śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:47/58)

Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 173

wytrawne tarty, na różnego rodzaje śledzie i inne morskie żyjątka, na dania na ciepło i oczywiście na różne słodkości. A także domowe likiery. Serdecznie zapraszam 😊. Wszystkim moim Czytelnikom życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka(...)Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cukinii – przetwory na zimę 89

około 5 minut. Po tym czasie przekładamy sałatkę do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (np. gotujące przez około 15 minut w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików). Po wyciągnięciu z garnka przewracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem przenosimy słoiki do spiżarni lub piwnicy i czekamy na zimę Sałatkę idealnie nadaje się jako(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Sałatka z cukinii – przetwory na zimę pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem 151

Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus jagodowy 144

śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu robię już od dobrych kilku lat mus jagodowy do słoiczków. Dobrze się przechowuje nawet przez kilka lat, nie zmienia koloru ani smaku. Można go również zamrozić, ale ja zostawiam miejsce w zamrażarce na musy z truskawek i malin. One niestety przechowywane w słoikach

Wiem co jem
Co jeść w czasie sesji egzaminacyjnej? 3 proste przepisy na dania, które wspomogą pracę mózgu 93

oliwa z oliwek extra vergine, w której poza zdrowymi tłuszczami znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy działających ochronnie na nasz układ nerwowy. Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie: tłuste ryby morskie - śledź, makrela, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk  awokado orzechy i pestki siemię lniane, olej lniany oliwa z oliwek extra vergine oliwki nasiona chia Mówiąc o tłuszczach nie zapominajmy o lecytynie(...)Produkty, które wspomagają myślenie i koncentrację: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana  płatki owsiane  rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca, soja jajka ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki) olej lniany, oliwa z oliwek extra vergine orzechy włoskie, migdały, pistacje pestki dyni, pestki słonecznika  nasiona chia suszone owoce gorzka czekolada (zawiera magnez, potas, żelazo

Chilli Czosnek i Oliwa
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 114

Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że jest to fajna alternatywa, dla tradycyjnego śledzia. Choć dobry śledź, nie jest zły :) SKŁADNIKI: 350 g świeżego łososia 300 ml wody 1 łyżka soli 50 g cebuli 3-4 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu olej(...)około szklanki A jak to zrobić: Sól bardzo dokładnie rozpuścić w wodzie. Łososia umyć i pokroić w kostkę około 2 na 2 cm. Rybę przełożyć do naczynia, może być słoik, i zalać solanką. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Przed marynowaniem, łososia należy odcedzić. Cebulę pokroić w piórka i przelać wrzątkiem. Do słoja wkładamy warstwowo kawałki łososia, cebulę i przyprawy

Kuchnia w opałach
Rolmopsy 186

ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy nasiona kolendry - opcjonalnie Wykonanie: jeśli używasz śledzi solonych z beczki wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw do przestudzenia pokrój ogórka, śliwkę(...)słupki filety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć cebulkę, posypać pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki ogórka, pomidora lub śliwki i ciasno zrolować od szerszego końca, następnie spiąć wykałaczką w słoiku ułożyć zwinięte rolmopsy i zalać przestudzona zalewą tak, by całkowicie przykryć rolmopsy. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy sok i dżem wiśniowy 102

zbieramy sok i przelewając przez sitko wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Pozostałe na sitku wiśnie wrzucamy z powrotem do garnka. Po zebraniu soku wiśnie dalej smażymy aż uzyskamy preferowaną konsystencję, nie zapominając o mieszaniu, żeby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem. Jeśli chcemy mieć pewność(...)niej zakrętkami do góry nasze gotowe słoiki dżemu i soku. Zalewamy wodą z kranu do około 2/3 wysokości (zakładam, że pojemniki mają mniej więcej taką samą wysokości). Zagotowujemy, po czym skręcamy ogień na średni i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, używając grubej rękawicy kuchennej wyciągamy jeszcze ciepłe słoiki z garnka i obcieramy ręcznikiem z wody

Lamarida.pl
Cebulki marynowane 126

Takie małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku(...)zagotowujemy, dodajemy obrane cebulki. Gotujemy przez 2-3 minuty. Cebulki wyjmujemy za pomocą sitka, przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w curry-w 5 min 229

kolejna odsłona śledzi-tym razem błyskawiczne do zrobienia,i naprawdę pyszne-polecam... Składniki: 500 g matiasów w oleju 4 duże ogórki konserwowe 2 cebule na zalewę: 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka curry sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Matiasy kroimy w paski,cebulę w drobną kostkę,a ogórki w dużą koskę(...)miseczce mieszamy składniki zalewy mieszamy wszystko razem  i przekładamy do słoika na kilka godzin , żeby składniki się przegryzły  Smacznego

Swojskie jedzonko
Śledzie kaszubskie Ewy 138

Śledziki w zalewie octowej - 1 duży słoik cebula - 4-5 szt olej - 1/4  szkl koncentrat pomidorowy - 1 puszka mała papryka w proszku - 1/2 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka sól pieprz kolorowy Śledziki wyjąć, usunąć końcówki, pokroić na pół. Cebule obrać i pokroić na ćwierć plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat wymieszany z 2 łyżkami(...)wody, 1 łyżeczką cukru, paprykę, sól i pieprz. Dodać koncentrat do uduszonej cebulki i razem chwile przesmażyć na małym ogniu. Następnie przestudzić. Śledzie układać na przemian z cebulką na talerzu, i odstawić na jakąś godzinę minimum

Camilla w kuchni
Sałatka Ananas z kurczakiem 209

możecie wykorzystać ścięty wierzch z ananasa lub zrobić “pióropusz” z kilku gałązek szczypiorku. Jeśli lubicie marynowane pieczarki to polecam wypróbować również te przepisy: Sałatka leśna polana ze śledziami oraz Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Ananas – Składniki: 1 woreczek ryżu – 100g 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500g 1 łyżeczka(...)puszka kukurydzy 2 plastry ananasa (może być świeży – ale wtedy wybierzcie bardziej dojrzałego, słodkiego; lub może być ananas w syropie z puszki) 3 czubate łyżki majonezu 1 słoik pieczarek marynowanych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Ananas – Wykonanie: Ryż przepłukać pod zimną wodą. W garnku zagotować wrzątek, posolić go, a następnie wrzucić ryż i ugotować go do miękkości wg zaleceń

Kulinarne Przeboje
Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami 174

Dziś kolejny deser dla osób, dla których najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej sprawdzi się smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób: opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek(...)warstwa tuńczykowa: 2 jajka ugotowane na twardo i obrane puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości) pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli 6 czarnych oliwek ze słoika łyżka kaparów ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz pół pęczka koperku warstwa sardynkowa: puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki) 2 jajka ugotowane na twardo

Ugotowane pozamiatane
Tatar z jelenia 133

słoika, swobodnie mieściło się mięso. W garnku podpalić siano, przykryć szczelnie, aby wytworzył się dym. Delikatnie uchylić pokrywkę i podstawić słoik, dnem do góry i „łapać” dym.  Następnie słoik ustawić nad mięsem, przykrywając je. Odstawić na parę minut. Na patelni położyć papier do pieczenia (łatwiej będzie się smażyć i jajka nie będą przywierały), wlać trochę oleju,  szerszy koniec(...)Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania