Wyjątkowo smaczne śledzie. Bardzo proste do zrobienia. Tradycyjnie już, użyłam dobrej jakości śledzi korzennych. Takie lubię. Oczywiście można użyć matiasów. Por jest delikatniejszy od cebuli, ma zdecydowanie bardziej szlachetny smak. Muszę przyznać, że te śledzie były dla mnie dużym zaskoczeniem. Nie spodziewałam się tak smacznego efektu. Na kolacji wigilijnej zrobiły furorę. Bardzo polecam! Na podstawie książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari(...)pieprzem, 4 łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Por przeciąć wzdłuż, umyć osuszyć. Pociąć w bardzo cieniutkie półplasterki. Dołożyć do oliwy z przyprawami, wymieszać, odstawić na godzinę. Śledzie i pory układać w słoiku warstwami, zaczynając od porów. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garyrozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat i śliwki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3. Zimny sos łączymy ze śledziami, mieszamy i przekładamy do słoików. Przetrzymujemy w chłodnym miejscu od 2 do 3 tygodni
Apetyczna babeczkanieoczekiwanie stała się hitem dnia a nawet tygodnia poprzedzającego Święta. Z powodzeniem można podać ją nawet na wigilijny czy świąteczny stół. Fasolę miałam ugotowaną do barszczu a śledzie czekały na wsadzenie do słoików. Kalerosse przyjechała do mnie od producenta kilka dni wcześniej z informacją, że już można szukać jej w polskich sklepach. Kalerosse ™ to nowe na polskim rynku warzywo , pisałam
Smaczna Pyzałyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoju, na minimum 24 godziny. Smacznych Świat życzy Klaudia
Mango Papajapaski i wkładamy do miski , dodajemy cebulkę z pietruszką , pieprz ziołowy , szklankę oliwy .oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , i następnie wszystko delikatnie mieszamy , tak aby nie porozrywać śledzi , po wymieszaniu przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki na całą
Mój Smakoleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce
Tradycyjna KuchniaCebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyodstawić na 2 minuty. Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki. Następnie osuszyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki
Przepisy i porady kulinarnePomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Sałatka
Wiem co jemSkładniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut
Pobite gary Barbaryzaproponowanych przypraw. Sos do śledzi robi się bardzo łatwo i szybko dziś przygotowane śledzie będą mogły być podane następnego dnia. Doba wystarczy, aby śledzie dobrze przeszły smakami. Śledzik z pewnością zagości w naszym sylwestrowym menu. Smacznego i miłej zabawy! Print Śledzie w pomidorach .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami(...)łyżki świeżego imbiru pokrojonego w drobniutką kosteczkę lub użyć suszonego imbiru albo pominąć go Instructions Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku , długość moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie, może to trwać 30 minut lub nawet kilka godzin. Próbujcie co jakiś czas śledzie czy są już dobre, powinny pozostać lekko słone. Cebulę pokroić w cienkie piórka, które następnie
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na te śledzie dodaje już chyba na bloga trzeci tydzień i jakoś ciągle mi schodzi ;-), ale dzisiaj zebrałam się i nadrabiam blogowe zaległości. Przepis jest szybki, prosty i baaardzo pyszny. PRZEPIS N ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI - 6 filetów śledzi atlantyckich - 6 łyżek marynowanych małych cebulek - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - łyżeczka oregano - łyżeczka bazylii Pomidory kroimy na małe
SMYKWKUCHNIczasie wodę zmieniamy 1-2 razy. Następnie filety osuszamy i kroimy w mniejsza paseczki. Większe kawałki pomidorów kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka. W słoiku lub innym pojemniku układamy warstwowo śledzie, cebulę i pomidory. Oba oleje mieszamy razem, dodajemy zioła i pieprz. Zalewamy śledzie, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Takie śledzie
Czerwona PorzeczkaTakie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg śledzi a’la matias 2-3 cebule 7 łyżek oleju 5 łyżek octu spirytusowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików
Danka PichciDzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko proponuje abyście za ro zrobili śledzia który jest ostrzejszy w smaku ponieważ użyłam arabskiej przyprawy harrisa. Do marynaty użyłam natomiast Oleju rydzowego Semco . Producent na swojej stronie pisze: "Tłoczony na zimno „Wielkopolski Olej(...)tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy. Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie możemy zajadać się śledziem. Pozwólcie również, że złożę Wam wszystkim życzenia. Wesołych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego
Kuchnia w oparach