śledzie w słoiku - 862 przepisów (strona:15/58)

Śledź po myśliwsku 187

lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ).  Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy. Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień

Taste Therapy
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej 142

Dziś proponuję przygotować śledzia w marynacie słodko-kwaśnej. Pora najwyższa tym bardziej, że takie śledzie najlepiej smakują po tygodniu leżakowania, a im dłużej stoją, tym są jeszcze smaczniejsze. To będzie jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Czerwona cebula i krążki marchewki nadają słoikom uroku, więc może zrobicie też ze dwa słoiki więcej, żeby obdarować nimi jakiegoś smakosza:) Składniki(...)piórka. Marchew obrać, pokroić w krążki lub gwiazdki. Wodę w cukrem zagotować. Do gorącej wody włożyć warzywa i przyprawy, odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, wlać ocet. Kawałki śledzia układać w słoikach na przemian z warzywami, zalać marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce. Smacznego! #jednazdwunastu

Obiad gotowy
ŚLEDZIE KORZENNE NA OLEJU RZEPAKOWYM 100

Olej Lniany Oleje Semco zawierają NNKT w tym wiesiołek, ogórecznik, zarodek, pszenicę i pestki czarnej porzeczki. Oleje są tłoczone na zimno. Przygotowałam na bazie Oleju Rzepakowego Wielkopolskiego świąteczne śledzie korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół.     Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego wytrawnego wina(...)godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części. Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną  odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Oleje

Kuchnia w oparach
matiasy w musztardowo-korzennym smaku... 111

wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła pokroić na 2 cm kawałki do miski musztardę, przyprawę do piernika, cukier dobrze wymieszać z olejem w ilości do zakrycia śledzi śledzie przełożyć do słoika i zalać olejem, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - pyszne śledzie i na zakąske i na kolację podane na chlebie tostowym

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w zalewie octowej 360

łyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania: Śledzie zamoczyłam na pół godziny w zimnej wodzie, odsączyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Do słoika wkładałam naprzemiennie śledzie z cebulką.  Zalewa: Zimną przegotowaną wodę wymieszałam z octem, cukrem i pieprzem w ziarenkach. Zalałam nią śledzie. Wstawiłam do lodówki na dwie doby

Darcia w kuchni
Marynowane śledzie z kawiorem 107

sól (u mnie sól z ogórków kiszonych ), kawior Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić na równej wielkości nieduże kawałki. Przygotować marynatę: zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem – ma być lekko słodka. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie ułożyć w słoiku i zalać ostudzoną marynatą. Odstawić do lodówki

królestwo garów
Ogórkowy Śledź a'la Matias 120

również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki(...)pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki  ( mogą to być kostki ) i przekładamy do słoika  Cebulę możemy pokroić w piórka, krążki lub posiekać. Również

ClauditteMissCooking
Śledzie w passacie pomidorowej 49

pomidory. Składniki 1/2 kg śledzi a,la matias 70 dkg cebuli 3/4 szklanki oleju 700 ml. passaty pomidorowej 1/2 szklanki octu (proponuję na początku dodać mniej ponieważ pomidory mogą być dość kwaśne) 3 łyżki cukru płatki chili (jeśli ktoś lubi ) pieprz i sól według uznania pamiętając, że śledzie są delikatnie słone. Krok po Kroku 1 Śledzie płuczemy i moczymy(...)przez kilka minut. Patelnie przykrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne kilka minut. Dodajemy pomidory, ocet, cukier i paprykę. Zagotowujemy i pozostawiamy na małym ogniu na 5 min. 3 Śledzie układamy w słoiku naprzemiennie z zimna cebulą. Pozostawiamy w lodówce na około 2 doby. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Rembertowskie śledzie majerankowe 146

świeżego majerankusok z cytrynyoliwa lub dobry olejprzygotowanieŚledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie  pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem.  Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Śledzie w oliwie. 167

opcjonalnie olej WYKONANIE: sprawdzić jak słone są śledzie (moczyć 2-3 godz. wg. potrzeby), cebulę każdego gatunku pokroić w kostkę, śledzie kroić w paski po skosie, układać w słoiku warstwa cebul- śledzie-liść laurowy, 2 ziela angielskie, posypać pieprzem ewentualnie Vegetą, powtarzać warstwy warstwy można skropić sokiem z cytryny

Kuchnia Beaty
smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 155

woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe i jeden 3/4 litra/ dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca resztę śledzi włożyć do miski i zalać

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa z ziemniakami / Herring salad with potatoes 135

Odcedź i pokrój na ukos na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę z octem spirytusowym, olejem, solą, cukrem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Ostudź. W słoiku ułóż na przemian śledzie, gałązki natki i cienkie plastry cebuli. Zalej zimną zalewą octową, zamknij słoik i odstaw na 24 godziny. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.  Jabłka(...)ognia i wystudź. Do śmietanki wlej 2 łyżki octu jabłkowego, mieszaj co chwilę aż śmietanka zgęstnieje. Wymieszaj ją z buraczkiem i smażonymi jabłkami. Dopraw solą i pieprzem. Marynowane śledzie pokrój w kostkę, dodaj ziemniaki oraz sos śmietanowo-jabłkowy. Dopraw w razie potrzeby i przed podaniem wymieszaj. Możesz też ułożyć sałatkę warstwowo w mniejszych słoiczkach. Ingredients: (4 servings) 12 herring fillets

Delicious Place
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 108

fasolą.   Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś 5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki(...)już gotowe do jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem zalać zalewą ze śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza

Ugotowane pozamiatane
Rozwiązanie Konkursu z firmą SEKO 131

ugotowanego buraka.Dodajemy marchew z groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w wydrążonych jabłkach. Przepis Pani Eli Sledzie po kaszubsku. Skłądniki •40dag śledzi solonych •0,5 kg cebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku(...)paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu warstwę śledzi, następnie cebuli i znów śledzi itd. Wkładamy na noc do lodówki. GRATULUJEMY SERDECZNIE! Zwycięzców proszę o nadesłanie danych teleadresowych do wysylki nagród na adres mailowy  zkuchnidokuchni77@interia.pl

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie w zalewie z żurawiną i kolendrą 166

Kolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco.     8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody  150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)nasiona kolendry. Całość podlać  marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy,zalać pozostałym na patelni płynem. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły

Kolorowa kuchnia Elki