śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:41/58)

Tatar ze śledzia po węgiersku 190

filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez 1,5-2 godziny,odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w kostkę.Paprykę

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w zalewie octowej 61

otwarty! Śledziki robię po maminemu. Niesamowite jest to, jak smak z domu pozostaje w pamięci i torturuje się potem nim swoją rodzinę, dotąd aż pokochają ten smak. Składniki: * śledzie a”la matias 3-4 płaty * ocet 1/2 l * woda 1/2 l * liść laurowy 2 szt. * 3 ziarnka ziela angielskiego Śledziki robię tęgie w smaku. Gotuję 1/2 l. wody(...)pół talarki cebulkę i sparzam ją wrzątkiem. Czasami dorzucam do gotującej się zalewy pod koniec gotowania. Śledzie mam wcześniej też przygotowane. Kupuję matiasy. Przepłukuję je dość obficie wodą – nie moczę godzinami. Jak zalewa i cebula będą gotowe układam w słoiki : cebulka, śledzik w kawałeczkach, cebulka, śledzik w kawałeczkach i zalewam zalewą. Wstępnie już po 3 dniach można wcinać

Pieprzyć z Fantazją
Śledź w śmietanie 156

odsączyć  z nadmiaru wody i pokroić w kawalki 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wsypać ją do śledzi, przemieszać. śmietanę wymieszać z majonezem, przelać do sałatki i wymieszać razem, doprawić pieprzem do smaku, przełożyć do słoika i wstawić na od 12 godz do lodówki

Camilla w kuchni
Domowe,marynowane rolmopsy 185

słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy żeby nie wystawał , rolujemy i spinamy wykałaczką . Układamy w słoiku dość luźno – tak żeby się nie pospinały ze sobą . Zalewamy zalewą o temperaturze pokojowej, razem z cebulką i gorczyca , która

Ogrodnik w podróży
Śledzie w oleju 117

wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków.   Przekładamy do miski.   Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,   doprawiamy solą i pieprzem.   Mieszamy. Przekładamy do naczynia. Najlepiej słoika. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na ok. 2 dni ;-)   Smacznego

Passion of Cooking
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (keto, LCHF, optymalne, paleo) 426

ognia i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wymoczone śledzie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Płaty układać na desce skórą od spodu. Na środek każdego wykładać porcję wystudzonej cebuli i zwijać w rulon. Roladki przekłuwać wykałaczką. Ułożyć ciasno w słoiku, zalać pozostałą oliwą dodając liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić na minimum 24 godziny a najlepiej

Ola la LCHF
Łososiowe śledzie w sosie jajecznym 156

Miały być śledzie łososiowe, ale kolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka(...)Wykonanie: – Filety pokroić na kawałki, zalać w słoiku czerwonym barszczem i odstawić na noc. – Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie

To co kocham
Śledzie po sułtańsku 175

Wielkanoc. Na Boże Narodzenie. Na Sylwestra. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Nawet na postny posiłek… Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji każdej większej, czy mniejszej uroczystości. Tym razem przygotowałam „śledzie po sułtańsku”, czyli śledzie z dodatkiem cebuli, słodkich rodzynek i koncentratu pomidorowego. Wyszło pysznie! Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do przygotowania. 6-7 filetów(...)rodzynki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Smażymy około 2-3 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Układamy w słoiku naprzemiennie z przygotowaną zalewą. Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin

Smaki Na Talerzu
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 297

razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe do napełniania.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaPodoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w oleju rydzowym 141

Kochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy(...)wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki

Garnkowe fanaberie
Śledzie z podrzybkami, szczypiorkiem i śmietaną 163

Moje wydanie śledzia, które powstało bardzo spontanicznie :). Spróbuję zebrać przepis w całość, bo jak coś tworzę to robię zapiski, ale trudno mi je potem odszyfrować.Składniki: 60-70 dag płatów śledziowych  2 średnie cebule mały słoik podrzybków marynowanych, (mogą być również kozaki, pieczarki lub borowiki) 4 jaja szczypiorek 1 jabłko biały pieprz 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry kilka

Apetyczna babeczka
Marynowana papryka 159

słoiki jednokolorowe, np. wyłącznie z czerwoną, żółtą lub zieloną papryką albo zrobić mix: wtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego(...)łyżek cukru przyprawy: kilkanaście ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy - "na oko" ziarna gorczycy opcjonalnie można dodać po 1 ząbku czosnku do każdego słoika olej rzepakowy Wykonanie: 1. Paprykę dobrze umyjcie, wyrdążcie środki z pestkami, osuszcie. Każdą paprykę pokrójcie na kilka węższych słupków lub wedle uznania jeśli lubicie większe i grubsze kawałki. Możecie

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa z warzywami 448

niedzielne śniadanie. Składniki: 4-5 płatów śledziowych wiejskich 2 ugotowane jajka 1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą 1/2 czerwonej cebuli 3-4 kawałki marynowanej papryki 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Warzywa odsączyć z zalew. 2. Śledzie pokroić w większe kawałki. 3. Cebulkę drobno posiekać, jajka i ogórki kiszone

Kuchnia domowa Ani
Meksykańskie śledzie 115

Meksykańskie śledzie Tylko dwa składniki są potrzebne żeby powstała nam przekąska na różne imprezy. Składniki: ·        1 kg płatów śledziowych solonych ·        1 słoik sosu meksykańskiego Sposób przygotowania: 1.      Płaty śledziowe zalewamy wodą i moczymy około jednej godziny . 2.      Po tym czasie

Kulinarna Chwila
Sos tatarski, domowy - odchudzony 122

Moje wydanie jest w wersji odchudzonej kalorycznie, ale nie smakowo, tak więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam marynowanych w musztardzie, ale zwykłe też będą dobre - 1 słoik ok. 200 ml marynowanych grzybów, mogą być pieczarki, ale najlepsze będą leśne grzyby, prawdziwki lub kozaki - 3 pełne łyżki dobrego

Apetyczna babeczka
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 176

pasta zgęstnieje.  Przełóż pastę do wysterylizowanego słoika, wierzch zalej olejem roślinnym w celu zabezpieczenia przed pleśnią. Zamknięty słoik przechowuj w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze zalewaj wierzch świeżą porcją oleju.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledź po grecku 378

zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania