śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:26/58)

Paprykarz ze śledzia 220

zajadałam z paprykarzem kanapki. Mój paprykarz to wariacja na temat paprykarza szczecińskiego. Sporo osób przygotowuje paprykarz na bazie wędzonej makreli. Ja postanowiłam wykorzystać mojego świątecznego śledzia w pikantnej salsie. Zostało go trochę w słoiku (zawartość 1/2 litra miarki i w tej postaci już nam się przejadł), śledzia zmiksowałam wraz wszystkim dodatkami (cebulą, sosem salsa i przyprawami) i wyszedł pyszny paprykarz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z burakami i z chrzanem 173

Przygotowanie: Śledzie moczymy w czystej wodzie 1 dobę, najlepiej zmieniając ją min 3 razy. Buraki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoiku przekładając z burakami, cebulą i chrzanem. Następnie dodajemy liście laurowe, cukier i zalewamy octem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 1 dobę jak tylko ona minie wsuwamy

Łycha smaków
Śledzie po kaszubsku 185

Śledzik przygotowany wg tego przepisu jest lekko słodkawy, a to za sprawą żurawiny i suszonych śliwek. W naszym domu była to nowość ale wszystkim bardzo posmakował.  Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie, o ile wcześniej nie zostaną spałaszowane ;) 6 płatów śledziowych w oleju 2 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl keczupu(...)żurawinę, koncentrat, majeranek i keczup. Smażyć chwilę, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku solą i pieprzem. Można dolać trochę zalewy z moczenia śledzi. Ja dodałam ok 1/2 szklanki. Ostudzić i wymieszać ze śledziami. Śledzie włożyć do szczelnego pojemnika lub słoika i odstawić w chłodne miejsce na kolejne

Smakołyki Asi
ŚLEDZIE W ZIOŁACH + FILMIK 109

Śledzie w ziołach są aromatyczne, inne niż wszystkie. Doprawiane do smaku, aromatyczne i z charakterem. Można do nich dodać świeżą cebulę i czosnek ale nie będą się przechowywały tak długo ja z suszonymi ziołami. Śledziki zachowują świeżość przez kilka tygodni o ile będą zakryte całe olejem. Przepis jest dobry, polecam.  SKŁADNIKI :  Zioła tylko suszone - 1 łyżka natki pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE :  Śledzie należy wymoczyć około 2-3 godzin, osuszyć i pokroić na kawałki.  Wszystkie zioła wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny, olej i mieszamy.  Do sosu ziołowego dodajemy śledzie i mieszamy. Nakładamy do słoików i przechowujemy w lodówce do momentu aż zjemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 418

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża(...)skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 418

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża(...)skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z porami 183

Wyjątkowo smaczne śledzie. Bardzo proste do zrobienia. Tradycyjnie już, użyłam dobrej jakości śledzi korzennych. Takie lubię. Oczywiście można użyć matiasów. Por jest delikatniejszy od cebuli, ma zdecydowanie bardziej szlachetny smak. Muszę przyznać, że te śledzie były dla mnie dużym zaskoczeniem. Nie spodziewałam się tak smacznego efektu. Na kolacji wigilijnej zrobiły furorę. Bardzo polecam! Na podstawie książki "Śledzie"  Małgorzaty Caprari(...)pieprzem, 4 łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Por przeciąć wzdłuż, umyć osuszyć. Pociąć w bardzo cieniutkie półplasterki. Dołożyć do oliwy z przyprawami, wymieszać, odstawić na godzinę. Śledzie i pory układać w słoiku warstwami, zaczynając od porów. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 196

rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat i śliwki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3. Zimny sos łączymy ze śledziami, mieszamy i przekładamy do słoików. Przetrzymujemy w chłodnym miejscu od 2 do 3 tygodni

Apetyczna babeczka
Sałatka z kalerosse™ ze śledziem i fasolą 158

nieoczekiwanie stała się hitem dnia a nawet tygodnia poprzedzającego Święta. Z powodzeniem można podać ją nawet na wigilijny czy świąteczny stół. Fasolę miałam ugotowaną do barszczu a śledzie czekały na wsadzenie do słoików. Kalerosse przyjechała do mnie od producenta kilka dni wcześniej z informacją, że już można szukać jej w polskich sklepach. Kalerosse ™ to nowe na polskim rynku warzywo , pisałam

Smaczna Pyza
Śledzie w marynacie cytrusowej 178

łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoju, na minimum 24 godziny. Smacznych Świat życzy Klaudia

Mango Papaja
Śledzik ze smażoną cebulką i pietruszką 136

paski i wkładamy do miski , dodajemy cebulkę z pietruszką , pieprz ziołowy , szklankę oliwy .oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , i następnie wszystko delikatnie mieszamy , tak aby nie porozrywać śledzi , po wymieszaniu przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki na całą

Mój Smak
Śledzie w sosie pomidorowym 155

oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami 180

Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Filety śledziowe ze śliwkami. 172

odstawić na 2 minuty. Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki. Następnie osuszyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 336

Pomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych,  śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i  puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia.  Dorzuciłam do tego  kiszone ogórki ze spiżarni  i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Sałatka

Wiem co jem