słoik konserwowych ogórków- 3 łyżki octu- kilka łyżeczek musztardy sarepskiej- świeżo mielony pieprz- odrobina soli- olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy+ dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik)Śledzie przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić .Cebulę obrać(...)warstwą musztardy ( u mnie sarepska) i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki(4-5) Takie na 1-2 kęsy.W słoiku lub misce układać na przemian: trochę cebuli, na to kawałki śledzi, następnie plastry ogórków ( tyle, by przykryły wszystkie śledzie) , na nie pokrojona cebula, którą posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość zalewamy olejem. I tak na przemian
Smaczne ZdroweJest to idealny, świąteczny przepis na śledzie. Składniki na dwa słoiki śledzi: Marynata: 4 płaty śledzi a'la matias 2 szkl wody 1/2 szkl octu 4 ziarnka pieprzu 4-6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 spore cebule Zalewa z oleju: olej(...)rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony itp. 1. Śledzie pokroić w kawałki. 2. Cebulę pokrojona w grubsze plasterki sparzyć wodą. 3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. 4. Kawałki śledzi poukładać w słoikach na przemian z cebulą i zalać wystudzona zalewa i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin
Gotowanie...to proste !kminku Filety pokroić w 5cm kawałki. Ze składników przygotować zalewę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Wystudzić całkowicie. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układać warstwy aż do wykończenia składników. Zalać wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki(...)łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie) - solidna szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Przygotowanie: W rondelku gotujemy wodę, ocet, alkohol i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, ściągamy z ognia. Śledzie odsączamy, kroimy w kawałki, około 2 cm Słoik sterylizujemy w piekarniku lub wyparzamy wrzątkiem. Układamy na przemian warstwy śledzia, koperku, cebuli i przypraw. Na koniec zalewamy zalewą, tak aby przykryć śledzie. Przechowujemy w lodówce. Śledzie
CookYourselfWigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo nam posmakowały. Teraz postanowiłam ten przepis zmodyfikować i dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki(...)cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy je w lodówce przez 2-3 dni codziennie przekręcając słoikiem aby smaki się wymieszały. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wytrawne
Życie ze smakiemWigilię. Pierwszym z nich i tym, którym podzielę się z Wami są śledzie z suszonymi pomidorami i orzeszkami. Na ubiegłe Święta przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami i musztardą francuską , które bardzo nam posmakowały. Teraz postanowiłam ten przepis zmodyfikować i dodać orzeszki. Efekt jest powalający. Ostre w smaku śledzie, słodkie pomidory i mięciutkie ale słone orzeszki to doskonałe połączenie smaków! Składniki(...)cayenne oraz majerankiem. Mieszamy aby składniki dokładnie połączyły, a następnie przekładamy do słoika. Śledzie powinny być ułożone luźno, więc jeśli mamy mały słoik spokojnie możemy rozłożyć je do dwóch. Do każdego słoika wlewamy olej tak aby przykrył śledzie. Pozostawiamy je w lodówce przez 2-3 dni codziennie przekręcając słoikiem aby smaki się wymieszały. Smacznego
Życie ze smakiempomóc. Dlatego wszystkie prace na święta przełożyłam na “po niedzieli”. No i teraz zmagam się z kumulacją. Ale daję radę. Już kończę gotować bigos. Za chwilę zamknę w słoikach śledzie. Farsz na uszka i pierogi już czeka. Pierniki przełożone (mam nadzieję, że wasze też). Jeszcze jutro kilka działań i w sobotę mogę ruszać do Lublina. Zanim złożę Wam życzenia(...)cebuli dodać grzyby, poddusić, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. 6. Do słoika włożyć porcję grzybów. Na nich ułożyć kawałki śledzi. Przekładać śledzie warstwami grzybów z cebulą i oliwą. 7. Śledzie wykładać na półmisek, przykryć warstwą grzybów. Smacznego. Grzyby w słoiku - PRZEPIS Pamiętajcie o prezentach dla swoich bliskich: ZOBACZ TUTAJ
W mojej kuchniprzepis natknęłam się na tej stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną .składniki500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennychgarść suszonej żurawiny2 średnie czerwone cebule1 łyżka octu balsamicznego1 gałązka tymiankuolej o neutralnym smakuprzygotowanieśledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić(...)piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garyukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie(...)łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu), cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną patelnię po smażeniu (nie wyrzucamy
Smaki Ewysmażymy na złoty kolor , do chrupkości , na patelni w dość głębokim tłuszczu . Oleju po smażeniu nie wylewamy , jest on ważnym składnikiem zalewy , dzięki mące którą zawiera . Lekko przestudzone śledzie układamy w słoikach , dość luźno , ja do litrowego wkładam najwyżej 4 sztuki , a jak mam duże , to i 3 sztuki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas(...)także całą zawartość patelni . Ja zazwyczaj spłukuję jeszcze patelnię odrobiną wody z zalewy i dolewam do garnka , żeby zebrać caluśieńki smak Doprowadzamy do wrzenia i gorącą, zalewamy śledzie . Do każdego słoika, wkładamy także smażoną cebulę . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Śledzie nadają się do jedzenia już po 3-4 dniach , szybciej nie polecam bo mogą się jeszcze
Ogrodnik w podróżyczas smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb.RYBA PO JAPOŃSKU/tradycyjnie; wersja uproszczona;/na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście
W kuchni Karmel-itkisłone.Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka.Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne.SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewylatem ale zbierajcie przepisy na jesień. Wtedy ta zapiekanka ze śledziami i ziemniakami będzie w sam raz. Kremowe ziemniaki, podsmażany por, śledzie z cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków
Smaczny zeszytkroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie, cebulę, ziele angielskie wrzucamy do słoika. Dodajemy ocet i zalewamy olejem (powinno go być tyle aby zakrył śledzie). Słoik odkładamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posypujemy świeżo skrojonym szczypiorkiem
Qchnia po prostuwyszła dokładnie taka, jak sobie zaplanowałam. Polecam, bo jest pyszna. SKŁADNIKI 1 duży słoik śledzi w zalewie octowej 1 duży słoik buraczków wiórki 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki majonezu sól, pieprz biały WYKONANIE Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miski. Dodać dobrze odsączone wiórki buraków, ogórki konserwowe pokrojone
Passions hobbies lifepęczek szczypiorku 5 szt. rozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule i pęczek szczypiorku(...)kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku. W ten sposób śledzie można przyrządzić dwa dni wcześniej. Powinny stać w lodówce, ale od czasu do czasu warto porządnie potrząsnąć słoikiem
My Chcemy Jeść