maślanki olej do smażenia Filety śledziowe opłukać,osuszyć i włożyć do pojemnika.Zalać maślanką, pojemnik zamknąć lub nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie wyciągnąć z maślanki.Osuszyć i obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Zalewa(...)kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażyć, cały czas mieszając. Wodę wymieszać z octem i wlać na patelnię. Dodać cukier, pieprz i wymieszać. Zawartość patelni zagotować. Do dużego słoika wkładać pionowo śledzie i zalać gorącą zalewą. Słoik zamknąć i wystudzić.Wstawić do lodówki na minimum 3 dni . Źródło- klik
Moje domowe kucharzenieChwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do dużego słoika wkładamy pionowo śledzie i zalewamy gorącą zalewą. Słoik zamykamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na minimum
Kuchnia MagdaLenydodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami. Powtórzyć kilka warstw. Włożyć do lodówki na min 12 godzin. SMACZNYCH ŚWIĄT
Jemy Pijemyktóre, chyba jako jedyne, mi smakują. Te, z dużą ilością koperku i z dodatkiem kaparów, wyszły wyjątkowo dobrze. Porcja na nieduży słoik. Bardzo polecam na wszelkie spotkania. składniki ok 250 g filetów śledziowych - 3 filety, używam korzennych śledzi(...)oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego , posiekanego koperku 2 łyżeczki kaparów olej przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzi, przekładając czosnkiem, kaparami, posypywać koperkiem. Zalać olejem, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego
Stare Garymałym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku. Przełożyć śledzie do słoika lub innego szczelnego pojemnika i wstawić na minimum 3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego! :) The post Śledzie w miodzie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 kg śledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem
Pobite gary BarbaryMożna oczywiście wykorzystać tradycyjne śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam! składniki (jeden słoik) 150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych 1/2 średniej cebule łyżeczka zielonego pieprzu kilka kaparów (po 3 na warstwę) gałązka rozmarynu 8 - 10 czarnych(...)oliwek bez pestek olej 3 ziarna (lub inny ulubiony) przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę rozmarynu. Zalać olejem. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garyposłuchać sobie jego myśli przewodnich, a tymczasem zapraszam do jajeczek. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4 plasterki suszonych pomidorów 2 średniej wielkości filety śledzia ( ze słoika w oleju) szczypiorek pół łyżeczki chrzanu w śmietanie pół łyżeczki majonezu Sposób przyrządzenia: Jajka przekroić wzdłuż.Żółtka zjeść, zostawić tylko białko. Pomidory, śledzie, szczypiorek, pokroić
pieprzny smaczekKolejna odsłona śledzi -tym razem padło na sos chrzanowy-bardzo smaczne połączenie-wypróbujcie koniecznie Przepis zaczerpnęłam ze strony Domogród - dziękuję za pomysł Składniki:: 5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias 2-3 łyżki najlepiej majonezu 2 łyżki śmietany 18 % 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości 1 małe(...)chrzan i cebulkę i śledzie,na koniec sok z cytryny.Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby i odstawiamy do lodówki ,żeby smaki się przegryzły. Ważne ,żeby słoik ze śledziami był szczelnie zamknięty bo inaczej chrzan wywietrzeje-można wtedy dodać jeszcze łyżeczkę chrzanu przed samym podaniem. Smacznego
Swojskie jedzonkomojej kuchni śledzie są obecne przez cały rok, uwielbiamy je w każdej postaci. Tradycyjny polski śledź w śmietanie jest szczególnie polecany w czasie Wielkiego Postu. Proponuję wersję leicht, zamiast śmietany pyszny sos jogurtowy i dodatek kiszonego ogórka, obok tradycjnego jabłuszka z cebulką. Możesz użyć śledzia solonego, ale gotowy śledź ze słoika w oleju też się nadaje. Tym razem właśnie takiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czym dokładamy pokrojoną w krążki cebulę gotujemy jeszcze minutę, zestawiamy z palnika i studzimy. Osolone śledzie płuczemy układamy je do słoików, uważając przy tym aby w słojach pozostawić miejsce na zalewę ( najlepiej jest śledzie ułożyć tylko przy ściankach słoika). Słoiki zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy
Miód i pieprzcebulka idealnie łączą się z słodkim ananasem i kukurydzą, zaś dodatek orzechów włoskich sprawia, że sałatka jest jeszcze ciekawsza i smaczniejsza. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI 1 duży słoik marynowanych śledzi z cebulką w zalewie octowej 1 puszka kukurydzy (400 g) 1 puszka ananasa w kostce (565 g) 130 g orzechów włoskich (waga już bez łupin) 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
Passions hobbies lifeSkładniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Za pomocą widelca oddzielamy mięso śledzi od ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy
kgwjanczewogdyż byłam bardzo ciekawa ich smaku. Doskonale sprawdziły się w tej sałatce. Dzięki przyprawom, jakie zostały użyte do ich przygotowania mój tatar zyskał wyjątkowy i wyrazisty smak. Polecam :) słoik Beczka śledzi z suszonymi ziołami SEKO 1/2 czerwonej cebuli ogórek kiszony łyżka kaparów kawałeczek żółtej papryczki chili łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka musztardy francuskiej Śledzie odsączyć z zalewy i bardzo
Smakołyki Asi