Bałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe też je bardzo lubię , ale te mają w sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne(...)następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi śledzikami W razie potrzeby postoją do tygodnia . Smacznego
Ogrodnik w podróżytego słonecznego smaku suszonych pomidorów oraz aromatycznego oregano. Składniki (na 3-4 porcje): 500g śledzi z oleju 8-10 suszonych pomidorów z oleju 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju spod pomidorów łyżeczka suszonego oregano mielony kolorowy pieprz do smaku olej rzepakowy do zalania śledzi Zaczynamy od cebuli – obieramy ją, przepoławiamy i kroimy w średniej grubości pióra(...)ściągamy z ognia do ostygnięcia. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na centymetrowe plastry. Przekładamy do miski. Odsączone z oleju pomidory kroimy w małą kostkę i dodajemy do śledzi. Ostudzoną cebulę z oregano dodajemy do śledzi. Doprawiamy wszystko do smaku kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy. Przekładamy śledzie do słoika i ciasno upychamy. Zalewamy wszystko olejem rzepakowym
Smaczna Stronaśledziowych z suszonymi ziołami Beczka Śledzi od firmy SEKO, ale równie pysznie będzie ono smakować z filetami a'la matjas. Składniki: 5 filetów śledziowych z suszonymi ziołami (Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas 1 winne jabłko kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część) 6 łyżek śmietany 18% Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez(...)Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Obiad gotowywigilijne danie. W tym roku postanowiłam wykorzystać je również do innego dania jakim są śledzie z suszonymi grzybami. Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta. Składniki: 400 g śledzi a’la matias 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów (ja użyłam mieszanki tegorocznych(...)Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy listek laurowy. Wszystkie składniki układamy warstwami aż do wykorzystania – ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby
Fascynacje AniŚledzie. Pomysł na kolację w postny dzień, ciążowa zachcianka, "coś słonego", popularny towarzysz przy zakrapianym stole. Polecam serdecznie w najprostszej, klasycznej wersji - z posiekaną cebulką z dodatkiem soku z cytryny i natką pietruszki. Mniam! Śledzie z cebulką w oleju Składniki: 0,5 kg płatów śledzi z solanki 2 cebule sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki (ja użyłam(...)szczypta soli ok. 1/2 szklanki oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego) słoik o pojemności ok. litra Śledzie z cebulką w oleju - sposób przygotowania: Śledzie umieść w misce, zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny, żeby wypłukać nadmiar soli. Jeśli po tym czasie śledzie wciąż są słone - wymień wodę i odstaw rybę ponownie do wypłukania. Cebulkę posiekaj drobno, dodaj szczyptę
Gary Bez dnasosu możecie dodać szczyptę chili tak, jak ja. Śledzie po węgiersku przygotować najlepiej 2-3 dni przed podaniem, a przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Przepis na śledzie po węgiersku polecam osobom, które szukają nowych inspiracji na przygotowanie tych ryb na stół wigilijny lub na inną okazję. Ja muszę przyznać, że śledzie po węgiersku bardzo nam przypadły do gustu, więc(...)mleka), osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Pokroić w paski o grubości 1,5-2 cm. Pokrojone śledzie przełożyć na patelnię z przestudzonym sosem. Wymieszać i przełożyć do słoika. Słoik ze śledziami po węgiersku przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Polecam wypróbować przepis na śledzie po skandynawsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie po węgiersku pochodzi
Danka PichciŚledzie w sosie musztardowym to kolejny pomysł na przystawkę, którą możecie podać nie tylko podczas Wigilii. Można je przygotować kilka dni wcześniej, ale gdy nie macie czasu to wystarczy kilka godzin przed imprezą. Inne przepisy na śledzie znajdziecie TUTAJ . *Wpis powstał przy współpracy z marką Kętrzyński . Składniki /1 słoik/: 6 płatów solonych śledzi 1 cebula 4 łyżeczki musztardy francuskiej(...)majonezem oraz jogurtem, doprawić curry i pieprzem. Wymieszać i połączyć z cebulą. Następnie dodać śledzie i znów wymieszać. Odstawić na kilka godzin lub włożyć do słoika i wstawić do lodówki. Artykuł Śledzie w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuczasie sok całkowicie nie odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilkę.Odstawić marchewkę do wystudzenia.Śledzie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i układać w słoiku warstwami śledzie i marchewkę.Odstawić do lodówki na 2 dni do przegryzienia się
Mix smakupiernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 szalotki lub małej cebuli 1 łyżka musztarty francuskiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki octu(...)musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy
DefinicjaSmakuKolejny przepis na pysznego śledzika - jeszcze zdążycie zrobić. Zalewa jest delikatna i wychodzi jej naprawdę dużo.Zazwyczaj z tą samą zalewą robię opiekane śledzie,reszta idzie na marynowane,które właśnie Wam polecam. Składniki: 1 kg -1,5 kg płatów śledziowych matias 2-3 cebule pokrojone w talarki 7 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli(...)wody dokładnie wysuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki. Zalewę odsączyć na sicie - cebula ma być osobno. W słoiku układać naprzemiennie śledzie z cebulą tj śledzie,cebula,śledzie ,cebula i tak do wyczerpania składników. Śledzie zalać zimną zalewą,zamknąć słoiki i odstawić w zimne miejsce
Niespełnione zdolności kulinarnejajku, a następnie obtocz w bułce wymieszanej z pietruszką. Smaż śledzie po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż śledzie w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. The post Śledź smażony w zalewie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaMając nadzieje że danie pełne cennych składników, dostarczy wszystkim smakoszom również niezapomnianych kulinarnych wrażeń. składniki 600-700 g oczyszczonych tuszek ze śledzia 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli 1 puszka pomidorów ( lub świeże obrane ze skórki) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części zawartości słoika). Zakręcamy słoiki i je pasteryzujemy ( w garnku lub piekarniku) przez 30-35 minut
Miód i pieprzoprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html (...)jest to obowiązkowe.Na każde pół litra sosu dodaję 1/4 szklanki octu jabłkowego i dosłownie jeszcze chwilę trzymam na ogniu i zalewam jeszcze gorącym sosem śledzie w słoiku.Zakręcam, czekam aż ostygną i jeżeli to nie są weki , wkładam do lodówki.Cztery dni póżniej ZAJADAM
Pasje Jolkiśledzie. Śledzie które w oleju z cebulą i kolorowym pieprzem, tracą słoność i przybierają innego wymiaru smakowego. Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem to takie danie, które im dłużej będzie się paplać w kałuży oleju w towarzystwie kolorowego pieprzu i ostrej na starcie cebuli, tym lepszy będzie jego smak. INNE PYSZNE DANIA RYBNE TU NA BLOGU: SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM(...)Śledzie będą pyszniejsze kiedy poprzytulają się z cebulą, pieprzem i oliwą nieco dłużej. Zostaw śledzie w lodówce na kilka dni. Print ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM Słone niczym wody oceanu, aromatyczne śledzie. Śledzie które w oleju z cebulą i kolorowym pieprzem, tracą słoność i przybierają innego wymiaru smakowego. Course Breakfast, Dinner, Przystawka Cuisine Polska Keyword Śledzie w oleju, Śledź
globuskulinarnyPoczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.Smacznego!*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu
karmelowy