Składniki: • 500 g filetów śledziowych solonych • 5 cebul • marynata • 2 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 4 liście laurowe • 8 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Ułożyć je w słoiku poprzekładane pokrojoną w paski cebulą. • Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać na minimum
To co kochamresztę składników. Wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.Przełożyć do słoików lub zamykanego pojemnika.Przechować w lodówce
Moje domowe kucharzeniewszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego
Swojskie jedzonkocytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego
Oryginalny smakukładam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję do filetów razem z majerankiem i pieprzem. Zakręcam słoik i wstrząsam energicznie by się wymieszały z przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenkaszubsku , dziś przyszedł czas na śledzie po cygańsku. Ulubione śledzie Mojego M. Nic dziwnego ;) są niesamowite! Polecam!!! Składniki na Śledzie po cygańsku: 1 kg solonych płatów śledziowych, matiasów 4 nieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów 300 ml słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego
Rozpustne gotowanieŚledzie to nieodzowny element każdego świątecznego stołu a w wersji z suszonymi pomidorami są proste w przygotowaniu i niebywale aromatyczne. Składniki : 1 kg słonych śledzi 3-4 cebule 150 gr suszonych pomidorów w oleju 4 szklanki wody 1 (niecała) szklanka octu 4 łyżki cukru ziele angielskie pieprz w ziarnach liście laurowe przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" olej(...)studzimy. Do wystudzonej zalewy wkładamy pokrojone w paski śledzie i pokrojoną w piórka cebulę. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin, 15 godzin to optymalny czas. Po tym czasie śledzie wraz z dodatkami odcedzamy z zalewy a suszone pomidory kroimy w ok 0,5 cm paseczki. Układamy najlepiej w słoiku, na każde 2-3 łyżki dajemy kilka kawałków suszonych
Mechanik w kuchnidesce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, oraz ogórka, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze śledzie są gotowe
Miód i pieprzporcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych 250 g buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli
Smakowite Daniaczosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni przekonałam się niejeden raz. Najwięcej walorów smakowych zawiera świeży czosnek, więc jeśli macie do niego dostęp polecam – śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim. Liście wydzielają silny aromat młodej cebulki z czosnkową nutą. Dlatego są znakomitym dodatkiem do różnych potraw, skutecznie zastępując tradycyjny czosnek i – w przeciwieństwie do niego – nie pozostawiając nieświeżego oddechu(...)kroimy ukośnie na kawałki i przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem cytrynowym – mieszamy. Dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi, skrapiamy olejem – mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoika, dopełniamy olejem (mają być przykryte), zamykamy i odstawiamy na dobę do lodówki. Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim, to p otrawa bardzo zdrowa, prosta i przez to niezwykła. Delikatnie wyczuwalny aromat czosnku niedźwiedziego wzbogacony aromatem pieprzu
mojewypiekiinietylkositko i sparzamy wrzątkiem (cebula jest wtedy lżej strawna, ale nie traci swoich wartości), po czym hartujemy zimną wodą i odsączamy. W słoiku (lub innym naczyniu/pojemniku) układamy na przemian – listek laurowy, ziele angielskie, cebulę, majeranek, pieprz różowy, śledzie – aż do wyczerpania składników. Wierzch stanowi cebula, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie ziarna pieprzu różowego oraz gałązka świezego kopru. Całość zalewamy olejem
mojewypiekiinietylkoŚledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące lasem, choć uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym(...)szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przysmak gajowego pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyocet i 1/2 szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na paski, wymieszać je z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Przysmak gajowego najlepiej smakuje na drugi ,trzeci dzień
KUCHNIA POLSKAoleju rzepakowego, pęczek szczypiorku Wodę wymieszać z solą. Śledzie obrać ze skóry. Włożyć do słonej marynaty na 4 - 5 godzin. Wodę, cukier, ocet i pieprz z drugiej marynaty zagotować, odstawić do ostudzenia. Wymieszać z olejem. Śledzie wyjąć z pierwszej marynaty, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do słoika, zalać drugą marynatą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej
królestwo garówDodać przecier pomidorowy i listki laurowe. Chwilę wszystko razem dusić, do smaku doprawić solą, cukrem i majerankiem. Sos pomidorowy z pieczarkami wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na ok 1-2 doby aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotuje