śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:49/58)

Przystawka ze śledzia 102

Szybkie do przygotowania i pyszne. Najlepiej kupić śledzika w zalewie. Chlebek upiec w tosterze lub na patelni z odrobiną oleju. Musi być dosyć mocno zarumieniony. Pokroić

Kuchnia Pokoleń
Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty 87

oliwek lub olej rzepakowy ( w zależności od gustu, robiłam w obu i były równie pyszne) dodatkowo: gaza gumkę recepturkę durszlak lub małą formę serowarską (można zrobić z wiaderka po śledziach, nakłuwając je dookoła rozgrzanym, żeby wykonać otwory odprowadzające serwatkę drutem ) Jogurt zmieszaj z solą, ziołami dalmatyńskimi. Na formie lub durszlaku ułóż podwójnie złożoną gazę i wylej na nią jogurt. Uciśnij(...)równomiernie odciekał. Po upływie tego czasu, podziel ser na małe porcje, rękoma natartymi olejem lub oliwą uformuj kulki i obtocz dociskając dłońmi w suszonym czosnku niedźwiedzim. Ułóż w słoiku i zalej oliwą lub olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę można później wykorzystać do przyprawiania sałatek lub smażenia, ma wspaniały aromat czosnku, więc jej nie wylewaj Słoiki zamknij i odstaw do lodówki

Ogrodnik w podróży
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 90

całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą ilością pieniędzy na rynku, zapanował głód. W sklepach brakowało m.in. mięsa, wędlin(...)Pojawiła się też lodówka. Wcześniej produkty przechowywano na balkonie, często w specjalnej skrzyneczce, a z większości mięsa tworzono wędliny. Popularne były tzw. ,,weki”, czyli tworzone w domu konserwy w słoikach. Często wyposażano w nie uczniów i studentów, którzy spożywali je na zimno lub na ciepło. Rarytasem była słonina wędzona i smalec. W połowie lat 60 XX w. pokątna sprzedaż mięsa

ProstePesto.pl
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 158

paprykę pokrój w dużą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie oddziel od siebie poszczególne segmenty. Warzywa i ser umieść w misce. W małej miseczce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Polej nią warzywa i ser, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 6 patyczków do szaszłyków namocz w wodzie. Wyjmij patyczki do szaszłyków z wody i ponabijaj(...)ogrodowym, aż ser i warzywa lekko się przyrumienią (ok. 10 minut). Szaszłyki możesz też przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Okoń smażony w zalewie octowej ! Wyszły idealne! 374

okoni (lub śledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar(...)łyżka płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki  i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację. SMACZNEGO< CMOK

Pasje Jolki
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 142

zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie dobrze posiekane. Następnie dodaj oliwę i jeszcze raz zmiksuj. Sos możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) do 3 dni i wykorzystywać do różnych potraw. Posmaruj warzywa oliwą z obu stron i oprósz solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinaj. Ułóż warzywa i kiełbaski na ruszcie grilla tradycyjnego(...)przenieś na półmisek z warzywami i posyp natką pietruszki. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczna czerwona kapusta z żurawiną 90

przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce do świąt. Uwielbiam praktyczne rozwiązania przed świętami. Bigos, pierogi czy śledzie to kolejne świąteczne dania, które można przyrządzić wcześniej, zamrozić lub przechować w lodówce. Czerwona kapusta z żurawiną 6 – 8 porcji Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty, około(...)dodatkiem trzcinowego cukru, zmielonych goździków i cynamonu. Dodaj kapustę kapustę, suszoną i mrożoną żurawinę. Wlej sok jabłkowy, dopraw solą i gotuj kapustę przez godzinę. Kapustę można zapakować do słoików i przechować w lodówce do świąt. Będzie jak znalazł do pieczonego indyka czy kaczki. Napełnij słoiki, zakręć i odwróć do góry nogami, żeby się zassały. Ostudzoną kapustę przechowuj w lodówce

codojedzenia
Sałatka ze szpinakiem 126

szpinak baby, 300g, 1 pomidor malinowy, 1 zielony ogórek, czerwona cebulka, żółta papryka, 4 łyżki nasion słonecznika, suszone pomidory w oleju, 1 słoik (285g), około 2 łyżki tartego parmezanu na wierzch sałatki, dressing: 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy, szczypta suszonej czerwonej papryki, soli i pieprzu. Sałatka ze szpinakiem(...)bardzo dokładnie mieszam. Gotową sałatkę posypuję startym parmezanem. Smacznego! Spróbuj także: sałatka z grillowanym serem halloumi, z tuńczykiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie   Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka ze szpinakiem pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Maślaki marynowane 156

Maślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki(...)przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę, przekładamy ostudzone grzyby. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki, ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ 147

ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości.    Składniki: 1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych ryb mąka do panierowania sól do oprószenia ryby zalewa: 5 szkl wody 1 szkla octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 2 liście laurowe(...)cebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą się smaki. Jeśli nie dodamy cebuli, tak przygotowaną rybę możemy przygotować do słoików. Zawekować i trzymać kilka miesięcy w lodówce

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 134

obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Plasterki buraków rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Przygotuj sos. Do miseczki lub słoika wyciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na końcu powoli wlej oliwę, cały czas mieszając dressing.  Ser gorgonzola pokrusz(...)różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu).  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 325

burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami(...)Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy

Kulinarne przygody Gatity
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 102

zbyt wiele chemii nie służy kiszonkom. Coś ciekawego: Jak kisić owoce i warzywa od A do Z Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek. Przepis na kiszenie jabłek Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu Sól kamienna (niejodowana) Laska cynamonu Kilka goździków Kilka ziaren ziela angielskiego(...)kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie zakręcamy i zostawiamy w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na ok. tydzień. Po tym czasie odstawiamy słoik do piwnicy (na zimę) lub do lodówki - do jedzenia na bieżąco. Polecam

Gotujemy i jemy
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 113

zebrane w czasie jesiennych wycieczek. Ważne, żeby wybrać owoce bez oprysków - zbyt wiele chemii nie służy kiszonkom. Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek. Przepis na kiszenie jabłek Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu Sól kamienna (niejodowana) Laska cynamonu Kilka goździków Kilka ziaren ziela angielskiego(...)kapusta kiszona , ogórki kiszone Przygotowujemy zalewę. Na litr gorącej, ale nie wrzącej wody wsypujemy łyżkę soli i dokładnie mieszamy. Do zalewy można dodać łyżeczkę miodu. Takim roztworem zalewamy jabłka. Słoik delikatnie zakręcamy i zostawiamy w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na ok. tydzień. Po tym czasie odstawiamy słoik do piwnicy (na zimę) lub do lodówki - do jedzenia na bieżąco. Polecam

Korniszonki
Rolmopsy z ogórkiem 161

także inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz  wykałaczki Zalewa(...)całości, jeśli są większe, kroimy je na pół. Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórkeczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania