotowuję bez takich potknięć i zawsze wychodzą doskonałe. Składniki na filety śledziowe w zalewie octowej 400 g śledzi a’la Matjas 2 cebule(...)obrać, pokroić w cienkie piórka. Do garnka wlać wodę oraz ocet, dodać liście laurowe, chilli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier. Zagotować, odstawić do przestygnięcia. W słoiku układać naprzemiennie cebulę i śledzie. Wlać zalewę octową wraz z przyprawami. Filety śledziowe w zalewie octowej zamknąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Filety śledziowe z zalewie

niecodziennikpary
Sałatka ziemniaczano – śledziowa 126

Kilka płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 -3 ziemniaki gotowane w mundurkach Papryka konserwowa ( 2 kawałki ) 1-2 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula Groszek z marchewką ze słoika Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Śledzie odsączmy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę podobnie jak i pozostałe składniki : ogórki konserwowe, cebulę oraz paprykę. Groszek przepłukujemy, odsączamy i dodajemy

Smaki Ewy
Wigilijne śledzie ze śliwkami 154

Wystudzić.  Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym

Sto kolorów kuchni
Śledzie w oleju 149

momentu uzyskania odpowiedniego pod względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd.     Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego

paapilotkaa
ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 108

GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę(...)pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły

JejKuchnia
Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman 208

smażenia 300 g suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki. Opłukane(...)gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i podsmażamy razem 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy. W słoiku układamy na zmianę kawałki śledzi, potem grzyby. Na każdej warstwie układamy 1-2 gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy oliwą i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 146

łyżki octu winnego olej rzepakowy tłoczony na zimno (tyle ,żeby przykryć śledzie)  czarny pieprz cytrynowy firmy Prymat czarny pieprz czosnkowy firmy Prymat Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli. Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewając je ponownie. Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody. Użyłam do tego papierowych ręczników(...)drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek,  pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego!   Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik)    śledzie

potrawyregionalne
Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami 128

Śledzie to w moim domu podstawa każdej rodzinnej imprezy. Nie ważne w jakiej formie pojawiają się na stole, ważne by po prostu było ich dużo. Bardzo lubię ich połączenie z burakami oraz jajkiem, zwłaszcza w sałatkach. Ta, na którą przepis znajdziecie poniżej może spokojnie znaleźć się na Waszym stole podczas świąt, imprezy czy po prostu zwykłej kolacji. Zapewniam(...)płatów śledziowych w oleju słoik buraczków konserwowych lub 3 duże buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach 1/2 słoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę 5 jajek ugotowanych na twardo – białka siekamy a żółtka ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy

Życie ze smakiem