śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:52/58)

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto) 163

Boczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej , a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta , boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto boczniaki po kaszubsku rewelacyjnie nadadzą się jako przystawka oraz na imprezy Przepis(...)koncentrat pomidorowy . Całość dobrze mieszamy i podgrzewamy do zagotowania . Jeśli zbyt dużo wody odparuje z sosu to dolewamy jej. Gotowe boczniaki próbujemy i ewentualnie doprawiamy, a następnie przekładamy do słoika lub pudełka i odstawiamy na co najmniej 24 godziny do zamarynowania (gdy ostygną przekładamy je do lodówki ). Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 524 kcal 262 kcal

WegePrzepis
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 174

papierem do pieczenia i zakręć nakrętką. Ustaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-4 tygodnie. Może to być szafka kuchenna, spiżarnia, albo piwnica. Co kilka dni potrząśnij słoikiem, aby wszystko wymieszać. Po 2 tygodniach możesz sprawdzić smak octu i zdecydować, czy chcesz go dalej aromatyzować.  Gdy uznasz, że ocet jest gotowy, przelej go przez podwójnie zwiniętą gazę(...)ocet przez gazę lub filtr do kawy. Przelej do butelki. Przechowuj w temperaturze pokojowej i zużyj w ciągu 2 miesięcy. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka jarzynowa 176

Wielkanoc: – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy(...)zielony groszek, a następnie majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli sosu jest za mało dodaj jeszcze nieco majonezu. Sałatkę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiku. SMACZNEGO!   Artykuł Sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 184

Karnawał w pełni, czyli idealny czas na imprezę. Ostatnio podzieliłam się z Wami moim sekretnym przepisem na śledzie, które są wyborne i bez których nie wyobrażam sobie żadnej imprezy. Tak samo jest z galaretką, lecz w tym przypadku mam trzy różne przepisy i z każdego danie wychodzi przepyszne. W grudniu prezentowałam przepis na wyborną galaretkę z nóżek, teraz przedstawiam przepis(...)sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem

Rozpustne gotowanie
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 231

Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ(...)Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii

Ciastka - domowe słodkości
Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem 167

Wczoraj był śledź, dziś jest beza i deser 😎, istne szaleństwo! Ale przecież to już końcówka Karnawału, więc możemy szaleć bez grzechu i do woli. Od środy zaczniemy się dobrze prowadzić, obiecuję 😉. A póki co nie liczmy kalorii i na Ostatki przygotujmy sobie taki pyszny deser: oto eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem. Zamiast tradycyjnie użyć bitej śmietany(...)następnie suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną myjemy i obieramy pomarańcze. Kroimy je w plasterki, apotem na mniejsze kawałki. Bezy kruszymy. Do wysokich słoików lub do szklanek wkładamy po kolei jogurt, bezy, pomarańcze i ziarenka granata, aż do wypełnienia całego naczynia. Od razu podajemy, żeby beza nie namiękła

Kulinarne przygody Gatity
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 134

Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo wymieszać z innymi przyprawami. Strąki powinny być przechowywane w całości, do całkowitego(...)smaku jest lekko gorzki i mocno aromatyczny. Całe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło

Ciastka - domowe słodkości
Ryba po meksykańsku 139

Czas Przygotowania : 30 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 1 h 10 min Liczba porcji : 10   Dziś przepis na przepyszną rybę po Meksykańsku. Tutaj

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasteczka chałwowo-pomarańczowe 81

razem mam coś dla wszystkich łasuchów. Obłędnie pyszne, kruche ciasteczka chałwowo-pomarańczowe. Są naprawdę genialne! Jeśli macie akurat słoik pasty sezamowej tahini, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne. Ja osłodziłam je stewią , bo to właśnie jej używam w kuchni do wypieków. Serdecznie polecam Wam te ciasteczka. Zarówno jako małe co nieco do kawy, jak i słodycze(...)upiekłam także podobne, z tahini, bananem i mleczkiem kokosowym . Możecie je również wypróbować Spróbuj także: domowe pieguski, amarantuski sezamowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie    Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności  Artykuł Ciasteczka chałwowo-pomarańczowe pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Marynowane ryby aromatyzowane 170

Bardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki. Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc  ryby ( filety z łososia i dorsza) w  aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone(...)ryby wyjmujemy, płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku.   Marynata: 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 szklanki wody 1 szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 196

soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej Przygotowanie: W małej miseczce lub słoiku połącz składniki dressingu. W misce delikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie, piórka cebuli i zioła.  Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części(...)przemieszaj.  Uwagi: Jeżeli podajecie sałatkę z mięsem, koniecznie polejcie go cytrusowym dressingiem, który jest pyszny! Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z malinami 167

malinami. To jeden z moich ulubionych przepisów na letni wypiek. Prosty w przygotowaniu i taki pyszny. Moja rodzina go uwielbia. Co zresztą widać nawet na zdjęciach. Córeczka zawsze śledzi każdą taką sesję fotograficzną po to by po chwili zniknąć w swoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta A chwilę później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś(...)mnie forma z kominkiem (26 cm 10”), ale może być np. standardowa tortownica 26 cm. Na ciasto wykładamy łyżką nasze owoce. Uwaga! Jeśli używamy maliny z puszki lub słoika, należy je odsączyć na sitku. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Czas pieczenia

Słodkie okruszki
Tarta z kapustą i grzybami 189

uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledziaśledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 70 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki(...)minut. Wyjmij tartę i zdejmij groch/fasolę. Pamiętaj, że fasoli możesz używać kilka razy jako obciążenia, dlatego warto zachować ją przekładając np do słoika. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij tartę i połóż na podpieczonym spodzie przygotowaną kapustę, a następnie resztę ciasta na przykład w postaci gwiazdek lub innych ozdobników. Wstaw ponownie do piekarnika

nietylkopasta.pl
Ryba po japońsku 1486

pewnością nie wszyscy uwielbiają śledzie, dlatego dzisiaj proponuję filety rybne, tzw. ryba po japońsku. Nie wiem kto wymyślił tę nazwę, ale ryba jest wyśmienita. Zapiekane filety w cieście naleśnikowym w sosie słodko-kwaśnym z chrupiącymi warzywami są bardzo dobre. Gorąco polecam nie tylko na Wigilię, ale też na inne okazje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg filetów z ryby(...)chwilę poddusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pozostałe składniki sosu wymieszać razem i wlać na patelnię z warzywami. Chwilę zagotować. Pozostawić sos do ostudzenia. 4. W szklanym naczyniu lub słoiku układać warstwami usmażone filety i sos. Na wierzchu powinna być warstwa sosu. Rybę przykryć i odłożyć do lodówki na dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. 155

skróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi o święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest(...)Zakwas jest gotowy po 14 dniach. Dla mnie idealny smak osiąga po 21, wtedy odcedzam warzywa i przyprawy a płyn przelewam do słoików lub butelek. Następnie przechowuje go w lodówce. Podrzucam Wam jeszcze przepis na  BARSZCZ CZERWONY ! SMACZNEGO!   Zakwas na Barszcz Czerwony WIDEO Artykuł Domowy zakwas z buraków. Przepis krok

kuron.com.pl