Składniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut
Pobite gary Barbaryzaproponowanych przypraw. Sos do śledzi robi się bardzo łatwo i szybko dziś przygotowane śledzie będą mogły być podane następnego dnia. Doba wystarczy, aby śledzie dobrze przeszły smakami. Śledzik z pewnością zagości w naszym sylwestrowym menu. Smacznego i miłej zabawy! Print Śledzie w pomidorach .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami(...)łyżki świeżego imbiru pokrojonego w drobniutką kosteczkę lub użyć suszonego imbiru albo pominąć go Instructions Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku , długość moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie, może to trwać 30 minut lub nawet kilka godzin. Próbujcie co jakiś czas śledzie czy są już dobre, powinny pozostać lekko słone. Cebulę pokroić w cienkie piórka, które następnie
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na te śledzie dodaje już chyba na bloga trzeci tydzień i jakoś ciągle mi schodzi ;-), ale dzisiaj zebrałam się i nadrabiam blogowe zaległości. Przepis jest szybki, prosty i baaardzo pyszny. PRZEPIS N ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI - 6 filetów śledzi atlantyckich - 6 łyżek marynowanych małych cebulek - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - łyżeczka oregano - łyżeczka bazylii Pomidory kroimy na małe
SMYKWKUCHNIczasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki. Większe kawałki pomidorów kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka. W słoiku lub innym pojemniku układamy warstwowo śledzie, cebulę i pomidory. Oba oleje mieszamy razem, dodajemy zioła i pieprz. Zalewamy śledzie, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Takie śledzie
Czerwona PorzeczkaTakie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg śledzi a’la matias 2-3 cebule 7 łyżek oleju 5 łyżek octu spirytusowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików
Danka PichciDzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko proponuje abyście za ro zrobili śledzia który jest ostrzejszy w smaku ponieważ użyłam arabskiej przyprawy harrisa. Do marynaty użyłam natomiast Oleju rydzowego Semco . Producent na swojej stronie pisze: "Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej(...)tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy. Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie możemy zajadać się śledziem. Pozwólcie również, że złożę Wam wszystkim życzenia. Wesołych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego
Kuchnia w oparachŚledzie wypłukać , przełożyć do pojemnika, zalać zimną wodą lub mlekiem i moczyć około 2-3 godziny. Do garnka wlać wodę, ocet oraz dodać cukier, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.Zagotować, a następnie zostawić do ostygnięcia. Śledzie wyjąć z wody/mleka i pokroić w dowolne mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie półplastry lub w piórka. Układać warstwami w słoiku
Moje domowe kucharzeniesuszonych pomidorów a także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak. Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie: Śledzie
Życie zaczyna się w kuchniukochanego śledzia z cebulą, którym się lansuje przy każdej okazji czegoś słodkiego Potrzebujemy filety śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik(...)patelni podprażamy przyprawy do momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie
ladykitchenUwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie solone(...)drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta
Bon Appetit Małgorzatyfiletów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie - kilka razy ją zmieniamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy ją wrzątkiem - odcedzamy i zostawiamy na sicie aby woda dobrze ściekła(...)kroimy na mniejsze kawałki. Natomiast jeśli mamy pomidory bez zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już
sierotka maRysia w kuchnipaprykę. Mieszając podsmażyć na średnim ogniu przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam
Codzienna kuchnia niecodziennawodzie. Czas zależy od tego - jakie śledzie lubimy- mocniej solone czy tez mniej. Po wymoczeniu, kroimy je w duże kwadraty- prostokąty. Układam je w słoiku . Pierwsza warstwa drobno pokrojona cebulka, na to śledzie ok 4-6 szt, skrapiamy octem vinegar lub cytryną, na to oliwa. I od początku- cebulka, śledzie, ocet, olej itd...Wkładamy do lodówki . Śledzie
Smaki Edytypodania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki
Smaki Ewyjeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy je w kostkę, mieszamy z plastrami cebuli, dwoma łyżkami octu jabłkowego, wkładamy do słoika i zalewamy olejem lnianym. Tak zamarynowane śledzie zostawiamy na noc w lodówce. Następnie przygotowujemy majonez. 2 jajka (koniecznie świeże i dobrej jakości - ja użyłam ekologicznych jaj zielononóżek) myjemy i przelewamy
Quinoa Raz!