śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:23/58)

śledzie z orzechami 168

świeżo zmielony kolorowy pieprz olej wykonanie: Filety śledziowe moczyłam kilka godzin, zmieniałam wodę 3 razy. Osuszyłam i pokroiłam w kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka, orzechy posiekałam. W słoiku układałam na przemian śledzie posypane pieprzem, cebulę, orzechy. Zalałam olejem tak, by całość była nim przykryta. odstawiłam do lodówki na 24 godziny

babka w formie
Śledź po kaszubsku 157

filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać  połowę porcji  oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać ją solą,pieprzem(...)majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami.  Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Śledzie z pomarańczami czerwonymi 164

śledzie z pomarańczami czerwonymi sycylijskimi. Moim zdaniem śledzie w oleju wspaniale komponują się z cytrusami. Na blogu znajdziecie już przepisy na śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową oraz śledzie cytrynowe. Warto przygotować w sezonie śledzie z pomarańczami czerwonymi bo nie tylko pysznie smakują, ale też bardzo efektownie się prezentują! PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z POMARAŃCZAMI CZERWONYMI Składniki na śledzie z pomarańczami(...)ulubiony – np olej lniany lub rzepakowy 1/4 szkl octu winnego z białego wina Jak zrobić śledzie śledzie z pomarańczami czerwonymi: Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki. Jedną pomarańczę kroimy w plasterki, z drugiej ocieramy skórkę i wyciskamy

Dorota Smakuje
po prostu śledź w oleju 212

studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej  miski ( lub w słoiku) układamy  cebulę pokrojoną  krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu. Na rybę układamy kolejną warstwę(...)cebuli, na nią układamy śledziowe filety, znów oprószając pieprzem. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej  dwa dni. Gotowe śledzie wyjmujemy z lodówki, wykładamy na talerze, przyozdabiamy kilkoma plastrami cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 207

Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę.  W książce Clausa Meyer'a  Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką(...)innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem ,  Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami, Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem, Śledzie marynowane w oleju lnianym , Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule

Codziennik Kuchenny
Śledź w koprze po szwedzku 205

smaku Śledzie namocz w zimnej wodzie. Podczas moczenia zmień wodę kilka razy. Wlej wodę i ocet do garnka. Dodaj przyprawy i cukier, zagotuj. Ostudź zaparawę. Pokrój śledzie na kawałki. Umieść w słoiku na przemian z posiekanym koprem. Zalej zalewą octową, zamknij i wstaw do lodówki. Po dwóch dniach śledzie są już dobre.   The post Śledź w koprze po szwedzku

codojedzenia
Śledzie korzenne 105

Śledzie goszczą w moim domu od dawna, chociaż kiedyś za nimi nie przepadałam to teraz za sprawą męża stałam się ich wielką fanką. Przygotowuję na wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe(...)sojowy, miód, ziarna z moździerza, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie słoika ułożyć trochę cebuli, kilka kawałków śledzi i polać 1-2 łyżkami marynaty. W ten sposób postępować do wyczerpania składników. Śledzie przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 dni.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Śledzie po staropolsku. 216

piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem.      Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi, na to cebulka, na to kolejna warstwa śledzi, cebuli i tak do skończenia składników. Wszystko to zalewamy zalewą i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin

Rozpustne gotowanie
INACZEJ NIŻ DOTĄD 169

zalewie octowej. I były pyszne! Ale ja uwielbiam nowości, eksperymenty i odkrywanie nowych smaków. Po wpisie Dorotus   w Magii Smaków   wiedziałam, że w tym roku moje śledzie będą opływały miodem, kusiły czerwienią i intrygowały octem winnym z rodzynkami.I będą tak królować przez kolejne lata. I już znowu mam na nie ochotę. I bardzo dziękuję Dorotus za fantastyczny(...)łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego

KUCHARNIA
Przepis: Śledź w pomidorach 571

już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały. Smacznego :) Inny przepis na śledzia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 224

jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki. Wymoczone płaty osączyć na sitku(...)małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.  Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam 2 słoiki

Codziennik Kuchenny
Śledż imbirowy z żurawiną 193

Wami śledź imbirowy z żurawiną. Żurawina cudownie łagodzi charakterystyczny smak imbiru i kurkumy. W pierwszej chwili obawiałam się, że 40 g imbiru to nieco za dużo, ale jest w  sam raz. A na dodatek śledź ma piękny kolor, dzięki kurkumie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie(...)buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 143

wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni.         Herring con le noci

w mojej kuchni
MATIASY LEKKO CZOSNKOWE 1624

Wykonanie:Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin

Walijskie Pichcenie
Śledzie po kaszubsku 191

mogłam się nimi najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie

Kuchenne aromaty