śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:35/58)

Śledzie w morelach 159

Czas zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też  o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju(...)zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie.  Kawałki śledzi mieszamy z pokrojonymi morelami, zalewamy zalewą, odstawiamy zamknięte w słoiku na około 24 godziny

Bon appetit mon amie
Śledzie po kaszubsku 1140

laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.   Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledź w oleju 173

godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem. Kiedy śledzie stracą już słony posmak kroimy je na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy śledzie, przyprawy, olej oraz cebulę(odciśniętą z wody). Przekładamy do słoika/pojemnika i pozostawiamy przynajmniej na dobę aby smaki się połączyły

Smaki Natalii
Koreczki śledziowe 257

rozgotować. Śledzia kroimy w paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia a na koniec ogórek. Tak przygotowane koreczki umieszczany w słoiku albo misce i zalewamy wystudzoną zalewą .Odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny by przeszły smaki

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie marynowane 157

misce z wodą z dodatkiem mleka przez 5-6 godzin,aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie będą delikatniejsze. Po tym czasie opłukujemy śledzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do marynaty (najlepiej w dużym słoiku) na co najmniej 2 dni. Marynata/ ocet : Podgrzewamy na małym ogniu wodę , do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną

Bon appetit mon amie
Sos tatarski 198

wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany z pewnością będzie dużo zdrowszy! Zresztą zrobienie sosu tatarskiego

Eat me! Fit me!
ŚLEDZIE FASZEROWANE KAPUSTĄ KISZONĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 211

Kolejny przepis dla wielbicieli śledzi to śledzie faszerowane kapustą kiszoną. Mało spotykane, ale bardzo trafione połączenie smaków zaskoczyło już niejedną osobę. Jest to także prawdziwa bomba pod kątem zdrowia ponieważ śledzie są doskonałym źródłem witaminy D, E a także z grupy B, żelaza, jodu, cynku. Obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe. Natomiast kapusta kiszona to naturalny probiotyk oraz źródło witaminy(...)wyłożenia na dnie i na wierzchu w słoiku a resztę podzielić na odpowiednia ilość płatów śledziowych. Na końcówce każdego płata ułożyć farsz i zwijać w roladkę a następnie spiąć wykałaczką by się nie rozwinęła. Na dnie dużego słoika lub naczynia wyłożyć część pozostawionej kapusty. Następnie ułożyć na niej faszerowane śledzie i przykryć resztą kapusty tak żeby pokryła całość. Śledzie muszą

Ola la LCHF
Śledzie w śmietanie ( wersja I ) 376

paski o szerokości około 0,5-1 cm, dodajemy do całości dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawić, przekładamy całość do słoika lub innego szklanego naczynia zakręcamy i odstawiamy do lodówki, warto poczekać 2 dni, aż całość się przegryzie. Smacznego! Śledzie namaczamy w mleku, tak aby całe zostały pokryte. Odstawiamy do lodówki na 4-6h. Cebulkę siekamy drobno, osypujemy solą

Sprawdzone przepisy kulinarne
Śledzie po cygańsku 2533

torcie zmieniam smaki o 180 stopni na słone śledzie :) Nie jesteśmy specjalnymi fanami śledzi; może dlatego, że rzadko kiedy je przyrządzamy. Jednak kiedy natrafiłam na ten przepis na śledzie po cygańsku w magazynie Moje Gotowanie 12/2016 koniecznie chciałam je zrobić. Marynowane i słodkie dodatki fajnie kontrastują ale i dopełniają smak śledzi. Jeśli za nimi przepadacie, koniecznie przygotujcie sobie porcję takiego(...)śledzika :) Składniki: 4 duże filety śledziowe solone średni słoik ogórków konserwowych mały słoik marynowanych pieczarek  1 czerwona cebula 1/4 szklanki oleju 1 szklanka pikantnego keczupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier mleko  Śledzie zalać mlekiem na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oprószyć ją solą i odstawić na 20 minut aby zmiękła

My simple kitchen
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 232

matias pół słoiczka musztardy sarepskiej 150 ml oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo  (można modyfikować w zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki  ogórki kroimy w drobną

CynamonemPoOczach
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 229

matias pół słoiczka musztardy sarepskiej 150 ml oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo  (można modyfikować w zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki  ogórki kroimy w drobną

CynamonemPoOczach
Sałatka śledziowa z selerem konserwowym 310

Składniki: 2 czerwone cebule,  kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju

W kuchni u Moniki
Śledzie z papryką i ogórkami kiszonymi 236

koperku 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w krążki. Koperek drobno

Qchnia po prostu
Śledzie po kaszubsku 346

pojawia się na moim stole wigilijnym. Jest świetna, ponieważ można ją przygotować na tydzień do 10 dni przed Świętami i trzymać w słoiku, w lodówce. Przepis na tę sałatkę śledziową ze śliwką kalifornijską polecam wszystkim miłośnikom śledzia w sosie słodko kwaśnym

AniaGotuje.pl
Wiosenna śledziowa 217

Składniki: 1 opakowanie matiasów 200 g Seko 1/2 pęczka dymki 1 słoik krojonych pieczarek w zalewie 3 ogórki kiszone 30 dkg młodych ziemniaków ugotowanych majonez pieprz Przygotowanie: Śledzie namoczyć w … Czytaj dalej Wiosenna śledziowa

czarrna od kuchni
Sałatka śledziowa 188

dostała przepis od koleżanki i postanowiłyśmy je zrobić już następnego dnia :) Nawet nie wiedziałam, że mogą tak smakować :) Składniki:4 duże płaty śledzi 1 duża cebula15 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich2 - 3 łyżki rodzynek1/2 szkl. posiekanych owocówSos : 1/2 słoika koncentratu pomidorowego3/4 szkl. oleju3 - 4 listki laurowe4 - 5 ziaren ziela angielskiego4 - 5 ziaren pieprzu czarnegoPrzygotowanie :Płaty śledziowe pokroić w nieduże kawałki

charlotte gotuje