Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest(...)liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty. Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć do miski lub słoika i przechowywać w lodówce około 24 godzin, aby wszystko się przegryzło
Zrób to smacznieprzepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;) Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak tych śledzi z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie przy wigilijnym stole. I chociaż punktów w przepisie może wydawać się sporo, to w rzeczywistości całość jest niezwykle prosta :) Ogromnie polecam, bo to będą jedne z najlepszych śledzi, jakie zrobicie na Święta. (Potwierdzone trzema podniebieniami! :) ) Śledzie z suszonymi grzybami, żurawiną(...)Zdejmij pokrywkę, dodaj masło i miód - wymieszaj całość dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 3min. 8. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. 9. Śledzie pokrój na kawałki ulubionej wielkości i układaj w słoiku warstwami na przemian z miodowymi grzybami - schłodź w lodówce (najlepiej całą noc), żeby smaki się przegryzły. Smacznego! Dried wild mushrooms, cranberries and honey herrings Ingredients: 1 onion
Kuchnia w Słońcu Skąpanazalania śledzi Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,po tym czasie wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą dodajemy do niej ocet ok 4 łyżki i 2 łyżki oleju,mieszamy i moczymy w niej śledzie jeszcze ok 2 godz.(dzięki temu śledzie nabiorą bardzo fajnego smaku a ocet będzie bardzo mało wyczuwalny) po tym czasie wyjmujemy śledzie i kroimy(...)kawałeczki "na raz",układamy w słoiku na przemian przekładając cebulką pokrojoną w półplasterki ,na koniec zalewamy olejem tak żeby były przekryte,zakręcamy słoik i odstawiamy na min 2 godzinki do lodówki,a najlepiej na całą noc- u mnie naprawdę znikają bardzo szybko. Smacznego
Swojskie jedzonkośledzi solonych 1 szklanka octu jabłkowego 6% 2-3 szklanki wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1-2 cebule 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno 2-3 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 8 kulek czarnego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie Wykonanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy. Czas moczenia zależy od śledzi jakie kupisz(...)skosztować marynatę, zawsze można dolać więcej. Marynata powinna być trochę "przerysowana" w smaku, by śledzie były smaczne śledzie wyjąć z moczenia, odsączyć na papierowym ręczniku. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki w słoju układać naprzemiennie śledzie z cebulą. Zalać marynatą, na koniec wlać olej. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 dni, by się "przegryzły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą
Pyry na Gazcukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku.Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennekoncentrat pomidorowy, ocet i cukier.Mieszamy. Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy.Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterkilub słoika.Gotowe.Smacznego życzymy na jutro
Maminek kulinarnyłyżki octu 10 % Jamar4 łyżki śmietany 18 %Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Śledzik zmięknie i będzie ładnie odchodził od ości a woda nabierze
Monia miesza i gotujekoszulkach ( w mundurku) :)Polecam wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień.SKŁADNIKI:450 g śledzi po góralsku (z cebulką)4-5 jajek1 ogórek korniszony1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana)6 łyżek śmietany 18%NIE trzeba przyprawiać!WYKONANIE:Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę, do wrzącej wody włożyć jajka
Serce zamknięte w formie pysznościinne "przyjemności". Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty. Składniki: 5 filetów śledziowych 8 marynowanych pieczarek 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba(...)grubsze kawałki. Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Do słoika wlewamy jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny, dodajemy cukier, sól i pieprz, słoik zamykamy i mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki sosu tatarskiego mieszamy ze sobą. Śledzie zalewamy sosem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovywymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa
Tradycyjna Kuchniapracy, bo po takim śniadaniu czuję się rewelacyjnie :-) Tym razem ryba w otoczeniu wielu dodatków z pikantnym akcentem. SKŁADNIKI 8-10 śledzi matiasów 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoika papryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: pieprz, chilli, sól 1 łyżka
Passions hobbies lifeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję
Uwaga Babcia GotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Smaczna odmiana śledziowej przekąski imprezowej. Porcja na słoik o pojemności 520 ml. Składniki: 5 płatów śledziowych (solone matiasy)* 300 ml … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie w musztardowej zalewie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę(...)przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch można posypać pieprzem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajazawsze znajdziemy chwilę czasu, bo to sprawa dużej wagi! Gosia tym razem odwiedziła nas ze śledziem! Nie byle jakim śledziem, tylko prawdziwym holenderskiem matiasem! Matiasy są wyłącznie ze śledzi oceanicznych, a ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing czyli śledź dziewiczy. Jest to młody śledź przed pierwszym tarłem, poławiane są przez bardzo krótki okres czasu - tylko od maja do czerwca(...)koniecznie, jest absolutnie wyjątkowy! Pamiętajcie, aby przy wyborze śledzia czy innych ryb zwracać uwagę na niebieski znaczek MSC - dający nam pewność, że ryb i śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu
Plate of JoyCzas zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi, zatem jeśli lubicie różne śledziowe wariacje koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pomyślcie też o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju(...)zostawiamy w niej śledzie na kilka godzin (3-4 godziny). Po tym czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie. Kawałki śledzi mieszamy z pokrojonymi morelami, zalewamy zalewą, odstawiamy zamknięte w słoiku na około 24 godziny
Bon appetit mon amielaurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem. Kiedy śledzie stracą już słony posmak kroimy je na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy śledzie, przyprawy, olej oraz cebulę(odciśniętą z wody). Przekładamy do słoika/pojemnika i pozostawiamy przynajmniej na dobę aby smaki się połączyły
Smaki Nataliirozgotować. Śledzia kroimy w paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia a na koniec ogórek. Tak przygotowane koreczki umieszczany w słoiku albo misce i zalewamy wystudzoną zalewą .Odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny by przeszły smaki
magiczna kuchnia Kasimisce z wodą z dodatkiem mleka przez 5-6 godzin,aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie będą delikatniejsze. Po tym czasie opłukujemy śledzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do marynaty (najlepiej w dużym słoiku) na co najmniej 2 dni. Marynata/ ocet : Podgrzewamy na małym ogniu wodę , do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną
Bon appetit mon amie