oznacza, że czas pomyśleć o śledziku! Dlatego już dziś zapraszam Was na pyszne śledzie w majeranku, które są bardzo proste i szybkie do przygotowania, wymagają tylko 48 godzin na przegryzienie się wszystkich smaków. A wkrótce na blogu pojawi się całe zestawianie śledziowych smakołyków. Bądźcie czujni 😍. Śledzie w majeranku Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 4 filety śledziowe(...)tego jak bardzo słone śledzie kupicie. Ja moje moczyłam przez 5 godzin, ale czasami wystarczą dwie godziny. Najlepiej jest je próbować podczas moczenia. Filety płuczemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je w dzwonka o szerokości około 3-4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rybę układamy w słoiku naprzemiennie z czosnkiem i majerankiem. Wszystko zalewamy
Kulinarne przygody Gatitytajemnicy, że robię ten ser także w innych odsłonach. Dzisiaj wersja paprykowa, równie smaczna jak nie lepsza od poprzedniej. Dla mojego najstarszego syna i dla siebie, zawsze robię jeden słoik z Caroliną Rapper, ale tylko my w domu lubimy ziać ogniem jak smoki , reszta woli słodką paprykę Ty pokombinuj, tak jak lubisz, słodko lub ostro, a może nawet ekstremalnie składniki(...)oliwek lub olej rzepakowy ( w zależności od gustu, robiłam w obu i były równie pyszne) dodatkowo: gaza gumkę recepturkę durszlak lub małą formę serowarską (można zrobić z wiaderka po śledziach, nakłuwając je dookoła rozgrzanym, żeby wykonać otwory odprowadzające serwatkę drutem ) Jogurt zmieszaj z solą. Na formie lub durszlaku ułóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Uciśnij, zwiń
Ogrodnik w podróżyziarna pieprzu (lub pieprz mielony) Śledzie płuczę i zamaczam, zostawiam na 3-4 godziny, zmieniającprzynajmniej raz wodę. Odcedzam i osuszam. Kroję w małe kawałki.Cebulę obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości.Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos:miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia.W słoiku układam warstwami cebulę i ryby
W kuchni Karmel-itkidomu – metoda w słoiku Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki i prażonym słonecznikiem Omlet z kiełkami słonecznika Koktajl ze szpinakiem Herbata z pokrzywy – właściwości i przepis Surówki wiosenne – 10 najlepszych przepisów Naleśniki szpinakowe Kotlety jajeczne z ciecierzycą Gołąbki warzywne – dieta dr Dąbrowskiej Biała kiełbasa pieczona Dietetyczna pierś kurczaka marynowana w maślance Śledzie z pesto Ryba w sosie koperkowym
Dorota Smakujełyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie po 1 godzinie zmieniając wodę matiasy wylać na sito i dobrze je odsączyć z wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać przełożyć np do słoika i do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięwymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Pomidorki suszone pokroić w większe kawałki. 5. Pieczarki marynowane przekroić na pół, większe na cztery części. 6. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać z listkami natki pietruszki. Rozłożyć do dwóch słoików. 7. Zalać olejem
W kuchni u Monikiczystego słoika, zakręcam i stawiam do góry dnem. Gdy się ostudzi wstawiam do lodówki. Zużywam w ciągu tygodnia. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie
Lamarida.plregularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie własnego zakwasu wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo
Milion Smakówśledzie dobrze się namoczył i nie są mocno słone , kroimy na kawałki 3, 4 cm i przekładamy do naszej wcześniej pokrojonej cebulki , białej jak zarówno czerwonej, następnie dodaję nasze pieczarki marynowane oraz przesmażone łącznie z masełkiem , zalewam wszystko oliwa dodaję pieprz ziołowy , paprykę czerwoną , wszystko bardzo dokładnie mieszam aby składniki się połączyły , następnie przekładam do słoika czy pojemnika
Mój Smakświątecznym stole, czyli śledź. U nas na Boże Narodzenie śledź występuje w różnych postaciach i smakach, bo bardzo go lubimy. Tym razem jest to śledź z żurawiną. Lekko słonawa ryba przykryta kołderką z cebuli i żurawiny uduszonych w soku pomarańczy będzie idealnym daniem na wigilijny stół. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą(...)buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej
Kulinarne przygody Gatityśledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki wraz z sokiem, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Filety kroimy w dzwonka, wkładamy do miski lub do słoika, dodajemy
Kulinarne przygody Gatityognia i lekko przestudź gruszki, ale nadal powinny pozostać ciepłe (gorące gruszki spowodowałyby zwiędnięcie szpinaku). W tym czasie umyj i osusz szpinak i przełóż go do miski. W słoiku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej szpinak 1/2 jego ilości. Wymieszaj szpinak z sosem. Gorgonzolę pokrój w kostkę lub podziel na kawałki palcami i rozłóż na szpinaku(...)wierzchu ułóż karmelizowane gruszki. Orzechy włoskie posiekaj na duże kawałki i posyp nimi sałatkę. Polej pozostałym sosem i podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw go góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i Oliwawytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe likiery. Serdecznie zapraszam 😊. Wszystkim moim Czytelnikom życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka(...)Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki
Kulinarne przygody Gatityokoło 5 minut. Po tym czasie przekładamy sałatkę do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (np. gotujące przez około 15 minut w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików). Po wyciągnięciu z garnka przewracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem przenosimy słoiki do spiżarni lub piwnicy i czekamy na zimę Sałatkę idealnie nadaje się jako(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Sałatka z cukinii – przetwory na zimę pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plŚledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić
Codzienna kuchnia niecodzienna